- אינפומד
- טיפולים וניתוחים
- ארטרוסקופיה ברך
ארטרוסקופיה ברך (Knee Arthroscopy)
מטרת הניתוח
ניתוח ארטרוסקופיה של הברך מטרתו לטפל בבעיות ברכיים שונות, בצורה זעיר פולשנית. הניתוח מבוצע ע"י ביצוע חתכים מזעריים בברך, והחדרת מכשיר דק מיוחד המכיל מצלמה אל תוך הרקמה, תוך הסתכלות על הרקמה מבחוץ באמצעות מסך הטלוויזיה. המכשור הזעיר מאפשר ביצוע פעולות ברקמה מבלי לגרום לטראומה גדולה באזור.
מרבית ניתוחי ארטרוסקופיה של הברך מבוצעים לצורך טיפול בשחיקה של הסחוס המפרקי, עקב דלקת פרקים כרונית, ובעיקר מחלת מפרקים ניוונית (אוסטאוארתריטיס).
שכיחות מחלת מפרקים ניוונית עולה עם הגיל, כך שנוצרת היצרות של המרווח המפרקי התקין, וחשיפה של העצם לחלל המפרק. עם הזמן נגרמים כאבים מרובים, קשיחות מפרקית ומוגבלות משמעותית בתנועה, אשר לא מאפשרים הנעה תקינה של הרגל בזמן הליכה. הניתוח מוצע למטופלים אשר אינם משתפרים עם טיפול שמרני (פעילות גופנית, פיזיותרפיה או תרופות נוגדות דלקת), וכאשר נגרמת פגיעה בתפקוד היומיומי וישנה הפרעה ממשית לאיכות החיים.
קיימות חלופות אחרות לניתוח ארטרוסקופיה ברך, כגון: ניתוח החלפת המפרק או ניתוח אוסטאוטומיה, בהתאם לגיל המטופל ומצב המפרק.
אינדיקציות נוספות לביצוע ארטרוסקופיה של הברך הן לתיקון פציעות ברקמות- ברצועות, בסחוסים או בעצם באזור המפרק, למשל- תזוזה של המפרק, קריעה של רצועות, או ניקוז של נוזלים. רופאים מעדיפים לבצע ארטרוסקופיה כאשר לא מעוניינים לבצע ניתוח "פתוח" גדול יותר.
לפני ניתוח ארטרוסקופיה ברך יילקחו בדיקות דם ע"פ צורך בהתאם לגיל המטופל ומחלות הרקע שלו.
אצל מטופלים צעירים, לרוב אין צורך בבדיקות כלליות מיוחדות. בגילאים המבוגרים יותר, לרוב יידרשו בדיקות דם כלליות מסוג: ספירת דם, כימיה בדם ותפקודי קרישה.
בנוסף, המטופל יישלח לבדיקות הדמיה מתאימות בהפניית הרופא- לעיתים יסתפקו בצילום ברך פשוט אך לרוב גם לבדיקת CT או MRI של הברך.
ניתוח ארטרוסקופיה ברך מבוצע תחת הרדמה כללית, אזורית או מקומית, בהתאם למידת הפגיעה. יש להיוועץ עם הרופא המנתח לגבי הפסקת תרופות מסוימות בימים הקודמים לניתוח, ויש לשמור על צום מלא של 8 שעות לפני הניתוח.
תהליך הניתוח
לאחר חיטוי קפדני של אזור הניתוח, יבוצעו חתכים קטנים באזור קדמת הברך. המנתח יחדיר את מכשיר האתרוסקופ דרך אחד החתכים, באמצעותו יראה את חלל הברך של המטופל על מסך הטלוויזיה.
באמצעות מכשור דק שיוחדר דרך החתכים הנוספים, יחשוף את החלל המפרקי, ויבצע את הפעולה הנדרשת, למשל חיתוך של הרקמה הסחוסית והגרמית העודפת, במידה וישנה הפרעה לחלל המפרקי כמו בדלקת סחוסית ניוונית. המכשיר הזעיר מאפשר לחתוך, להצמיד ולתפור את הרקמה, וכך ניתן לחבר יחדיו חלקי רצועה שנקראה, או להזיז את עצמות המפרק במידה וקיימת תזוזה שלהן.
לבסוף החתכים הקטנים יתפרו, ועל המפרק נשארת חבישה אלסטית.
סיכונים בניתוח
סיכונים כלליים בניתוחים:
זיהום בפצע הניתוח - לרוב שטחי ומטופל באופן מקומי, אולם לעיתים נדירות עלול להתפתח לזיהום משמעותי יותר ברקמות התת-עוריות או במפרק עצמו, ולעיתים נדירות מצריך פתיחה מחדש של החתך לסילוק הפסולת החיידקית.
דימום - בעיקר באזור הניתוח כתוצאה מטראומה מקומית לרקמה, אולם לעיתים נדירות גם דימומים סיסטמיים המצריכים קבלת מנות דם. דימום יכול להתרחש מיד לאחר הניתוח, 24 שעות לאחר הניתוח ובמקרים נדירים ביותר לאחר שבועות או חודשים. במקרים בהם הדימום הוא רב יש צורך בניקוז הדימום.
צלקות - אופי החלמת הצלקת תלוי באיכות התפרים ובגנטיקה. אין דרך לצפות כיצד הצלקת תחלים לאחר הניתוח, אולם מכיוון שמדובר בחתכים קטנים מאד, לא צפויה היוותרות רקמה צלקתית משמעותית.
סיכוני ההרדמה- לרוב תופעות הקשורות לרגישות יתר לתרופות ההרדמה (תגובה אלרגית). לעיתים נדירות מאד תתכן תגובה חמורה של ירידת לחץ דם (שוק אנאפילקטי).
סיכונים ספציפיים לניתוח ארטרוסקופיה ברך:
נזק עצבי- עלול להיגרם לעיתים נדירות בשל הקרבה הגדולה של המפרק לעצבים העוברים מחוט השדרה אל כף הרגל.
נזק לרצועות או לשרירים- בשל הסרת חלקים משמעותיים במפרק, לעיתים עשוי להיגרם נזק לרקמות הרכות, כגון חתך או קרע בשריר או קרע של ליגמנט.
תסחיף שומני- כאשר חלק ממח העצם ניתק מהרקמה ומגיע דרך זרם הדם לכלי הדם הריאתיים וסותם אותם- יכול להתבטא במצוקה נשימתית לאחר ניתוח המצריכה בירור וטיפול מיידיים. נדיר.
הטיפול אחרי הניתוח
לאחר ניתוח ארטרוסקופיה ברך לרוב המטופל משתחרר לביתו או נשאר כיממה להשגחה באשפוז, בהתאם לסוג הפגיעה, ומידת הכאבים הקיימים. הוצאת תפרים נעשית לאחר כשבוע.
במידת הצורך המטופל מקבל טיפול נוגד כאבים דרך הוריד, כולל טיפול אנטיביוטי למניעת זיהום.
במידה וקיימים כאבים בבית ניתן להקל עליהם ע"י משככי כאבים לפי הצורך.
בכל מקרה של כאבים אשר אינם חולפים למרות השימוש במשככי כאבים, תופעות נוירולוגיות כגון אובדן תחושה או חולשה, עליית חום, קוצר נשימה, הפרשה מהפצע הניתוחי או דימום- יש לפנות מיידית לבדיקה רפואית.
מרבית האנשים מדווחים על שיפור בתפקוד לאחר ניתוח ארטרוסקופיה ברך. .
מומלצת ניידות מוקדמת, כלומר- דריכה על הרגל כבר לאחר הניתוח, מכיוון שנחשבת כמשפרת פרוגנוזה, אולם יש להימנע מתנועות חדות, כיפוף או סיבוב של המפרק.
המאמר נכתב על ידי ד"ר אפרת סולומון
רופאים בתחום
המומחים של Infomed עונים על שאלות:
שאלה: זה מספר שנים אני סובלת מכאב בעקב רגל שמאל. רופא שבדק אמר כי יש לי דלקת בבורסה. מהי הבורסה, והאם הדרך לטפל בה היא לשים מדרסים? ברצוני לציין כי הכאב אינו מרפה גם בשכיבה או בישיבה.
שאלה: אבי עבר לפני כ- 5 שנים אירוע מוחי, מאז היציבות שלו לא תקינה - צליעה בצד אחד של הגוף. בנוסף, אין סחוס בברך, לזיכרוני באותו צד. לפני כחודשיים עבר השתלה של "כרבולת". נכון להיום אין שינוי, הרופא ממליץ על החלפת ברך. שאלתי: 1. אחרי איזו תקופה רואים תוצאה
שאלה: נשלחתי לבדיקת מיפוי עצם מאחר והתלוננתי על כאבים חזקים במיוחד בשתי הברכיים. התוצאה היתה כי קיימת קליטה מעט מוגברת שנראית בבדיקת ה- SPECT בלבד ב LT / DISTAL FEMUR . מה הטיפול המוצע והאם הבעיה יכולה להיווצר מעבודה מאומצת על הרגליים (לא עושה ספורט בכלל).
שאלה: ב 13.9.03 נפלתי מגובה של 2 מטר. הברך התעקמה והשוק והירך הימנית היו כמו בובה על חוטים. צילום רנטגן בבי"ח היה תקין. היו לי שטפי דם בחלק האחורי של הברך והיא היתה נפוחה ואדומה. עשיתי קומפרסים קרים ומנוחה של חודש בבית, משולבים בטיפול פיזיותרפיה 2 מחזורי
שאלה: כאב במניסקוס בברך אשר עברה ארתרוסקופיה. טענת הרופא כי יש בצקת ודלקת באזור המתוקן. האם יש טיפול כגון: קור, חום ,עיסוי, מלבד התרופות?
שאלה: אני מדריכת טיולים כבר שלוש שנים, ובשנה האחרונה החלו לכאוב לי הברכיים. ב-MRI התגלתה שחיקה בשתי הברכיים ובמניסקוס של ברך ימין. הייתי כמעט חודש בפיזיותרפיה כשהרופא אמר לי שאין צורך שאמשיך להגיע לטיפולי הפיזיותרפיה, ושאני יכולה להמשיך את התירגול בבית. הא
שאלה: אני סובלת מכאבי ברכיים במשך תקופה ארוכה. אני שחקנית כדורגל,שעכשיו עקב הפציעה לא משחקת כבר קרוב לשנה (הפציעה מלפניי שנתיים, בשנה שעברה עוד שיחקתי). טופלתי אצל רופא אורתופד מומחה לספורטאים והוא אמר שיש לי דלקת בגיד הפיקה בשתי הברכיים. התחלתי לעשות פי
שאלה: נעשה לי מיפוי עצמות כל גופי, עם הדגשה על ברך ימין בגלל נפילה. אבקש הסבר פשוט למונחים הרפואיים: קליטה מוגברת בעמוד שדרה צווארי אמצעי, צד שמאל של L4, קרסול ימין וקליטה לא אחידה בברך ימין ופוקלית בסדק מפרקי מידאלי. הופניתי לארתרוסקופיה.
שאלה: מה היתרון והחיסרון של ניתוח ארתרוסקופיה של הברך לעומת ניתוח החלפת ברך אצל הסובלים ממחלת סחוסים ניוונית (אוסטאוארתריטיס)?
שאלה: כיצד אצליח להסתדר בביתי לאחר ניתוח להחלפת ברך?
המומחים של Infomed ממליצים לקרוא:
מחלות קשורות
- קרע במיניסקוס (קרע סהרון)
- דלקת מפרקים שגרונית
- דלקת מפרקים (דלקת פרקים)
- דלקת עצם וסחוס
- אוסטאופורוזיס
בדיקות קשורות
- ספירת דם
- CT, סי טי
- כימיה בדם
- בדיקת MRI
טיפולים וניתוחים קשורים
- ניתוח הלוקס ולגוס
- החלפת מפרק הירך
- החלפת ברך
- פיזיותרפיה
- ניתוח ארטרוסקופיה של המרפק
מאמרים בנושא ארטרוסקופיה ברך
רצועות הברך עלולות להימתח, להיקרע באופן חלקי או לגמרי. שלא כמו רצועות הקרסול, רצועות קרועות בברך דורשות תיקון בניתו... לכתבה המלאה
מפרק הברך הוא המפרק הגדול ואחד המורכבים בגוף האדם. הברך מורכבת מ- 3 תת מפרקים, מדורים או לשכות, שלכל אחד מהם תפקוד ... לכתבה המלאה