דלג לתוכן

ייעוץ פילוסופי (Philosophical Counseling)

Philosophical Counseling
המומחים של Infomed מסבירים:

כמעט כל סטודנט לפילוסופיה שמע במהלך לימודיו את השאלה "ומה תעשה עם זה?" או כמו שאמר לי נהג שתפסתי איתו טרמפ כשהייתי סטודנט: "פילוסופיה זה אוננות של החיים", ובמילים אחרות - ההתפלספות שלא באמת נוגעת למציאות, פילוסופיה זה לדבר על המציאות ולא לחיות אותה.

למרות "השם הרע" שיצא לפילוסופיה כמקצוע חסר תכלית, בשנים האחרונות התפתחו גישות שונות של 'פילוסופיה יישומית' אשר מכוונות לשימוש פרקטי ויומיומי בפילוסופיה.

מקורות הייעוץ הפילוסופי

עדויות על קיומם של יועצים פילוסופים ניתן למצא כבר משחר ההיסטוריה: אפלטון ודקארט, מקיאבלי ואגוסטינוס, ג'ון לוק והובס, כולם שימשו כיועצים למלכים, פוליטיקאים, אנשי אצולה וכמורה. תורתם הפילוסופית השפיעה באופן משמעותי על תפיסות הציבור והתנהלות המשטר. אריסטו, למשל, הובא במיוחד כדי לשמש כחונכו האישי של הנער אלכסנדר ("הגדול" לימים); לוק והובס לקחו חלק חשוב בצידוקים הפילוסופים של הצדדים ב"מהפכה המהוללת" באנגליה - 1688, זה מכיוון המלוכה וזה מכיוון האצולה.

לאורך ההיסטוריה הייתה הפילוסופיה לדרך חיים, לנגיעה במהות אשר אפשרה צלילות בתוך המציאות היומיומית. עם הפיכתה למקצוע אקדמאי, שכלתני, המשמש לשעשועים תיאורטיים, התרחקה הפילוסופיה מהמעשה כמעט לחלוטין, ומשלל התובנות התיאורטיות שנכתבו בספריות עתיקות לא נגזר שום יישום מעשי.

את "הצלת" מקצוע הפילוסופיה מידיה של האקדמיה התיאורטית, ניתן לייחס לפילוסוף הגרמני-הולנדי גרד אשנבאך אשר החל מ-1981, שימש כיועץ פילוסופי המציע פרספקטיבה פילוסופית לנועצים בו.

מהי פילוסופיה בכלל?

פילוסופיה (ביוונית - אהבת החוכמה) מבקשת להבין את האדם ואת העולם שסביבו, לשם כך נוצרו מגוון תפיסות עולם על ידי פילוסופים שונים. היועץ הפילוסופי מביא מתחום הפילוסופיה, את שיטות החקירה, את המתודולוגיה בפיתוח תזה שהיא השקפת עולם כוללת, לשם יצירת בהירות ועוצמה בעולמו של הנועץ, קרי בתפיסתו הפילוסופית. הייעוץ הפילוסופי מניח כי כל אדם הינו פילוסוף ולכן תפיסת עולמו, תפקידו בעולם, פתרון הדילמות שלו, כולן לגיטימיות וכל התשובות מקורן בנועץ.

כיצד מתנהל ייעוץ פילוסופי?

רוב שיטות הייעוץ נעשות באמצעות דיאלוג ומטרתה הראשונית של השיחה היא להתחקות ברמה העובדתית אחר עולמו של הנועץ. מתוך שיחה זו יבחינו היועץ והנועץ מושגים החוזרים על עצמם ומבטאים סוגיה או דילמה אשר מעסיקה את הנועץ. לאחר שזו הוגדרה, ניתן לפנות לפילוסופיה "ולהטריח את הזקנים", מאחר וכל סוגיה מהותית העסיקה פילוסופים רבים לפנינו בדרכים שונות.

חשוב לציין כי הייעוץ הפילוסופי אינו תחום קליני. אין הוא מתמקד בהפרעות נפשיות, אינו מצייר "מפה של הנפש" ובוודאי שלא מייעץ בלקיחת תרופות. לו מרינוף כינה את הייעוץ הפילוסופי "תרפיה לשפויים": היועץ אינו מתעניין במה קרה לנועץ לפני 30 שנה ביחסיו עם אימו אלא בפרשנות שהאדם נותן לאירועים שונים בחייו היום.

הפילוסופיה היישומית היא תחום הולך ומתפתח. מאחר והפילוסופיה נוגעת במגוון שאלות והיבטי חיים, ישנו מגוון רחב של דרכים בהן מוצאת הפילוסופיה היישומית ביטוי מלבד הייעוץ הפילוסופי. להלן רשימה חלקית ביותר של השימושים הנעשים כיום, בישראל, על ידי יועצים פילוסופיים:

• סדנאות העצמה פילוסופיות לנוער ("פילוסופים צעירים" של סופיה).
• פילוסופיה יישומית ותיאטרון בדואט משותף של מודעות ("פרסונה" של אמרי אביטן ודייב למלמן).
• ייעוץ עסקי המבוסס על אתיקה וכתיבת חזון פילוסופי (Philoharmony).
• ייעוץ פילוסופי מוזיקולוגי (ד"ר אלי איילון).
• ליווי ארגונים ומוסדות בתהליכי בניה מחדש (מכון 'במחשבה תחילה').
• קו עזרה ראשונה לבעיות קיומיות ולדילמות מוסריות (מרכז סופון).

והיד עוד נטויה, ככל שהצורך בפילוסופיה גדל ומגיע להכרת הציבור, כך מתרבים השימושים של הפילוסופיה בחיינו.

נראה כי החידוש הגדול שמביא עימו הייעוץ הפילוסופי, הוא ההנחה כי לכל אדם פרשנות שונה וייחודית, המובילה למסקנה כי כל אדם הוא פילוסוף עם תפיסת עולם ייחודית שרק לא כתב עדיין את הדוקטורט שלו בנושא....

    רופאים בתחום

    כירורגיית פה ולסת
    ד"ר אלי רוזנפלד
    5.0
    ( 11 חוות דעת )
    "לאחר הבדיקה ד"ר רוזנפלד שיקף לי היטב את המצב, את החלופות ואת התלבטויות. קיבלנו החלטה משותפת בדרך הטיפול. הטיפול עבר במינימום כאב. מהמרפאה יצאתי מצוייד בדף הנחיות ברורות לתקופת ההחלמה."
    קראו עליי עוד
    אוסטאופתיה
    אורית ישראל מטפלת ברפואת כאב
    קראו עליי עודלקביעת תור
    באנר הצטרפות

    רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

    שווה לך להצטרף!
    youtube ערוץ הוידאו של
    Infomed
    הפייסבוק
    שלנו
    instagram האינסטגרם
    שלנו