דלג לתוכן

טיפול באכילה כפייתית (Compulsive eating treatment)

Compulsive eating treatment

מתאים לטיפול ב:

  • בעיות אכילה
המומחים של Infomed מסבירים:

אכילה כפייתית אינה נכללת עדיין במדריך הפסיכיאטרי הרשמי לאבחון, אך ניראה כי יותר ויותר אנשים סובלים מהסימפטומים שלה, שבאים לידי ביטוי בהתקפי זלילה בלתי נשלטים.

מאפיינים של אכילה כפייתית


דפוס של אכילה כפייתית כולל בדרך כלל את מרבית המאפיינים הבאים:

התקפי אכילה בהם נצרכת כמות מזון גדולה במיוחד אשר מביאה לתחושת מלאות יתר
• התקפי האכילה מתרחשים בסתר. בזמן ההתקף התחושה היא של חוסר שליטה וחוסר יכולת להפסיק את האכילה, בנוסף אכילה של מאכלים או שילובי מאכלים לא סבירים מחוץ להתקף הזלילה (למשל, מאכלים קפואים ושילובי טעמים חריגים).
• ההתקפים מתרחשים בדרך כלל על רקע תחושות רגשיות לא נעימות כגון בדידות, דיכאון, חרדה וכדומה.
• לאחר התקף של אכילה כפייתית מתעוררות תחושות בושה, גועל וחרטה
• בזמנים שבין ההתקפים קיים פחד מהישנותם, וכן פחד שההתקפים יתגלו
• קיימות תחושות של מבוכה ואי נוחות סביב אכילה עם אנשים אחרים. התחושות הללו עלולות להביא להימנעות מאכילה משותפת ואף הימנעות מהשתתפות באירועים חברתיים

טיפול באכילה כפייתית


אחד המאפיינים הבולטים של האכילה הכפייתית הוא תחושת חוסר השליטה, על כן טיפול באכילה כפייתית דרוש לרבים מהסובלים ממנה. טיפול באכילה כפייתית מורכב ממספר אלמנטים:

• זיהוי גורמי העומק והטריגרים המידיים המביאים להתקפי האכילה. במסגרת טיפול באכילה כפייתית יתמקדו המטפל והמטופל בזיהוי דפוסי האכילה הכפייתית באופן שיאפשר למטופל לזהות את הסימנים המקדימים לבוא ההתקף. לדוגמא, טיפול באכילה כפייתית יכול לסייע למטופלת לזהות כי התקפי האכילה מתעוררים תמיד בעקבות תחושות דחייה. הכרות עם דפוס האכילה הכפייתית מחזק את תחושת השליטה ומפחית תחושות של בושה וחוסר אונים. כמו כן, טיפול באכילה כפייתית מכוון להבנת גורמי העומק לבחירה באכילה כאמצעי התמודדות עם רגשות וקשיים. לדוגמא, במסגרת טיפול באכילה כפייתית ניתן לזהות כי נפגעת תקיפה מינית משתמשת באכילה כדי להעניש את גופה ולהפוך אותו לבלתי אטרקטיבי עקב השמנת היתר, או גבר שסובל מהתקפי זלילה למד לעשות זאת מאחר וזו היתה דרכם של הוריו להתמודד עם רגשותיו בילדותו.

• הקניית מיומנויות שליטה עצמית. טיפול באכילה כפייתית כולל הקניית מיומנויות ואסטרטגיות לשליטה בהתקפים. אסטרטגיות אלו נבחנות על בסיס קשייו הספציפיים של המטופל והטכניקה הטיפולית של המטפל. האסטרטגיות הללו יכולות לכלול טכניקות הרגעה עצמית, אסטרטגיות של התמקדות ברגשות, שיפור היכולת לבקש עזרה מהסביבה הקרובה ונטרול מחשבות אשר מגבירות את הסיכוי לפנות לאכילה.

• שינוי ושיפור תחומי חיים נוספים. אכילה כפייתית מתפתחת בדרך כלל על רקע קשיים רגשיים, היעדר מיומנויות חברתיות ובידוד חברתי ו/או קשיים בוויסות עצמי ושליטה עצמית. על כן, טיפול באכילה כפייתית יתמקד בדרך כלל גם ביצירת שינוי בתחומים אלו מתוך ההנחה ששיפור בהם יפחית את הצורך בשימוש באוכל כאמצעי התמודדות. לדוגמא, אישה שתלמד להתמודד עם רגשות של דיכאון בדרך יעילה תזדקק פחות לדפוס האכילה הכפייתית אשר שימש אותה עד כה להתמודדות עם תחושות ייאוש וריקנות.

אפשרויות טיפול באכילה כפייתית


כיום קיימים שלושה סוגים מרכזיים של טיפול באכילה כפייתית. הטיפולים הללו מבוססים, כל אחד בדרכו, על האלמנטים הטיפוליים שתוארו קודם לכן:

• טיפול באכילה כפייתית בגישה קוגניטיבית התנהגותית: טיפול הממוקד בשינוי דפוסי ההתנהגות והחשיבה שמובילים להתקפי הזלילה. במסגרת הטיפול בגישה זו מתמקדים בזיהוי הטריגרים להתקפי האכילה, שיפור דימוי הגוף וההערכה העצמית ולימוד אסטרטגיות לשליטה עצמית.

• טיפול באכילה כפייתית בגישה דיאלקטית: טיפול המבוסס על השגת שליטה בארבע מיומנויות מרכזיות אשר מסייעות בהגברת השליטה העצמית, ועל כן גם באפשרות לשלוט בהתקפי האכילה. טיפול בשיטה זו כולל הגברת מודעות עצמית, רכישת מיומנויות לוויסות מצב הרוח, הקניית אסטרטגיות התמודדות עם תסכולים ושיפור היכולות הבין אישיות.

• טיפול באכילה כפייתית בגישה דינאמית: טיפול באכילה כפייתית בגישה זו יתמקד בגורמי העומק להתפתחות דפוס האכילה הרגשית, בעיבוד הרגשות הנלווים להתקפי האכילה ובהבנת ההקשר הבין אישי של האכילה הכפייתית. מציאת גורמי העומק וההקשר הבין אישי יסייע להתמודדות והגברת יכולת השליטה בהתקפי האכילה.

    רופאים בתחום

    כירורגיה פלסטית
    ד"ר טלי פרידמן מומחית לכירורגיה פלסטית לעיצוב הגוף, בעלת המרכז הבינלאומי לעיצוב הגוף המתמחה בפתרונות כירורגיים ואסתטיים מקיפים
    קראו עליי עוד
    עור ומין
    ד"ר יהונתן קפלן
    4.8
    ( 103 חוות דעת )
    "הרגשתי שהבעיה מטופלת במהירות הראויה, שיש מעקב צמוד על המקרה, המועדים, וכל הצרכים. הרגשה של טיפול יעיל ומקצועי."
    קראו עליי עוד
    עיניים
    פרופ' דוד ורסנו מנתח קטרקט ,מנהל את היחידה לקרנית ומנהל המקטע הקדמי במחלקת העיניים, מרכז הרפואי תל אביב (איכילוב).
    קראו עליי עוד

    המומחים של Infomed ממליצים לקרוא:

    מאמרים בנושא טיפול באכילה כפייתית

    עוד ביס אחד ודי: כל המידע על אכילה כפייתית
    עוד ביס אחד ודי: כל המידע על אכילה כפייתית
    מערכת אינפומד מאת: מערכת אינפומד 23/04/2017

    אנשים רבים סובלים מהפרעת אכילה כפייתית הגורמת להם לאכול ללא הפסקה ולסבול מעודף משקל. מהו מקור ההפרעה וכיצד מטפלים ב... לכתבה המלאה

    במבה או שוקולד? בדקנו איזה ממתק פחות מזיק לילדים
    במבה או שוקולד? בדקנו איזה ממתק פחות מזיק לילדים
    מיכל הלפרין, מערכת אינפומד מאת: מיכל הלפרין, מערכת אינפומד 15/03/2016

    הם עלולים לפגוע בשיניים, לגרום להפרעות קשב וריכוז ולהשמנה, ובכל זאת – מינון הגיוני של ממתקים בהחלט ניתן לשילוב בתפר... לכתבה המלאה

    באנר הצטרפות

    רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

    שווה לך להצטרף!
    youtube ערוץ הוידאו של
    Infomed
    הפייסבוק
    שלנו
    instagram האינסטגרם
    שלנו