דלג לתוכן

ניתוח קטרקט (Cataract Surgery)

Cataract Surgery

מתאים לטיפול ב:

  • עין עצלה
  • עיוורון צבעים
  • קטרקט
  • היפרדות רשתית
המומחים של Infomed מסבירים:

ניתוח קטרקט הוא הליך שנועד לטפל בעכירות של עדשת העין הנוצרת עם הזמן, ואשר נקראת קטרקט ("ירוד"). העדשה הצלולה, הנמצאת מאחורי קשתית העין (זו שמכילה את תאי הפיגמנט), צוברת עם הזמן לכלוכים ופסולת, אשר בסופו של דבר יכולים לגרום לעכירות מרכזית בעדשה ולירידה של ממש בראייה.
ניתוח קטרקט מבוצע על ידי רופא עיניים או רופאת עיניים והוא הוא אינו מצריך הישארות בבית החולים לאחר הניתוח. מדובר בהליך מאוד נפוץ והוא נחשב לבטוח מאוד[1].
לרשימת כל המומחים/ות בארץ, כנסו לכאן.
קטרקט היא בעיה עינית נפוצה מאד. מעריכים כי מעל 60% מבני ה-60 ומעלה סובלים ממנה.
לרוב קטרקט הוא אכן תהליך איטי והדרגתי שמתרחש עם העלייה בגיל, אולם לעיתים יכול להתרחש במהירות (עקב נזק טראומתי לעין, ניתוחי עיניים, קטרקט מולד ועוד). התהליך בד"כ מתרחש בשתי העיניים במקביל, אולם במקרים רבים מתקדם המחלה מתקדמת ביתר מהירות בעין אחת לעומת השנייה.
 

תקריב של עין עם הזקוקה לניתוח קטרקט

צילום: Shutterstock

מתי מתבצע

קטרקט עלול לגרום לראייה מטושטשת ולהגביר את הסנוור מהאורות. במידה והמחלה מגבילה את הפעילות השגרתית, כגון קשיים בנהיגה, סנוור מאורות בהירים, קושי בקריאה או בצפייה בטלוויזיה ועוד, ייתכן ויומלץ על ניתוח קטרקט1.
אין כיום תרופות או טיפות עיניים שהוכחו כמשפרות את הקטרקט או עוצרות את החמרה שלו[2]. לכן, השיטה היחידה לטפל בקטרקט, כאשר כבר הוחלט על טיפול, היא באמצעות ניתוח קטרקט. לעיתים ממליצים לעקוב ולראות האם ישנה התפתחות או שמא לא נגרמת ירידה משמעותית בראייה.
כאשר קטרקט מפריע לטיפול בבעיית עיניים אחרת, גם ייתכן שיומלץ ​​על ניתוח. לדוגמה, כאשר קשה לבחון את החלק האחורי של העין כדי לעקוב או לטפל בבעיות עיניים אחרות כגון ניוון מקולרי הקשור לגיל או רטינופתיה סוכרתית.

הכנות לניתוח

ההכנה לקראת ניתוח קטרקט כוללת מפגש ייעוץ מקדים, בו מבררים כי אין למטופל מחלות רקע ספציפיות, שאינן מאפשרות את ביצוע הניתוח. לרוב, מכיוון שמדובר בניתוח קצר וזעיר-פולשני, אין בעיה לבצעו למרות מחלות סיסטמיות אחרות.
לרוב אין צורך בבדיקות כלליות מקדימות לפני ניתוח קטרקט. תעשה בדיקת עיניים מקיפה, כולל בדיקת שדה ראייה, לחץ תוך עיני, חדות ראייה ובדיקת קרקעית העין, בה ניתן למדוד את גודל העדשה.
במקרים מסוימים יינתנו טיפות עיניים לשימוש לפני הניתוח. תרופות אלו עוזרות למנוע זיהום ולהפחית נפיחות במהלך ואחרי הניתוח[3].
ניתוח קטרקט מבוצע תחת הרדמה מקומית בלבד. יש להיוועץ עם הרופא/ה לגבי התרופות שיש להפסיק ליטול לפני הניתוח. כמו כן, יש לשמור על צום מלא של 8 שעות לפני הניתוח.

בזמן הניתוח

לאחר טפטוף חומר המרחיב אישונים לתוך העין תבוצע הרדמה מקומית באמצעות טיפות עיניים מטשטשות. יבוצע חתך דק וקטן בקרנית (האזור השקוף המכסה את הלובן בקדמת העין) באמצעות מכשיר עדין מתאים ותחת הגדלת מיקרוסקופ.
שיטת הניתוח הנפוצה ביותר כיום היא באמצעות מכשיר בשם פאקו. מדובר במתמר אולטרסאונד זעיר, אשר על-ידי חתך עיני קטן נכנס אל מאחורי הקרנית. באמצעות ויברציות על-קוליות החומר המרכיב את העדשה העכורה מתמוסס, ונשאב אל תוך המכשיר. לאחר שהוסר הקטרקט, מוחדרת עדשה מלאכותית חדשה וצלולה אל תוך קופסית העדשה שנותרה ריקה. במרבית המקרים אין צורך בסגירת החתך הניתוחי, שכן הוא מזערי והרקמה נסגרת עם הזמן באופן עצמוני. משך הניתוח הוא כ-30 דקות.
במקרים קשים יותר לעיתים נעשה ניתוח פתוח (אקסטרא/אינטרא קפסולרי). במקרה של קטרקט פתוח נעשה חתך מעט יותר גדול בעין, אשר נסגר ע"י תפרים.

סוגי עדשות בניתוח קטרקט

קיימים מספר סוגים של עדשות בהן ניתן להשתמש בניתוח קטרקט. יש להתייעץ עם רופא/ת העיניים על האפשרויות השונות ומה עשוי להתאים ביותר עבור כל מטופל/ת[4]:
  • עדשות מונופוקל – עדשות המתאימות רק לטווח אחד - לראייה לטווח קרוב, לטווח בינוני או לטווח רחוק. רוב האנשים מתאימים עדשות אלו לראייה לרחוק ובמידת הצורך בוחרים להרכיב משקפי קריאה לראייה מקרוב.
  • מולטיפוקל - עדשות המאפשרות ראייה לטווח קרוב ולטווח רחוק בו זמנית.
  • עדשות טוריות – עדשות שנועדו לתקן את קרנית אצל אנשים עם אסטיגמטיזם - מבנה קרנית שאינו עגול אלא אליפטי.

אחרי הניתוח

לאחר ניתוח קטרקט המטופל משתחרר לביתו, אולם אינו יכול לנהוג, בשל טשטוש הראייה לאחר הניתוח. אין מניעה כי כבר ביום למחרת ישוב לעבודה, וכן לנהיגה במהלך היום אם מתאפשר.
המטופל יודרך להשתמש בטיפות עיניים אנטיביוטיות למניעת זיהום ודלקת עינית למשך כ-3 שבועות לאחר הניתוח. כיסוי עיניים גם הוא מומלץ לשימוש לפני השינה כדי להגן על העין המנותחת[5].
לרוב אין כאבים מיוחדים. במידה ויש ניתן להשתמש במשככי כאבים ע"פ הצורך. באם ישנם כאבים עזים, עליית חום, הפרשה מהעין או דימום מוגבר, יש לפנות מיידית לרופא/ה.
השיפור בראיה מורגש כבר מתום הניתוח. תוך מספר שעות סביר להניח שניתן יהיה להבחין בצבעים בהירים יותר, עקב הסרת העדשה העכורה. עם זאת, הראייה צפויה להיות מטושטשת במהלך היומיים הראשונים, והעין יכולה להיות מעט רגישה לאור. יובש, גירוד מדי פעם, צריבה ו/או עיניים אדומות הם מצבים שכיחים לאחר הניתוח, אך התופעות הללו צפויות להסתיים תוך מספר ימים[5].
מעקב אצל הרופא יתבצע כיום-יומיים לאחר ניתוח קטרקט, לאחר שבוע, לאחר חודש ולאחר מס' חודשים. במידת הצורך, תעשה בדיקת עיניים כדי להתאים משקפי ראייה חדשים.

לעשות ולא לעשות אחרי ניתוח קטרקט [4]

  • להקפיד להשתמש בטיפות עיניים לפי ההוראות.
  • להשתמש במגן העיניים ומשקפיים.
  • להמשיך לקרוא, לצפות בטלוויזיה ולהשתמש במחשב כרגיל.
  • לשים משקפי שמש כשיוצאים מהבית.
  • להמשיך את הפעילויות והשגרה.
  • לא לשפשף או להפעיל לחץ על העין.
  • לא להכניס מים או סבון לעין.
  • לא לעשות פעילויות מאומצות.
  • לא להשתמש באיפור עיניים למשך שבוע.
  • לא להפסיק טיפול בניגוד להנחיית הרופא/ה.
  • לא לשחות במשך שבועיים לאחר הניתוח.

סיכונים וסיבוכים

סיבוכים לאחר ניתוח קטרקט הם אפשריים, אך הסיכויים לכך קטנים, ובדרך כלל מדובר בבעיות הניתנות לניהול. ניתוח קטרקט יכול להחזיר את הראייה למצב שלפני הקטרקט. עם זאת, התפתחות שכיחה (בשלושה מתוך 10 חולים) בעקבות ניתוח קטרקט היא כאשר חלק מהעדשה הטבעית שלא הוצאה (באופן מכוון) במהלך הניתוח תמפתח רקמת צלקת ותגרום לטשטוש הראייה[5].
בניגוד לקטרקט, ניתן לטפל בצלקת בשיטה שנקראת לייזר יאג (YAG laser capsulotomy) – טכניקה שעושה שימוש בקרן לייזר כדי ליצור חור זעיר ברקמת הצלקת שמאחורי העדשה, וכך לאפשר לאור לעבור. צלקת עלולה להתפתח שבועות, חודשים ואפילו שנים, לאחר ניתוח קטרקט[5].

סיכונים וסיבוכים נוספים:

  • יובש בעיניים-  לרוב ניתן להתגבר על כך באמצעות טיפות עיניים מתאימות.
  • עליית לחץ תוך עיני-  בשל הטראומה לעין, מטופל תרופתית.
  • בצקת בקרנית-  סיבוך אשר גורם לעכירות בקרנית, ולטשטוש ראייה, חולפת עם זיהוי וטיפול מתאים.
  • היפרדות רשתית-  בעקבות דימום מתמשך (נדיר).

תוצאות הניתוח

לאחר ניתוח קטרקט המטופל או המטופלת אמורים להיות מסוגלים לראות דברים בצורה לא מטושטשת, לא להסתנוור באופן קשה מאורות בהירים, להבדיל בקלות בין הצבעים. במידה וקיים מצב בריאותי אחר המשפיע על העיניים, כגון סוכרת או גלאוקומה, ייתכן שהראייה עדיין תהיה מוגבלת, גם לאחר ניתוח מוצלח[2].

רופאים בתחום

נוירולוגיה
ד"ר ראובן אייכנבאום רופא מומחה בנוירולוגיה ושיקום
קראו עליי עוד
רפואה משלימה
עמוס זיו רפואת לב אינטגרטיבית מרכז לרפואת לב אינטגרטיבי – מומחים בטיפול בבעיות לב והפרעות קצב לב על פי הרפואה הסינית
קראו עליי עוד
כירורגיה
ד"ר עיסאם ראבי
4.8
( 9 חוות דעת )
"ד״ר עיסאם, רופא מקצועי בתחומו(לפי דעתי) לכן הגעתי אליו וכל שיעשה ומסביר אני סומכת עליו, אמליץ למקורבי עליו במידה ויזדקקו. יישר כוח לד״ר עיסאם מומחה לכלי דם."
קראו עליי עוד

המומחים של Infomed עונים על שאלות:

מאמרים בנושא ניתוח קטרקט

למה חשוב לראות ולשמוע טוב בכל גיל?
למה חשוב לראות ולשמוע טוב בכל גיל?
מערכת אינפומד מאת: מערכת אינפומד 14/03/2022

האם ראייה טובה יותר משפרת גם את היכולות הקוגניטיביות? כיצד בעיות בשמיעה עלולות להשפיע על מחלות בגיל מבוגר? התשובות בכתבה לכתבה המלאה

דורשות אבחון מוקדם: כל המידע על בעיות עיניים בגיל השלישי
דורשות אבחון מוקדם: כל המידע על בעיות עיניים בגיל השלישי
ד"ר עירית רוזנבלט מאת: ד"ר עירית רוזנבלט 14/12/2016

בשלות וחוכמת חיים הם ההיבטים החיובים שנרכשים עם ההתבגרות. מאידך הגוף הפיזי הוא כבר לא מה שהיה, והמערכות השונות נחלש... לכתבה המלאה

שאלות מתוך פורום עין יבשה

בניהול ד"ר אהוד רייך
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו