- אינפומד
- טיפולים וניתוחים
- שחזור שד
שחזור שד (Breast Reconstruction Surgery)
נשים אשר שעברו ניתוח לצורך טיפול בסרטן השד, עשויות לבחור בניתוח שחזור שד לאחר כריתה לצורך בנייה מחדש של הצורה, הגודל והמראה של השד, כך שיהיה דומה למקורי ככל הניתן[1].
שחזור שד יכול להיות מיידי - להיעשות בזמן כריתת השד – מה שמכונה אונקופלסטיקה (שילוב של ניתוח אונקולוגי ופלסטי) או שהוא יכול להיעשות לאחר שהחתכים של כריתת השד החלימו והטיפול בסרטן השד הושלם. שחזור מושהה יכול לקרות חודשים ואף שנים לאחר כריתת השד[2].
עיתוי שחזור השד תלוי פעמים רבות בהמשך הטיפול. כך למשל, הקרנות עלולות לפעמים לגרום לבעיות בריפוי פצעים או לזיהומים בשד משוחזר, כך שייתכן ויהיה עדיף לדחות את השחזור עד לאחר סיום הטיפול בהקרנות. גורם נוסף שמשפיע על עיתוי השחזור הוא סוג סרטן השד. נשים עם סרטן שד דלקתי צריכות לעבור בדרך כלל הסרת עור נרחבת יותר, מה שעלול להפוך את השחזור המיידי למאתגר יותר, ולכן יהיה מומלץ לדחות אותו עד לאחר סיום הטיפול. חלק מהנשים אף מעדיפות שלא לבצע שחזור מידי עד אחרי שהן מרגישות טוב יותר ולאחר שהחזה החלים וניתן לראות את המראה שלו לאחר הניתוח[2].
צילום: shutterstock
מטרת הניתוח
שחזור שד לאחר כריתה נועד לשחזר ולשקם את מראה השד מבחינה אסתטית - לצורה, למראה ולגודל תקינים ככל הניתן. שחזור שד לאחר כריתה מתאים לאחר ניתוחי כריתת שד (mastectomy) והסרת גושים בשד (lumpectomy) .
כריתות שד נעשות כיום בעיקרן עקב מחלות ממאירות של השד - כטיפול בסרטן שד פולשני, וכמניעה בנשים בסיכון גבוה לחלות בסרטן שד פולשני (נשאיות הגן BRCA). ניתוח שיחזור שד תורם רבות לשיפור הדימוי העצמי ותחושת הנשיות של המטופלות, וזו הסיבה העיקרית בגינה הן פונות לביצוע ניתוח מסוג זה, שאינו בעל נחיצות רפואית.
דרכים עיקריות לשחזור שד
הדרכים לשחזור שד כוללות[3]:
- שתלי סיליקון להחלפת רקמת השד כולה או חלק ממנה.
- שימוש ברקמה שנלקחה מחלק אחר של גוף המטופלת, לרוב מהגב או מהבטן (flap).
- שימוש ברקמה מגוף המטופלת ושתל.
הסיליקון הוא חומר המופק מצורן, ומופיע במספר אופנים: נוזל, צמיגי (ג'ל) ומוצק. החומר נמצא כיעיל ביותר בחיקוי המרקם הטבעי של החזה ועל כן השימוש הנרחב בו.
מנתחת או מנתח פלסטי יציעו את סוגי השחזור השונים, בהתאם למצב המטופלת ובמטרה להתאים את השד ככל האפשר. באמצעות תמונות של סוגים שונים של שחזור שד ניתן לקבל מושג כיצד צפוי להיראות השחזור מיד לאחר הניתוח וכמה חודשים לאחר מכן[2].
במקרים מסוימים נשים מוסיפות לשחזור השד גם שחזור פטמה ושינוי צורה של השד השני, במידה ויש צורך, וזאת כדי לשמור על סימטריה בחזה[2].
הכנה לניתוח
ההכנה של ניתוח שחזור שד כוללת מפגש ייעוץ מקדים, בו מבררים עם המטופלת מדוע מעוניינת לבצע ניתוח מסוג זה, וכן המנתח מתכנן את סוג השתל שיבחר (שתל רקמה או שתל מלאכותי), בהתאם לרצון המטופלת והאפשרויות הקיימות ספציפית אצלה.לקראת ניתוח שיחזור שד, הרופא יפנה את המטופלת לבדיקות לפי הצורך- לרוב אין צורך בבדיקות מרובות למעט ספירת דם ובדיקת כימיה בדם. נשים מבוגרות יותר לעיתים יתבקשו לערוך גם צילום חזה מקדים.
יש לציין, כי שחזור שד יתבצע רק לאחר החלמה מהמחלה ובתום שאר הטיפולים הנלווים, כשלב אחרון ומשלים לטיפול.
ניתוח שחזור שד מתבצע בהרדמה כללית. יש להיוועץ עם הרופא לגבי התרופות שיש להפסיק ליטול לפני הניתוח. אין לשתות אלכוהול כ-48 שעות ולשמור על צום מלא של 8 שעות לפני הניתוח.
תהליך הניתוח
משך הזמן של ניתוח שחזור שד תלוי בסוג השתל הנבחר. ניתוח ובו משתמשים בשתל רקמה משכו ארוך יותר.בתחילת הניתוח המטופלת תקבל עירוי אנטיביוטי למניעת זיהום.
בהתאם לסוג השתל, יבוצע החתך הניתוחי, כאשר שתל רקמה יכלול חתך ראשון באזור ממנו נלקח השתל (לרוב מהבטן או מהגב), והסטה של הרקמה המבוקשת לכיוון השד. לאחר מכן, יבוצע החתך בבית החזה, ושתל הרקמה ימוקם מחדש, כולל מיקום מחדש של הפטמה והעטרה.
בעת ניתוח שחזור שד ובו מוחדר שתל מלאכותי, המנתח יוצר מעין "כיס הפרדה" אליו יוחדר השתל - מתחת לשריר החזה (ה-pectoralis muscle).
בניתוח שיחזור שד עם הוספת שתל, קיימות שלוש אפשרויות לביצוע החתך הניתוחי: בקו היקף הפטמה (גבול העטרה- areola), בקפל התת-שדי, כלומר בתוך קיפול העור המתחבר עם השד, או בבית השחי. לכל אפשרות יתרונות וחסרונות, עם זאת בדרך כלל מומלץ חתך בקפל התת-שדי, הממוקם מתחת לשד ומסתיר את הצלקת.
לאחר ביצוע החתך במקום הנבחר, יוחדר השתל הרצוי אל תוך הכיס, בשני צדדי בית החזה.
החתך ייתפר ע"י תפרים קוסמטיים מיוחדים, המצופים בחומר אנטי-חיידקי להקטנת הסיכוי בזיהום.
אזור בית החזה ייעטף ע"י חבישה אלסטית.
סיכונים
סיכונים כלליים בניתוחזיהום בפצע הניתוח- לרוב שטחי ומטופל באופן מקומי, אולם לעיתים נדירות עלול להתפתח לזיהום משמעותי יותר ברקמות התת-עוריות, ולעיתים נדירות מצריך פתיחה מחדש של החתך לסילוק הפסולת החיידקית.
דימום- בעיקר באזור הניתוח כתוצאה מטראומה מקומית לרקמה, אולם לעיתים נדירות גם דימומים סיסטמיים המצריכים קבלת מנות דם. דימום יכול להתרחש מיד לאחר הניתוח, 24 שעות לאחר הניתוח ובמקרים נדירים ביותר לאחר שבועות או חודשים.
הדימום נוצר כאשר כלי דם נפתח ומדמם לתוך הכיס שבו נמצא השתל. במקרים בהם הדימום הוא רב יש צורך בניקוז הדימום. פעולה זו יכולה להתבצע בהרדמה כללית או מקומית (מומלץ כללית). לאחר הניקוז השתל מוחזר למקומו וקרוב לוודאי יישאר נקז בשד למשך 24 שעות כדי לנקז את שאריות הדימום.
צלקות- אופי החלמת הצלקת תלוי באיכות התפרים ובגנטיקה. אין דרך לצפות כיצד הצלקת תחלים לאחר הניתוח.
סיכוני ההרדמה- לרוב תופעות הקשורות לרגישות יתר לתרופות ההרדמה (תגובה אלרגית). לעיתים נדירות מאד תתכן תגובה חמורה של ירידת לחץ דם (שוק אנאפילקטי).
סיכונים ספציפיים לניתוח שחזור שד
- דחיית השתל- במקרים נדירים, במידה ונוצר זיהום שהגוף לא מתגבר עליו למרות טיפול אנטיביוטי ממושך, דרך הטיפול הוא הוצאת השתל, בניתוח חוזר.
- סיבוכי הוצאת השתל- להוצאת השתל יש השפעה שלילית על המראה החיצוני של השד ובית החזה: כפלים ועיוותים כתוצאה מהתכווצות הצלקת ואיבוד נפח השד.
- אסימטריה- קיים סיכון באי שוויון בין שני הצדדים של אזור הניתוח. קשה לשער באיזו מידה היא תשתפר, בייחוד אם הייתה קיימת אסימטריה ברקמות לפני הניתוח.
- כאבים כרוניים- עלולים להמשך חודשים ואף שנים. הטיפול כולל תרופות נוגדות כאבים ובמידה ואין ברירה הוצאת השתלים.
אחרי הניתוח
לרוב ישנו צורך בהשגחה באשפוז למשך 24 שעות אחרי ניתוח שחזור שד.בימים שאחרי ניתוח שחזור שד יש כאבים והחזה נפוח. עלולים להופיע שטפי דם על פני החזה.
לרוב המנתח משאיר נקז או מס' נקזים בחתכים הניתוחיים, לצורך ניקוז מלא של הנוזלים והדימומים ברקמה. הנקזים יוצאו לאחר מספר ימים, עם הפחתת ההפרשות.
במידה ויש כאבים, ניתן ליטול משככי כאבים במידת הצורך. החבישה האלסטית תוחלף בחזיית ספורט מיוחדת, המקלה את ההחלמה ומספקת תמיכה לחזה.
במקרים מסוימים ניתן להפיק תועלת מפיזיותרפיה כדי לשפר או לשמור על טווח התנועה של הכתפיים או לעזור להן להתאושש מחולשה שחוו במקום שממנו נלקחה רקמה. פיזיותרפיה יכולה לעזור להסתגל למגבלות פיזיות חדשות ולהבין את הדרכים הבטוחות ביותר לבצע פעילויות יומיומיות[2].
אין צורך בהוצאת התפרים כיוון שהם נמסים מעצמם.
זמן ההחלמה מניתוח שיחזור שד הוא כשבוע ומומלץ בימים אלו להימנע מפעילות גופנית ולנוח. לפעילות ספורטיבית בהיקף מלא ניתן לשוב רק כחודש לאחר הניתוח. המנוחה חשובה מאד לתהליך ההחלמה. תהליך החלמת הצלקת אורך עד שנה.
במידה וישנם כאבים אשר לא חולפים למרות שימוש במשככי כאבים, עליית חום, קוצר נשימה או הפרשות מוגלתיות/דימום חזק מהנקז - יש לפנות מיידית לרופא.
תוצאות טיפול
שחזור שד מתרחש לאחר ניתוח לטיפול או מניעה של סרטן השד. המטרה שלו היא לעצב מחדש את השדיים ולבנות מחדש רקמה פגומה או חסרה, או כדי להחזיר מראה סימטרי לחזה.שוב לזכור שכריתת שד עלולה להיות אירוע דרמטי בחיים וזה נורמלי להתאבל על אובדן השד. ניתוח שחזור שד לאחר כריתה עשוי לעזור לנשים רבות להתמודד עם הרגשות החזקים הללו ולהמשיך הלאה בחיים[4].
ניתוח שחזור שד יכול לשפר את הביטחון העצמי לאחר כריתת שד או הסרת גוש. נשים רבות מרגישות טוב יותר כשהן מתלבשות, חלקן מרגישות נוח יותר ללבוש בגד ים. נשים שבוחרות שלא לעשות שחזור שד פעמים רבות נעזרות בחזייה מיוחדת עם תותבת, כמו גם להשלים עם המראה ולא לשים חזייה תותבת. ההחלטה היא מאוד אישית ומשתנה מאישה לאישה[3].
אישה עם שתל בחזה צריכה לעדכן את טכנאית הרדיולוגיה על כך לפני ביצוע ממוגרפיה, כדי לשפר את דיוק הממוגרפיה וכדי למנוע פגיעה בשתל[2].
רופאים בתחום
המומחים של Infomed עונים על שאלות:
שאלה: אני בת 37. בזמן האחרון הרגשתי כאבים באזור החזה. רופאת המשפחה הפנתה אותי לצילומי רנטגן. אלה היו תוצאות הבדיקה: US שדיים: מרקם שדיים פיברוגלנדורלי, ללא עדות לגושים ציסטיים או סולידיים. US בית השחי: משמאל הודגם קשר לימפה שגודלו בציר האורך מגיע עד 1
שאלה: מי מועמדות לניתוח כריתת שחלות מניעתי?
שאלה: שמעתי שיכול להיווצר "כיווץ" של השתל ונוקשות בחזה, לאחר שחזור שד עם שתל מסיליקון. למה הכוונה?
שאלה: תוך כמה זמן מחלימים מניתוח לשחזור שד?
שאלה: אילו סוגים של שתל רקמה נפוצים בניתוח לשחזור שד?
שאלה: אני בת 29. יש לי מעין "חצ'קונים", פצעים מוגלתיים שמופיעים על השד, הפטמה והעטרה, שלפעמים מלווים בכאב נקודתי. שמעתי על מחלת פאג'ט, ועל הקשר שלה לסרטן השד או או לסוגי סרטן אחרים. האם הבעיה שלי יכולה להיות תסמין? איך אני בודקת את זה? אצל מי?
שאלה: כריתת שד חלקית פוגעת גם היא במראה השד החיצוני. כיצד אוכל לפתור זאת?
שאלה: אילו סוגי שתלים מלאכותיים קיימים לצורך שחזור שד?
שאלה: אני בת 20. עברתי ניתוח הגדלת חזה. אני מתאמנת 3 פעמים בשבוע בסטודיו לעיצוב חיטוב (שיעור מדרגה, אירובי). מאחר שעברתי ניתוח, אסור לי לעשות ספורט במשך חודש. האם זה יגרום לי להשמין אם אמשיך לאכול כרגיל רק בלי לעשות ספורט במשך חודש?
שאלה: מהי שיטת הסקירה הטובה ביותר לנשים צעירות אשר חשודות כחולות בסרטן השד?
המומחים של Infomed ממליצים לקרוא:
מחלות קשורות
- סרטן השד
בדיקות קשורות
- צילום חזה
- ספירת דם
- כימיה בדם
טיפולים וניתוחים קשורים
- העלמת ורידים ברגליים
- ניתוח פלסטי
- ניתוח פנים
- העלמת צלקות
- מתיחת זרועות
מאמרים בנושא שחזור שד
הסדרה 'חולי אהבה' היא עוד נקודת זכות למודעות ההולכת וגוברת לסרטן השד, הן בקרב נשים והן בקרב גברים. אבל יש גם תסמיני... לכתבה המלאה
הבשורה על כך שאנו או קרובינו חלינו במחלה קשה מביאה איתה חששות גדולים, אך גם אינספור החלטות שצריך לקבל. 10 כללים שיע... לכתבה המלאה