דלג לתוכן

השתלת כבד (Liver transplantation)

Liver transplantation

מתאים לטיפול ב:

  • צהבת B
  • דלקת כבד
  • צהבת ילודים
  • מחלות אגירת גליקוגן
  • צמקת הכבד
  • צמקת ראשונית בדרכי המרה
  • שחמת של המרה
  • עמילואידוזיס
  • שחמת הכבד
  • סרטן הכבד
  • מום באד-כיארי
  • איטמות דרכי המרה
  • אי ספיקת כבד
  • דלקת כבד בילודים
  • כבד שומני
  • דלקת כבד אוטואימונית
  • כבד-עימדון מרה בילדים
  • יתר לחץ דם שערי במבוגרים
  • מחלת וילסון
  • לייפת כיסתית
  • צהבת היילוד
המומחים של Infomed מסבירים:
השתלת כבד
Liver transplantation

ד"ר תומס סטרזל, אבי השתלות הכבד, ביצע ב-1968 את השתלות הכבד הראשונות המוצלחות בדנבר קולורדו, ארה"ב. בראשית שנות ה-80 הוכנסה כטיפול, תרופה חדשה שמקורה בפטרייה - ציקלוספורין. הציקלוספורין העלה פי שלושה את שיעור ההישרדות של מושתלי הכבד והביאה לכך, שוועדת מומחים מטעם מכון הבריאות הלאומי בארצות הבית החליטה להכיר בהשתלת כבד כטיפול מומלץ לחולי צמקת הכבד המצויים במצב סופני.

מדי שנה מתבצעות יותר מ-10,000 השתלות כבד ברחבי העולם. העלייה במספר השתלות הכבד השנתיות, מוגבלת כיום רק בשל המחסור באיברים להשתלה. ב-1991 בוצעה בישראל השתלת הכבד המוצלחת הראשונה. השתלות כבד, מבוצעות בחולים הלוקים במחלת כבד סופנית על רקע מחלת כבד דלקתית חדה או כרונית. המחלות הדלקתיות הכרוניות גורמות לצמקת הכבד. דלקות אלה, נגרמות כתוצאה ממספר גורמים:

זיהום על ידי נגיפים מסוג הפטיטיס B ו-C
דלקת כבד על רקע הפטיטיס B - נוטה להישנות בכבד המושתל ב-70% מהמקרים, אם לא ניתן טיפול מונע. הישנות המחלה עלולה לגרום לאיבוד השתל. על מנת למנוע את הישנות המחלה, ניתן לחולה חיסון סביל, בשילוב של תרופה אנטי-נגיפית, ה-Lamivudine המדכאת את שכפול הנגיף. שילוב זה, מונע את הישנות המחלה בכ-90% מהמושתלים.

נגיף ההפטיטיס C (הגורם השכיח ביותר בארץ)
שיעור הישנות המחלה לאחר השתלה מגיע ל-90%-80%. טרם נמצא חיסון סביל כנגד הנגיף. המחלה הנישנית בשתל, מתפתחת בצורה קלה במרבית החולים. בחלק קטן מהם, תיתכן התפתחות של צמקת בכבד המושתל כעבור 10-5 שנים.

אלכוהוליזם
הגורם מספר אחד בעולם המערבי למחלת כבד סופנית ולצורך בהשתלת כבד.

גורמים אחרים העלולים לגרום למחלת כבד סופנית: נטילת תרופות, גורמים תורשתיים, מחלות אוטואימוניות, פגיעה בדרכי המרה תוך וחוץ-כבדיות, הצטברות של שומן בתאי הכבד וסרטן ראשוני של הכבד.

יש להפנות חולים עם מחלת כבד סופנית (צמקת), למרכזי השתלה מייד עם הופעת הסיבוכים הקשורים למחלת הכבד, כגון דמם נישנה מדרכי העיכול העליונות, הצטברות של נוזל בחלל הבטן (מיימת) ופגיעה במוח עקב הצטברות של רעלים.

הניתוח נחלק לשלושה שלבים: הוצאת כבד החולה, חיבור הכבד החדש אל כלי הדם, וחיבור צינורות המרה.

הטיפול לאחר הניתוח מכוון למניעת זיהומים, ובעיקר כולל טיפול בתרופות מונעות דחייה שמטרתו לדכא את המערכת החיסונית ולמנוע את דחיית הכבד המושתל. תרופות, כמו ציקלוספורין ופרוגרף, גורמות לדיכוי המערכת החיסונית וניתנות לאורך כל תקופת חיי השתל. ניתן להוסיף להן סטרואידים, שמטרתם גם היא למנוע דחיית שתל.
לתרופות המדכאות חיסון השפעות לוואי רבות: רעילות בכליות, עלייה בלחץ-הדם, תופעות נירולוגיות, רמה גבוהה של שומנים בדם וסוכרת.

שיעור ההישרדות של השתל מגיע ל-80%-90%, התמותה יכולה להגיע עד 10% בקרב המבוגרים בשנה הראשונה. לאחר מכן, התמותה הממוצעת השנתית נעה סביב 3% בשנה. כעבור חמש שנים מההשתלה, שיעור ההישרדות מגיע ל-70%.

בעשור האחרון פותחו שיטות להשתלת אונת כבד מתורם חי מבוגר לילד או ממבוגר למבוגר. בעוד שלילד נדרש כשליש מכבד של מבוגר, הרי שבמבוגר יש צורך במחצית הכבד. תוצאות הישרדות השתל אצל מקבל התרומה טובות ונעות סביב 80%-90% בשנה הראשונה.

שיטה נוספת שפותחה על מנת להתגבר על המחסור החמור באיברים היא ביצוע בו-בזמן של שתי השתלות כבד מאותו תורם בשיטת Split-liver transplantation. על פי שיטה זו, כבד מתורם מת מחולק לשניים: האונה השמאלית מושתלת בילד, ואילו האונה הימנית, מושתלת בגופו של מבוגר.

ד"ר זיו בן-ארי

האנציקלופדיה הישראלית לרפואה
הוצאת ידיעות ספרים 2007
אין משתילים כבד במקרים הבאים: מחלה זיהומית פעילה, מחלה ממאירה מחוץ לכבד, יתר-לחץ-דם ריאתי, מחלת לב או ריאה קשה וזיהום פעיל בנגיף האיידס.

גיל המועמדים להשתלה מוגבל ל-65 שנה עקב מספר התורמים המוגבל. באשר לגיל התורם, הוכח כי אפשר לנצל כבדים של תורמים עד גיל 60. בשנים האחרונות קיימת עלייה במספר החולים הממתינים להשתלת כבד בארץ ובעולם, כמו כן קיימת עלייה מתמדת במשך זמן ההמתנה להשתלה.

לשם ביצוע השתלת כבד יש צורך בהתאמה של סוג הדם וגודל הכבד בין התורם למושתל. איכות השתל היא גורם חיוני המשפיע על הצלחת הניתוח. ניתוח השתלת כבד, נחשב לניתוח מורכב בשל השינויים הפיזיולוגיים שיצרה המחלה בכבד ובשל אלה המתרחשים בשלב הניתוח, ללא כבד.

הסיבוכים המיידיים האפשריים בעקבות השתלת כבד: זיהום כללי חיידקי, דחייה חדה, זיהומים נגיפיים, פקקת של כלי דם באזורים שבהם נעשו חיבורים ודליפה מדרכי מרה.

הסיבוכים המאוחרים שיכולים להתרחש הם זיהומים נגיפיים ופטרייתיים, הישנות המחלה הראשונית בשתל, דחייה כרונית וחדה, היצרויות בדרכי מרה, התפתחות של גידולים שפירים וממאירים, טרשת עורקים מואצת וכן, אירועים במוח.

    רופאים בתחום

    אורולוגיה
    פרופ' אמנון זיסמן אורולוג מנתח, מנהל המחלקה האורולוגית במרכז רפואי שמיר (אסף הרופא)
    קראו עליי עוד
    נוירולוגיה
    ד"ר מיכאל רוטשטיין
    5.0
    ( 13 חוות דעת )
    "ד"ר רוטשטיין מקצועי, ענייני וגם רגיש. הסביר הכל בפירוט ובבהירות ונתן הרגשה טובה וחיובית. הרגשה שיש על מי לסמוך בתהליך"
    קראו עליי עודלקביעת תור
    עיניים
    ד"ר קלוד מסיקה רופא עיניים בכיר במרכז הרפואי שערי צדק
    קראו עליי עודלקביעת תור

    המומחים של Infomed עונים על שאלות:

    מאמרים בנושא השתלת כבד

    המדריך המלא לפענוח בדיקות דם
    המדריך המלא לפענוח בדיקות דם
    סיון יוכפז, מערכת אינפומד מאת: סיון יוכפז, מערכת אינפומד 09/06/2013

    מי מאתנו לא מצא עצמו עומד מול התשובות של בדיקות הדם ושואל עצמו: מה הערכים האלה אומרים? למה בחרו לבדוק לי את המרכיבי... לכתבה המלאה

    כל מה שחשוב לדעת על פלצבו
    כל מה שחשוב לדעת על פלצבו
    מערכת אינפומד, בשיתוף Optio מאת: מערכת אינפומד, בשיתוף Optio 27/04/2021
    • חסות

    אחד המרכיבים החשובים ביותר בביצוע של כל ניסוי קליני הוא בחינת הטיפול הניסיוני אל מול טיפול סטנדרטי או "פלצבו", זאת ... לכתבה המלאה

    באנר הצטרפות

    רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

    שווה לך להצטרף!
    youtube ערוץ הוידאו של
    Infomed
    הפייסבוק
    שלנו
    instagram האינסטגרם
    שלנו