דלג לתוכן

כריתת מעי גס (Laparoscopic Total Abdominal Colectomy)

Laparoscopic Total Abdominal Colectomy

מתאים לטיפול ב:

  • פוליפים במערכת העיכול בילדים
  • פוליפוזיס משפחתית
  • עצירות
  • קרוהן
  • קוליטיס כיבית
  • דימום רקטלי
  • סרטן המעי הגס
המומחים של Infomed מסבירים:

כריתת מעי גס היא ניתוח שבו מסירים באופן מוחלט את המעי הגס – החל מחיבורו לחלק התחתון של המעי הדק (אלאום) ועד פי הטבעת[1].

ניתוח במעי הגס נעשה על-ידי
כירורג או כירורגית מתחום הכירורגיה הכללית, והוא יכול להתבצע בגישה פתוחה או לפרוסקופית, כאשר הגישה מושפעת בדרך כלל מגורמים הקשורים למטופל/ת כגון חוסר יציבות המודינמית (לחץ דם), השמנת יתר, מגקולון (התרחבות חריגה ומסוכנת של המעי הגס) וניתוחי עבר בבטן[2]הגישה המועדפת לניתוח במעי הגס היא הגישה הלפרוסקופית, שכן היא כרוכה בהחלמה מהירה יותר.

מתי מתבצע 

ניתוח לפרוסקופי של כריתת מעי גס מבוצע במקרים הבאים[3]:
 

  • מחלות מעי דלקתיות כמו מחלת קרוהן או קוליטיס כיבית - אם התרופות לא עוזרות או אם מתגלים שינויים טרום סרטניים במהלך בדיקת קולונוסקופיה, תיתכן המלצה ​​​​על כריתת מעי גס.
  • פוליפוזיס משפחתית - מחלה תורשתית (גנטית) שבה נוצרים מאות ואלפי פוליפים (גידולים קטנים) לאורך כל המעי הגס.
  • חסימת מעיים - מעי הגס חסום הוא מצב חירום שעלול לדרוש כריתה מלאה.
  • סרטן המעי הגס - סרטן בשלב מאוחר יותר עלול לדרוש הסרה מלאה של המעי הגס.
  • ניתוח מונע – במקרים מסוימים יומלץ על כריתת מעי גס לאנשים בעלי סיכון גבוה מאוד לסרטן המעי הגס עקב היווצרות של ריבוי פוליפים טרום סרטניים במעי הגס. ניתוח במעי הגס עשוי למנוע סרטן בעתיד.

​​​​​​​רופאות עם כלי ניתוח מבצעות ניתוח כריתת מעי גס בשיטה לפרוסקופיתצילום: shutterstock | RusAKphoto

הכנות לטיפול 

הכנה לכריתה לא תמיד אפשרית. כך למשל, במקרה של כריתת חירום עקב חסימת מעיים או ניקוב מעי, ייתכן שלא יהיה זמן להתכונן. עם זאת, בניתוח שאינו ספונטני, במהלך הימים שלפני ניתוח במעי הגס, ייתכן ויהיה צורך לבצע את הפעולות הבאות, בהתאם להנחיות הרופא/ה[3]:
 
  • להפסיק ליטול תרופות מסוימות, שכן ישנן תרופות שיכולות להגביר את הסיכון לסיבוכים במהלך הניתוח כגון מדללי דם.
  • ייתכן שיהיה צורך בצום של שתייה ומזון מספר שעות עד יום לפני ההליך.
  • תמיסה לניקוי המעיים – ייתכן ויומלץ על שתיית תמיסה שמערבבים עם מים בבית, לצורך ניקוי המעי. את התמיסה יש לשתות במשך מספר שעות לפני הניתוח, בהתאם להוראות הרופא/ה. התמיסה גורמת לשלשולים, אשר עוזרים בריקון המעי הגס. בהתאם להמלצת הרופא/ה, ייתכן ויהיה צורך בחוקן.
  • אנטיביוטיקה - במקרים מסוימים יומלץ על נטילת אנטיביוטיקה לפני הניתוח, וזאת כדי לדכא את החיידקים המצויים באופן טבעי במעי הגס וכדי לסייע במניעת זיהום.
  • יש להתכונן לשהייה בבית החולים - מאחר שהניתוח כרוך בשהייה של לפחות כמה ימים בבית החולים לאחר הכריתה, בהתאם למצב, מומלץ להתארגן מראש ולהיעזר במישהו שיטפל בסידורים בבית ובעבודה בזמן ההיעדרות. כמו כן, מומלץ להכין ציוד שיעזור בזמן השהייה, כגון בגדים תחתונים, נעלי בית, ספרים וכו'.

מהלך הטיפול 

המונח לפרוסקופי מתייחס לשיטת ניתוח שנקראת לפרוסקופיה, שבאמצעותה ניתן לבצע את הניתוח דרך חתך קטן מאד (5-10 מ"מ) בבטן. הלפרוסקופ הוא מכשיר קטן דמוי טלסקופ, המוחדר דרך חתך קטן ליד הטבור.

ניתוח כריתת מעי גס כולל יש שלושה שלבים עיקריים[4]:

שלב 1: ראשית תעשה הרדמה כללית למטופל/ת. לאחר מכן יתבצע חתך קטן (כחצי סנטימטר) ליד הטבור, אשר דרכו יוחדר הלפרוסקופ. באמצעות הלפרוסקופ, שאליו מחוברת מצלמה זעירה, ניתן לראות תצלום של חלקי הבטן הפנימיים על מוניטור הממוקם ליד שולחן הניתוחים. ברגע שהלפרוסקופ נמצא במקום הנכון, יתבצעו כ-4-5 חתכים חיצוניים נוספים באורך של פחות מחצי סנטימטר בבטן. דרך חתכים אלו תתבצע יוחדרו כלים מזעריים נוספים שיבצעו את הכריתה.

שלב 2: הפרדת המעי הגס סיגמואידי מהחלחולת (רקטום). מאחר שהמעי הגס הוא איבר גדול (אורכו כ-5 מטרים) והוא נמתח מהמעי הדק ועד פי הטבעת, נהוג לחלק את המעי הגס לארבעה חלקים עיקריים: המעי הגס העולה (מימין); המעי הגס הרוחבי; המעי הגס היורד (משמאל); המעי העקול (הסיגמואידי). בשלב זה ישוחרר בזהירות המעי הגס בחלקים: החל מהחלחולת והמעי הגס הסיגמואידי, וכלה במעי הגס העולה. בנוסף, לחיתוך המעי, ייסגרו את כלי הדם העיקריים המחוברים למעי הגס ומספקים לו דם. בשלב זה ייעשה שימוש במכשיר שעוזר בתפיסת המעי למעלה, שלא יפריע בדרך לשחרור שאר החלקים. כאשר כל המעי הגס משוחרר, ייעשה שחרור של המעי הגס מהאלאום – חלק של המעי הדק. לפני הוצאת המעי הגס תתבצע בדיקה נוספת שתוודא שכל החיבורים לרקמה נחתכו. ברגע שהבדיקה הושלמה, יוגדל מעט אחד החתכים החיצוניים בבטן, ודרכו יוצא המעי הגס מחלל הבטן.

שלב 3: כדי להשלים את ההליך, יש לבצע את אחד משני הדברים הבאים:
  1. יצירת חור שנקרא סטומה (פיום) בעור הבטן התחתונה, והצמדתו למעי הדק או למעי הגס. כך למעשה פתח המעיים מוסט מפי הטבעת אל דופן הבטן, והדבר מאפשר לפסולת לצאת מהגוף דרך הסטומה לתוך שקית. הסטומה יכולה להיות קבועה או זמנית, הדבר תלוי במצב המטופל/ת.
  2. חיבור של האילאום (חלק של המעי הדק) אל פי הטבעת עם תפרים או סיכות, כדי שניתן יהיה לעשות צרכים בצורה נורמלית יחסית. לאחר מכן תתבצע שטיפה של חלל הבטן ותתבצע בדיקה של החיבור לצורך איתור נזילות. לבסוף, ייתפרו או יודבקו החתכים הניתוחיים בבטן.

אחרי הטיפול 

לאחר ניתוח במעי הגס יש לאפשר למערכת העיכול להחלים לפני החזרה לשגרה. הצוות הרפואי יעקוב אחר המטופל/ת לצורך זיהוי סימנים של סיבוכים מהניתוח. לשם כך, במקרים רבים יש לבלות מספר ימים עד שבוע בבית החולים, בהתאם למצב המטופל/ת. בתקופה זו ייתכן שלא ניתן יהיה לאכול מזון מוצק והתזונה תינתן באופן נוזלי דרך הווריד. בהמשך צפוי מעבר לשתיית נוזלים ולבסוף, כשהמעיים מתאוששים, ניתן יהיה להוסיף מזון מוצק. בנוסף, אם הניתוח כלל סטומה, יתקבלו הוראות כיצד לטפל ולהחליף את שקית הסטומה בזמן ההחלמה בבית[3].

לאחר השחרור מבית החולים ובעת החזרה הביתה, מומלץ להגביר את רמת הפעילות בקצב קבוע. הליכה היא התעמלות נהדרת מאחר שהיא מסייעת להחלמה הכללית על ידי חיזוק השרירים, ממריצה את זרימת הדם למניעת היווצרות קרישים, ומסייעת בשמירה על ריאות צלולות. 

אדם שנמצא בכושר טוב ונהג להתעמל לפני ניתוח כריתת מעי גס, יכול לחזור לשגרת אימונים כאשר הוא חש בנוח לעשות זאת ובתנאי שישנו אישור מהרופא/ה. בכל מקרה יש להימנע מתרגילים הכרוכים במאמץ, מהרמת משקלות כבדים ומתרגילי בטן כגון כפיפות בטן, לתקופה של 6 שבועות מיום הניתוח.

בנוסף, לאחר כריתת מעי גס חשוב להקפיד על תזונה קלה, כלומר מותר לאכול כמעט הכל, מלבד פירות וירקות שאינם מבושלים. יש להקפיד על תזונה זו עד הבדיקה שלאחר הניתוח. במידה והתפריט גורם לעצירות, יש להתייעץ עם הרופא/ה.

סיכונים 

כריתת מעי גס היא הליך בעל סיכון לסיבוכים חמורים. הסיכון לסיבוכים מבוסס על הבריאות הכללית של המטופל/ת, אך באופן כללי הסיבוכים יכולים לכלול[3]:
  • דימום.
  • קרישי דם ברגליים (פקקת ורידים עמוקים) ובריאות (תסחיף ריאתי).
  • זיהום.
  • פגיעה באיברים ליד המעי הגס, כגון שלפוחית השתן והמעי הדק.
  • קרעים בתפרים המחברים מחדש את החלקים הנותרים של מערכת העיכול.

תוצאות הטיפול

כריתת מעי גס היא הליך שיכול לעזור לחולים במחלות כרוניות ולשפר את איכות חייהם, כתלות בסוג המחלה ובחומרת התסמינים שלה.

רופאים בתחום

אורולוגיה
ד"ר דב אנגלשטיין מומחה לאורולוגיה ויו"ר איגוד האורולוגים הישראלי (2018-2022)
קראו עליי עוד
ילדים
ד"ר גיא שטויר
5.0
( 135 חוות דעת )
"ד״ר גיא שטויר פשוט מדהים כל כך רגיש מבין ומסביר , נותן יחס אישי ותחושה של חבר ממש הלוואי וכול הרופאים היו כמוהו"
קראו עליי עוד לקביעת תור

המומחים של Infomed עונים על שאלות:

מאמרים בנושא כריתת מעי גס

איך קנאביס רפואי משפיע על מחלות מעי דלקתיות?
איך קנאביס רפואי משפיע על מחלות מעי דלקתיות?
מערכת אינפומד מאת: מערכת אינפומד 14/05/2020

1 מכל 2,500 אנשים סובל ממחלת מעי דלקתית כמו קרוהן או קוליטיס כיבית, שהשכיחות שלהן ממשיכה לעלות במדינות מערביות בשני... לכתבה המלאה

ללוות את המטופלים/ות בדרך להחלמה: תחום הסיעוד האונקולוגי
ללוות את המטופלים/ות בדרך להחלמה: תחום הסיעוד האונקולוגי
מערכת אינפומד מאת: מערכת אינפומד 27/03/2022

הטיפול בסרטן התפתח בעשורים האחרונים בצעדי ענק וכיום הוא ניתן על ידי מגוון רחב של אנשי מקצוע התורמים להתאמה אישית של... לכתבה המלאה

באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו