- אינפומד
- טיפולים וניתוחים
- הצמדת אוזניים
הצמדת אוזניים (otoplasty)
הצמדת אוזניים היא הליך לשינוי הצורה, המיקום או הגודל של האוזניים. ישנם אנשים בעלי אוזניים מעוותת או בולטות, וניתוח זה, המכונה גם אוטופלסטיקה, עשוי להיות פתרון עבורם. ניתוח זה יכול לשפר את הצורה, את המיקום או את הפרופורציה של האוזן. פגם במבנה האוזן שקיים בלידה או שמתגלה עם ההתפתחות, ניתן לתיקון, כמו גם עיוותים באוזניים שנגרמו עקב פציעה. המטרה בניתוח זה היא ליצור צורה טבעית של האוזן, תוך שמירה על איזון ופרופורציה לפנים. גם תיקון של עיוותים קלים יכולים להיראות משמעותיים במראה החיצוני ולתרום להערכה העצמית. אם אוזניים בולטות או פגומות מפריעות לך או לילדך, יש לפנות לכירורגית או כירורג פלסטי[1].
צילום: shutterstock
ניתוח הצמדת אוזניים לילדים
ילדים הם במועמדים הטובים לניתוח הצמדת אוזניים. נהוג לבצע ניתוח הצמדת אוזניים לילדים לאחר שהאוזניים הגיעו לגודלן המלא והסחוס בהן קשיח מספיק - בדרך כלל מגיל 5 ועד גיל הבגרות. במידה ותינוק נולד עם אוזניים בולטות ועיוותים אחרים באוזניים, ישנם מקרים בהם גם סד עשוי לתקן את הבעיות הללו בהצלחה אם מתחילים מיד לאחר הלידה[2].למרות שניתוח הצמדת אוזניים משיג את התוצאות הטובות ביותר בקרב ילדים עד גיל הבגרות, ניתן לבצע אותו גם בקרב מבוגרים, שמרבים לעשות אותו בעיקר בשל ההשלכות הפסיכולוגיות של צורת האוזניים.
ניתוח הצמדת אוזניים אינו מיועד רק לאוזניים בולטות, וניתן לתקן באמצעותו גם את הבעיות הבאות:
- תנוכי אוזניים ארוכים במיוחד.
- אוזן מקופלת (כאשר קצה האוזן מתקפל קלפי מטה ונוטה קדימה).
- אוזן קונכייה (כאשר חסרים באוזן חלקים מסוימים שאמורים להיות בה באופן נורמלי, כמו הקשת בקצה העליון וקפלים טבעיים אחרים).
הצמדת אוזניים ללא ניתוח - האם זה אפשרי
הכנות לניתוח
בעת הגעה לכירורג/ית, תיערך סקירה של ההיסטוריה הרפואית - מצבים רפואיים נוכחיים וקודמים, ובעיקר אלו הקשורים לאוזניים כגון דלקות אוזניים. כמו כן ייבחנו התרופות הניטלות, ומעבר על כל הניתוחים שנעשו אי פעם[2].לאחר מכן, תערך בדיקה גופנית כדי לקבוע את אפשרויות הטיפול, כולל המיקום, הגודל, הצורה והסימטריה של האוזניים. במקרים מסוימים הכירורג או הכירורגית יצלמו תמונות של האוזניים לפני הניתוח ולאחריו[2].
סביר להניח שתישאלו מדוע אתם רוצה בניתוח ולאילו תוצאות אתם מצפה לאחר ההליך. במידה ואתם מתאימים לניתוח, ישנם כמה דברים שיש לעשות לפני ההליך[2]:
- מזון ותרופות – לרוב יש להימנע מאספירין, תרופות אנטי דלקתיות ותוספי צמחים, שעלולים להגביר את הדימום.
- עישון - עישון מפחית את זרימת הדם בעור ויכול להאט את תהליך הריפוי. יש להפסיק לעשן לפני הניתוח ובמהלך ההחלמה.
בזמן הניתוח
לפעמים ההליך נעשה בהרדמה מקומית, במקרים אחרים בהרדמה כללית[2].טכניקות הניתוח משתנות בהתאם לסוג התיקון הנדרש. הטכניקה הספציפית שתיבחר תקבע את מיקום החתכים והצלקות. החתכים יכולים להתבצע מאחורי האוזניים או בתוך קפלי האוזניים. לאחר ביצוע החתכים, תבצע הסרה של עודפי סחוס ו/או העור[2].
הודות להתקדמות בתחום הרפואה, כיום קל הרבה יותר לעבור ניתוח הצמדת אוזניים.
קיימות מספר שיטות בהן ניתן לעצב מחדש את האוזן. באחת מהן מסירים את הסחוס של האוזן (הרכיב העיקרי במבנה האוזן). בשיטה אחרת מקפלים ותופרים את הסחוס, במקום להסיר אותו. בשיטה האחרונה מסירים את העור ולא את הסחוס.
לאחר השלמת הניתוח החתך ייסגר באמצעות תפרים.
ההליך אורך בדרך כלל כשעתיים.
אחרי הניתוח
חשוב לתכנן שמישהו יישאר אתכם ללילה הראשון, כמו גם שיסיע אתכם הביתה לאחר השחרור.לאחר הניתוח יישארו חבישות רכות על האוזניים למשך מספר ימים. רוב המטופלים חווים אי נוחות קלה וייתכנו הפרעות שינה למשך שבוע או יותר, שכן הימנעות מלחץ על אזורי האוזניים היא חיונית[4].
דברים נוספים שצפויים לאחר הניתוח[2]:
- אי נוחות וגירוד הן תופעות נפוצות. בהתאם להמלצת הרופא/ה יש להשתמש במשככי כאבים כגון אדוויל. אם הכאב ותחושת אי הנוחות גוברת, יש לפנות באופן מידי לרופא/ה.
- כדי למנוע לחץ על האוזניים, יש להימנע מלשכב על הצד.
- יש להימנע משפשוף או מהפעלת לחץ על החתכים.
- מומלץ ללבוש חולצות מכופתרות או חולצות עם צווארון רחב.
סיכונים
עם זאת, כמו לכל סוג אחר של ניתוח, קיים סיכון לדימום, לזיהום ולתגובה לא טובה להרדמה, כמו גם סיכונים אחרים ובהם[2]:
- צלקות – כאמור, ייתכנו צלקות קבועות, אך הן יהיו מוסתרות מאחורי האוזניים או בתוך קפלי האוזניים.
- אסימטריה במיקום האוזן - כתוצאה משינויים במהלך הריפוי.
- שינויים בתחושת העור – תיתכן תחושת אלחוש באופן זמני בעור שבאזור. לעיתים רחוקות השינויים קבועים.
- תגובה אלרגית - ייתכן שתהיה תגובה אלרגית לתחבושת או לחומרים אחרים המשמשים במהלך או לאחר הניתוח.
- בעיות בתפרים - התפרים עלולים לגרום לדלקת בעור הפגוע.
- תיקון יתר – הניתוח עלול לגרום לאוזניים להיראות מודבקות מדי לאחור.
תוצאות הניתוח
לאחר הסרת התחבושות, צפויים להיראות שינויים באופן מידי במראה האוזניים. אלו הם שינויים קבועים ואם אינך מרוצה מהתוצאות, יש לבדוק עם הכירורג/ית אפשרות לתיקון הניתוח[2].[2] https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/otoplasty/about/pac-20394822
[3] Ann Rehabil Med 2017;41(1):138-147 pISSN: 2234-0645 • eISSN: 2234-0653 https://doi.org/10.5535/arm.2017.41.1.138.
[4] https://www.hopkinsmedicine.org/otolaryngology/specialty_areas/facial-plastic-reconstructive/cosmetic/ear-pinning.html
רופאים בתחום
המומחים של Infomed ממליצים לקרוא:
בדיקות קשורות
- ספירת דם
- תפקודי ריאות
טיפולים וניתוחים קשורים
- ניתוח כפתורים
- סינדקטיליה
- שחזור שד ללא שתלים
- חידוש העור
- מתיחת צוואר
מאמרים בנושא הצמדת אוזניים
האוזניים של הילד בולטות והחברים לועגים לו? כדאי שתחשבו על ניתוח להצמדת אוזניים. מה זה בדיוק, למי הוא מתאים וכיצד הו... לכתבה המלאה
אוזניים בולטות, או בפי הילדים "אוזני דמבו", היא בעיה שעלולה להציק לילדים ולפגום בביטחון העצמי שלהם. גם בגיל המבוגר ... לכתבה המלאה