- אינפומד
- טיפולים וניתוחים
- הסרת משקפיים בלייזר
הסרת משקפיים בלייזר (LASIK Surgery)
הסרת משקפיים בלייזר היא סוג של ניתוח לתיקון הראייה או לשיפורה הנעשה על-ידי רופא עיניים או רופאת עיניים[1].
כדי שניתן יהיה לראות בחדות, קרני האור צריכות לעבור דרך הקרנית והעדשה של העין. הקרנית והעדשה גורמות לשבירת קרני האור כך שהן נופל על הרשתית. הרשתית הופכת את האור לסיגנלים שמגיעים למוח והופכים לתמונות. כאשר ישנן בעיות בהשתברות, הקרנית או העדשה מונעת מהאור להתמקד ברשתית כראוי, והראייה הופכת למטושטשת[2].
בניתוח להסרת משקפיים נעשה שימוש בלייזר לשנות את צורת הקרנית ולתקן את שגיאת השבירה, כדי לשפר את האופן שבו קרני האור ימוקדו ברשתית[2].
מבין כל טיפולי הסרת משקפיים בלייזר ניתוח לאסיק (LASIK) הוא הנפוץ ביותר. מעל 40 מיליון ניתוחי לאסיק כבר בוצעו ברחבי העולם[3].
מרבית האנשים שעוברים הסרת משפיים בלייזר נהנים מראייה טובה הרבה יותר. למרות השיפור הניכר בראייה, אנשים רבים עדיים יצטרכו בסופו של דבר משקפיים לנהיגה בלילה, או משקפי קריאה בגיל מבוגר[1].
תופעות לוואי מסוימות, במיוחד יובש בעיניים והפרעות ראייה זמניות, הן שכיחות למדי, אך הן בדרך כלל חולפות בתוך מספר שבועות או חודשים, ובמעט מאוד מהמקרים הן נמשכות בטווח הארוך[1].
צילום: Rohane Hamilton | shutterstock
מתי מתבצע
הסרת משקפיים בלייזר מתאימה לאנשים הסובלים מקוצר ראייה – יכולת לראות בבירור דברים קרובים, אבל דברים רחוקים נראים באופן מטושטש; ולאנשים הסובלים מרוחק ראייה - יכולת לראות בבירור דברים רחוקים, אבל דברים קרובים נראים באופן מטושטש. עם זאת, לא ניתן לעבור את הניתוח במקרים הבאים[4]:
- מתחת לגיל 18.
- אישה בהיריון או מניקה.
- נטילת תרופות מסוימות.
- ישנם הרבה שינויים לאחרונה בראייה.
- הקרניות דקות מדי או לא אחידות.
- ישנם מצבי בריאות עיניים כגון גלאוקומה או יובש קשה בעיניים.
- יש בעיות בריאות אחרות כמו סוכרת, זאבת או דלקת מפרקים שגרונית.
מטרת הניתוח
הסרת משקפיים בלייזר נועד לתקן את הראייה. הסובלים מהפרעות ראייה כגון רוחק ראיה ואסטיגמציה (צילינדר), אשר לרוב נעזרים במשקפיים או עדשות מגע לתיקון הראיה, ייעזרו בניתוח זה לצורך חלופה אחרת לתיקון הראיה ולהפסקה בשימוש בעזרים אופטיים כלשהם.עם זאת, חשוב לציין שהסרת משקפיים בלייזר אינה הליך בעל נחיצות רפואית, שכן ניתן להתגבר על מגבלת הראייה באמצעות עזרים לא ניתוחיים (משקפיים/עדשות). עם זאת, מטופלים ומטופלות לרוב מבצעים את הניתוח משיקולי נוחיות או אסתטיקה.
הכנות לניתוח
ההכנה של ניתוח הסרת משקפים כוללת מפגש ייעוץ מקדים עם רופא/ת עיניים, שבו מבררים כי אין למטופל/ת מחלות רקע שאינן מאפשרות את ביצוע הניתוח, ואת הסיבות המביאות אותו או אותה לניתוח מסוג זה[2].לרוב אין צורך בבדיקות כלליות מקדימות לפני הניתוח. עם זאת, יש צורך במספר בדיקות הקשורות לעיניים[2]:
- בדיקת ראייה - כדי לוודא שהראייה לא השתנתה. זה גם מראה עד כמה שגיאת השבירה גבוהה והאם ניתן להשתמש בהסרת משקפיים בלייזר כדי לתקן את הראייה של המטופל/ת.
- בדיקת עיניים כללית – רופא/ת העיניים יוודא שאין בעיות עיניים אחרות. הסיבה לכך היא שבעיות אחרות עלולות להשפיע על הניתוח ובמקרים מסוימים הניתוח אף עלול להחמיר אותן. לדוגמה, נטייה לעיניים יבשות עלולה להחמיר לאחר ניתוח לאסיק.
- בדיקת הקרנית – נועדה לבדוק את עובי הקרנית. הבדיקה כוללת מדידות מדויקות של פני הקרנית לצורך תכנון השימוש בלייזר במהלך הניתוח.
- בדיקת אישונים – בדיקה זו מודדת את גודל האישונים. אם האישון גדול מאוד, קיים סיכון לפתח נטייה לראות הילות (טבעות אור) בלילה בעקבות הניתוח.
ניתוח להסרת משקפיים מבוצע תחת הרדמה מקומית בלבד. יש להיוועץ עם הרופא/ה לגבי התרופות שיש להפסיק ליטול לפני הניתוח. כמו כן, יש צורך בהפסקת השימוש בעדשות מגע קשות למשך מספר שבועות לפני הניתוח, או הפסקת השימוש בעדשות מגע רכות למשך מספר ימים לפני. אין להשתמש באיפור, קרמים או מוצרים אחרים באזור הפנים בימים שלפני. יש לשמור על צום מלא של 8 שעות לפני הניתוח.
מהלך הניתוח
ניתן לחלק את הליך הסרת משקפיים בלייזר ל-5 שלבים[3]:- לאחר טפטוף תרופה המרחיבה את האישונים לתוך העין, יטופטפו גם טיפות עיניים לצורך הרדמה מקומית של האזור. מדובר בהרדמה של העיניים בלבד, כך שלא יורגש כאב במהלך הניתוח והמטופל או המטופלת נשארים ערים. למרות שלא יורגש כאב, עלול להופיע לחץ במהלך ההליך. ישנם מטופלים שדיווחו שהלחץ מזכיר אצבע שלוחצת על העפעף.
- רופא או רופאת העיניים יניחו תופסן עפעף וטבעת יניקה על העין. התופסן מונע יכולת למצמץ והטבעת מונעת מהעין לזוז. בשלב זה הראייה תתעמעם ואולי אף תעלם לחלוטין.
- בהמשך, המנתח/ת יקרין על הקרנית באמצעות קרני לייזר דקיקות ייעודיות, שתוכנתו במדידות העיניים המקדימות. באמצעות יצירת קפל דקיק ברקמת הקרנית, היא תוזז ותשנה את הזווית שלה.
- לאחר מכן, יש צורך לבהות באור המאיר בעין. בהייה זו מונעת מהעיניים לזוז, ובעזרת הלייזר מניחים בדיוק את הקרנית כך שתשבור את קרני האור בצורה טובה יותר כדי שיגיעו באופן מדויק יותר לרקמת הרשתית בקרקעית העין.
- לבסוף מחזירים את קפל הרקמה בחזרה כלפי מטה ונותנים לרקמה להחלים במהירות – זה צפוי להתייצב במקום תוך 2-3 דקות.
בצורה כזו מתוקנת הפרעת הראייה, הנובעת במקור מחוסר דיוק בין התמונה המתקבלת בקרנית העין, לתמונה המתקבלת על גבי הרשתית (אשר מועברת דרך סיבי עצב הראיה לפענוח במוח). משך הניתוח הוא קצר ולרוב לוקח דקות מועטות.
אחרי הניתוח
לאחר ניתוח הסרת משקפיים בלייזר ניתן להשתחרר הביתה, אך רצוי לנוח תחילה ולהיעזר במלווה. חשוב לתכנן ללכת הביתה, לנוח ולהירגע לאחר הניתוח, ולא לתכנן פעילויות נוספות[2].במקרים מסוימים יונח מגן שקוף על העיניים או שיהיה צורך לשים אותו בזמן השינה למשך מספר ימים כדי לעזור להגן על העיניים בזמן שהן מחלימות[2].
אין מניעה לשוב לעבודה כבר ביום למחרת, וכן לנהוג במהלך היום. עם זאת, נהיגת לילה נחשבת מעט בעייתית בשבועות הראשונים לאחר ניתוח הסרת משקפיים בלייזר, מכיוון שקיימת רגישות רבה לאור, הגורמת לסנוור, בעיקר ע"י אורות הכביש בלילה.
בימים שאחרי הניתוח העיניים צפויות להיות יבשות, גם אם הן לא מרגישות כך. יש להשתמש בטיפות עיניים אך ורק בהתאם להנחיית הרופא/ה, וזאת כדי למנוע זיהום או דלקת, כמו גם כדי לשמור על לחות העיניים. ייתכן שתהיה תחושת צריבה קצרה וקלה או ראייה מטושטשת בזמן השימוש בטיפות[4].
לרוב לא צפויים להיות כאבים מיוחדים, אך במידה ויש ניתן להשתמש במשככי כאבים ע"פ הצורך. אם ישנם כאבים עזים, עליית חום, הפרשה מהעין או דימום מוגבר, יש לפנות מיידית אל רופא/ת העיניים.
השיפור בראיה מורגש כבר מתום הניתוח, ולרוב מגיע לשיפור מקסימלי תוך מספר ימים עד שבועות, אולם לעיתים יהיה צורך בשימוש במשקפי ראייה למשך מספר שבועות, עד להסתגלות העין.
סיכונים
סיכונים כלליים בניתוח זיהום - לרוב שטחי ומטופל באופן מקומי, אולם לעיתים נדירות עלול להתפתח לזיהום עיני משמעותי יותר. נדיר בניתוח זה.
דימום - בעיקר באזור הניתוח כתוצאה מטראומה מקומית לרקמה. דימום נוצר כאשר כלי דם בעין נפתח ומדמם. מדובר בתופעה נדירה בניתוחים מסוג זה שכן הטראומה לרקמה היא מינימלית ביותר.
צלקת - לא אמורה להישאר רקמה צלקתית בקרנית, שכן פגיעת קרן הלייזר היא מינימלית.
סיכוני ההרדמה - לרוב תופעות הקשורות לרגישות יתר לתרופות ההרדמה (תגובה אלרגית). לעיתים נדירות מאד תתכן תגובה חמורה של ירידת לחץ דם (שוק אנאפילקטי).
סיכונים ספציפיים בהסרת משקפיים בלייזר
ניתוח זה נחשב לבטוח וסיבוכים שגורמים לאובדן ראייה הם נדירים. רוב האנשים מרוצים מהתוצאות. אנשים עם קוצר ראייה קל נוטים להגיע לתוצאות טובות בניתוח, לעומת אנשים עם בעיות חריפות יותר של קוצר רוחק ראייה, שלהם תוצאות פחות צפויות[1].
לחלק מהאנשים יש תופעות לוואי שבדרך כלל חולפות עם הזמן. עם זאת, במקרים נדירים, הם עלולות שלא להיעלם. כך למשל, כמעט כל מי שעביר את הניתוח יסבול מעיניים יבשות במהלך היום ותסמינים הללו בדרך כלל דועכים תוך חודש. עם זאת, במקרים מסוימים לתופעות הללו יכול לקחת זמן רב יותר להיעלם. תופעות לוואי אחרות, זמניות או קבועות, יכולות לכלול[2]:
- כאב או אי נוחות בעיניים.
- ראייה מעורפלת או מטושטשת.
- עקצוצים בעין.
- סנוור מאור.
- הילות סביב אורות.
- רגישות לאור.
- כתמי דם ורודים או אדומים קטנים על לובן העין, שחולפים עם הזמן.
סיכונים נדירים אחרים כוללים[2]:
- דלקת בעין.
- החמרה בראייה מאשר לפני הניתוח.
- עיוורון.
- תת תיקון או תיקון יתר - לעתים קרובות ניתן לשפר בעיות אלו עם משקפיים, עדשות מגע או ניתוח לייזר נוסף.
תוצאות
כ-90% מהאנשים שעוברים הסרת משקפיים בלייזר זוכים לראייה 20/20 (או 6/6) ללא שימוש משקפיים או עדשות מגע. ראייה 20/20 היא ראייה תקינה ובריאה. בנוסף, מחקרים מראים כי בממוצע 95% מהאנשים שעברו ניתוח עיניים מסוג לאסיק מרוצים מהתוצאות[3].חשוב לדעת שהסרת משקפיים בלייזר אינה יכולה לתקן פרסביופיה – אובדן הדרגתי של יכולת הראייה מקרוב טבעית ואופיינית כמעט לכל אדם החל מגיל 40 [3].
רופאים בתחום
המומחים של Infomed עונים על שאלות:
שאלה: אני בת 54. לפני כחודש עברתי ניתוח ויטרקטומי בגלל חור מקולרי עם הזרקת סיליקון. אני לוקחת טיפות מקסיטרול, 3 פעמים ביום. מדוע האישון בעין המנותחת מוגדל (בגודל כפול מהעין הבריאה)? אם הכל תקין, מה המועד הקרוב ביותר להוצאת הסיליקון?
שאלה: אני בן 55. מה היתרונות ומה החסרונות של תיקון ראיה בלייזר? האם נכון שלאחר טיפול כזה נוצר יובש בעיניים ויש להשתעבד לטיפות המונעות יובש? אם כן, לכמה זמן? מה ההשלכות של תיקון הראיה בלייזר על מחלות עתידיות העלולות לבוא עם ההזדקנות?
שאלה: אני בן 60. האם חשוב, מבחינה רפואית, להרכיב משקפי קריאה? האם נגרם נזק כתוצאה משימוש במשקפי קריאה במספר גדול יותר או קטן יותר מהמספר המתאים? האם יש נזק באי-שימוש במשקפי קריאה כאשר זקוקים למשקפים כאלה?
שאלה: מהם היתרונות והחסרונות בניתוח להסרת משקפיים בלייזר בשיטת TK?
שאלה: האם ניתן לבצע ניתוח לייזר להסרת משקפיים בשיטת TK בשתי העיניים במקביל?
שאלה: תוך כמה זמן יהיה שיפור בראייה לאחר ניתוח לייזר להסרת משקפיים בשיטת TK?
שאלה: מדוע ניתוח הסרת משקפיים בלייזר בשיטת TK מבוצע רק במטופל מעל גיל 40?
שאלה: מה כולל הטיפול המשלים לאחר ניתוח לייזר להסרת משקפיים בשיטת TK?
המומחים של Infomed ממליצים לקרוא:
מחלות קשורות
- קוצר ראייה
- גלאוקומה
בדיקות קשורות
- מיפוי קרנית
- לחץ תוך-עיני
- בדיקת שדה ראיה
טיפולים וניתוחים קשורים
- הסרת זגוגית העין
- אקטרופיון
- השתלת קרנית
- ניתוח עפעפיים, הרמת עפעפיים
- ניתוח קטרקט
מאמרים בנושא הסרת משקפיים בלייזר
ניתוח הסרת משקפיים בלייזר -אלו בעיות ראייה הוא יכול לפתור לכתבה המלאה
מהו ניסטגמוס, מדוע הסובלים מהתופעה יזדקקו לרוב למשקפיים והאם ניתן לבצע ניתוח להסרת משקפיים בקרב החולים? ד"ר עורואה ... לכתבה המלאה