דלג לתוכן

ניתוח קיסרי צרפתי (FAUCS )

FAUCS

מתאים לטיפול ב:

  • רעלת הריון
  • השמנת יתר
  • הידרוצפלוס
  • מחלות לב
  • זיהום
המומחים של Infomed מסבירים:
ניתוח קיסרי צרפתי, המכונה בלועזית FAUCS (French AmbUlatory Cesarean Section), הוא סוג של ניתוח קיסרי שהומצא על ידי כירורג צרפתי מתחום הגינקולוגיה, ומכאן שמו. מדי שנה כחמישית עד רבע מהלידות בישראל מבוצעות באמצעות ניתוח קיסרי. מאחר שניתוח קיסרי צרפתי מתבצע באופן שונה מניתוח קיסרי רגיל, נכון לכתיבת שורות אלו הוא מבוצע במעט בתי חולים בישראל ובאופן פרטי בלבד.

מתי מתבצע

בעבר ניתוח קיסרי צרפתי נעשה בעיקר במקרה של הידבקויות בבטן היולדת, אך היום ישנם רופאים/ות שמאמינים שניתוח זה צריך להחליף את הניתוח הקיסרי הקלאסי, בעוד שאחרים טוענים שניתוח צרפתי מסכן את היילוד יותר מקיסרי רגיל.

מה ההבדלים בין קיסרי צרפתי לניתוח קיסרי רגיל?

ניתוח צרפתי שונה בעיקרו מקיסרי רגיל בכך שהגישה לרחם היא צדדית ולא מרכזית. גישה זו נקראת חוץ צפקית, או אקסטרה פריטונאלית, והיא מאפשרת לעקוף השכבה שסביב הרחם (פריטונואם) ולהיכנס מהצד. בניתוח צרפתי גם לא מוכנס קטטר לשלפוחית השתן.

בנוסף לכל זה, קיים גם שוני בחוויית הלידה. בשונה מלידה קיסרית רגילה, שבה ליולדת אין כל חלק אקטיבי, בניתוח קיסרי צרפתי היולדת לוקחת חלק פעיל ולוחצת בעת הוצאת העובר מן הרחם, בדומה ללידה וגינאלית.

היתרונות והחסרונות של ניתוח צרפתי

הדעות לגבי קיסרי צרפתי בעולם הרפואה חלוקות בשל מחסור במחקרים שיראו מספיק תוצאות תומכות בטכניקה.

הטענה העיקרית היא שהחיסרון הגדול בניתוח צרפתי הוא העובדה שמוציאים את התינוק בעזרת מלקחיים, מאחר שהוא יוצא מהצד והחתכים קטנים. נתון זה בעייתי, שכן שימוש במלקחיים מעלה את הסיכון לפגיעה באזורים מסוימים בפנים של התינוק, כמו למשל העיניים.

מהצד השני, התיאוריה התומכת בניתוח קיסרי צרפתי טוענת שההחלמה קלה יותר ובמרבית המקרים נשים יכולות לקום כבר שלוש שעות לאחר הניתוח, ולא שש שעות כמו לידה קיסרית רגילה. בנוסף, החולה משתחררת מבית החולים מוקדם יותר וסובלת פחות מכאבים.

במחקר שנעשה בשנת 2021 ופורסם בכתב העת PloS One, נבדק האם באמת ניתוח צרפתי כרוך בפחות כאבים לאחר הניתוח ובחזרה מהירה יותר לתפקוד עצמאי, וזאת בהשוואה לניתוח קיסרי רגיל. המדדים שנבחנו ביולדות היו ציון רמת כאב ממוצע לאחר הניתוח, ציון של כאב בשילוב תרופות, וזמן חזרה לתפקוד עצמאי. התוצאות הראו שניתוח קיסרי צרפתי הפחית את הכאב לאחר הניתוח והאיץ את ההתאוששות של היולדת, וזאת בהשוואה ללידה קיסרית רגילה[1].

עם זאת, במחקר שנעשה בשנת 2023 ופורסם בכתב העת American Journal of Obstetrics & Gynecology  עולה כי ההחלמה של היולדות בשתי הקבוצות - אלו שעברו לידה קיסרי רגילה ואלו שעברו ניתוח צרפתי - הייתה מצוינת באופן דומה. לגבי בטיחות האם והיילוד בניתוח צרפתי, לטענת החוקרים יש לבצע ניסויים נוספים בקנה מידה גדול יותר כדי להגיע למסקנה[2].

ולד מונח על אימו מיד לאחר ניתוח קיסרי צרפתי
צילום: shutterstock | Sunflower Light Pro

הכנות לניתוח

בדומה לניתוח קיסרי רגיל, ההכנות לניתוח צרפתי נעשות לאחר סדרת בדיקות, צום והתאמה לניתוח. גם ניתוח זה כרוך בהרדמה, לרוב תעשה הרדמה ספינאלית (של עמוד השדרה).

אופן הניתוח

גם ניתוח קיסרי צרפתי נעשה באמצעות חתך רוחבי של עור הבטן התחתונה, כמו זה המקובל בניתוח קיסרי רגיל, אך השלבים של החיתוך והניתוח הפנימי שונים לחלוטין.
בתחילת הניתוח הצרפתי מבצעים חתך בבטן התחתונה, אך ללא כל פגיעה ברקמת החיבור של השרירים, ללא הפרדה של שרירי הבטן וללא חיתוך של הצפק (מעטפת המגנה על איברי הבטן). צמצום הפגיעה ברקמות אלו הוא מה שמפחית את הכאב מהניתוח ומאפשר החלמה וחזרה לתנועה מהר יותר. 
לאחר מכן מתבצע חילוץ של היילוד מן הרחם בשיתוף פעולה פעיל של האם - לחיצות ונשיפות בדומה ללידה טבעית.

לאחר הניתוח

לרוב, ניתן לעשות ניסיון עמידה כל שעה לאחר הניתוח. צריכת מזון יכולה להתחיל ברגע שהתרחש מעבר גזים וכשהמטופלת חשה רעב. לאחר הניתוח נעשית הערכה של המטופלת ואם לא נמצאו סיבוכים כלשהם והמטופלת מרגישה שהיא יכולה לתפקד באופן עצמאי והיא אינה חשה בכאבים, ניתן להשתחרר כבר כיממה לאחר הניתוח. במקרים אחרים, השחרור נעשה לפחות 48 שעות לאחר הניתוח, שוב לאחר הערכה של המטופלת[3].

סיכונים

הסיבוכים שעלולים לצוץ הם זיהום באתר ניתוח, דלקת ברירית הרחם, דלקת בדרכי השתן, חסימת מעי או דימום אחרי לידה[4].
    [1] PLoS One. 2021; 16(1): e0245645. Published online 2021 Jan 22. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0245645
    [2] American Journal of Obstetrics & Gynecology MFM. Available online 23 February 2023, 100910. https://doi.org/10.1016/j.ajogmf.2023.100910
    [4] Research Square. Posted Date: January 31st, 2023 DOI: https://doi.org/10.21203/rs.3.rs-2385372/v1

    רופאים בתחום

    יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
    ד"ר אולגה גורגולה גלפרין
    4.9
    ( 16 חוות דעת )
    "אני שנים אצל ד״ר אולגה גורגולה ולא אחליף אותה! לפניי שהיא ד״ר, היא בן אדם אנושי, בגובה העיניים, מקשיב ואכפתי! ובפן המקצועי, היא מקצועית ברמות הכי גבוהות שיש! תמיד נותנת תחושת ביטחון והבנה!"
    קראו עליי עודלקביעת תור
    יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
    ד"ר אהוד רז
    4.9
    ( 14 חוות דעת )
    "ד"ר אהוד רז רופא רגיש, אכפתי, מסביר ומרגיע . הרגשתי בידיים טובות ובטוחות . תודה רבה!"
    קראו עליי עוד
    יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
    ד"ר משה רויבורט
    5.0
    ( 3 חוות דעת )
    "ד"ר רויבורט רופא בחסד, רגיש ומקצועי! זמין לכל שאלה,מסביר הכל כנדרש,ומבין לגמרי בתחום."
    קראו עליי עודלקביעת תור

    שאלות מתוך פורום טיפולי פוריות

    בניהול פרופ' יעקב (ג'קי) אשכנזי
    באנר הצטרפות

    רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

    שווה לך להצטרף!
    youtube ערוץ הוידאו של
    Infomed
    הפייסבוק
    שלנו
    instagram האינסטגרם
    שלנו