דלג לתוכן

העלמת צלקות (Scar Revision Surgery)

Scar Revision Surgery

מתאים לטיפול ב:

  • כוויה
המומחים של Infomed מסבירים:
העלמת צלקות הוא הליך שבו נעשית הסרת צלקת או העלמה של רקמה צלקתית, אשר התפתחה בעקבות פציעה, חתך ניתוחי או טראומה מסוג אחר כגון כוויה. לרוב לא ניתן להסיר לחלוטין רקמת צלקת, המהווה בעצם סוג של ריפוי של שכבת העור ותת העור, ולעיתים אף של השרירים. בניתוח העלמת צלקת ניתן לנסות למזער את הצלקת עד כמה שניתן, או לפחות להרפות מחוזקה, על מנת לשחרר כאבים או עיוותים אשר נגרמו לרקמה

מהי צלקת?

צלקת היא הדרך הטבעית של הגוף לריפוי והחלפת עור פגום או עור שהוסר/קולף. צלקת מורכבת בדרך כלל מרקמה סיבית והיא יכולה להופיע בכל מקום בגוף. המראה הסופי של הצלקת תלוי בגורמים רבים, בהם סוג העור והמיקום בגוף, כיוון הפצע, סוג הפציעה, גיל האדם ומצבו הבריאותי. המראה יכול להיות שטוח, גבשושי, שקוע, בהיר ועוד[1].

איך להעלים צלקת?

בשלבים ראשונים ניתן לנסות לבצע טיפול בצלקות באמצעים לא ניתוחיים כגון משחות או תרופות המזינות את הרקמה. טיפולים אלו עשויים לעזור בטשטוש צלקות אך במידה ואלו לא מסייעים, האפשרות הניתוחית מהווה פתרון יחסית יעיל לצלקות נרחבות.

פנים של בחור לפני ואחרי הליך העלמת צלקת
צילום: shutterstock | oussama el biad

מתי מתבצע ​​​​​​​

ניתוח העלמת צלקות כולל טיפול בצלקות בפנים ובשאר הגוף, והוא מתבצע לעיתים קרובות על ידי מנתחת או מנתח פלסטי לצרכים אסתטיים. הסרת צלקת הוא הליך שמטרתו לשפר את המראה הקוסמטי של הצלקת, אך חשוב לזכור שלא ניתן להסיר לחלוטין צלקות, אך בהחלט להגיע למצב של טשטוש צלקות. כמו כן, ניתוח טיפול בצלקת נעשה לצורך שחרור מגבלת תנועה של השרירים, במקרים בהם הצלקת מערבת את המפרק או השריר, וגורמת לעיוות המראה ולפגיעה בטווח התנועה[1].

הכנות לטיפול 

לא תמיד ברור מתי הזמן הנכון לעשות ניתוח העלמת צלקת. צלקות מתכווצות והופכות לפחות בולטות ככל שעובר הזמן. במקרים מסוימים מומלץ להמתין עם הניתוח עד שצבעה של הצלקת יתבהר. זה יכול לקחת מספר חודשים או אפילו שנה לאחר החלמת הפצע. עם זאת, ישנם מקרים שבהם כדאי לעבור ניתוח העלמת צלקת 60 עד 90 יום לאחר היווצרות הצלקת. יש להתייעץ על כך עם רופא עור[2].

ההכנה של ניתוח העלמת צלקות כוללת מפגש ייעוץ מקדים, בו מבררים כי אין למטופל/ת מחלות רקע שאינן מאפשרות את ביצוע הניתוח, ואת הסיבות המביאות אותם לניתוח מסוג זה. במפגש זה גם יוסבר למטופל/ת מאילו אזוריים ניתן לבצע הסרה של רקמת הצלקת, בהתאם לגודלה ומיקומה.

לקראת ניתוח העלמת צלקות, יופנה המטופל/ת לבדיקות לפי הצורך - לרוב אין צורך בבדיקות מרובות למעט ספירת דם, בדיקת כימיה בדם, ובדיקת תפקודי קרישה. מטופלים מבוגרים יותר לעיתים יתבקשו לערוך גם צילום חזה ואק"ג מקדים.

ניתוח העלמת צלקות מתבצע תחת הרדמה כללית או מקומית, בהתאם לאזור הצלקתי, ויש להיוועץ עם הרופא/ה לגבי התרופות שיש להפסיק ליטול לפני הניתוח. אין לשתות אלכוהול כ-48 שעות ולשמור על צום מלא של 8 שעות לפני הניתוח.

מהלך הטיפול​​​​​​​

בשלב הראשון לניתוח תעשה הרדמה כללית. מידת השיפור שניתן להשיג בניתוח העלמת צלקות תלוי בחומרת הצלקת, בסוג, בגודל ובמיקום הצלקת. במקרים מסוימים, שימוש בטכניקה אחת עשויה לספק שיפור משמעותי. עם זאת, ייתכן ויהיה צורך בשילוב של מספר טכניקות להעלמת צלקת כדי להשיג את התוצאות הטובות ביותר[3].

שטח הרקמה המכיל את הצלקת עובר חיטוי יסודי. רקמת הצלקת מופרדת באמצעות מלקחיים, חיתוך וגילוח של הרקמה הצלקתית עד לניתוקה. במידה ומעורב מפרק או שריר ברקמת הצלקת, נעשה חתך דרך הרקמה, עד לחשיפת האיבר המעורב, וניתוקו מרקמת החיבור המקשרת אותו אל הצלקת (נקראת גם רקמת הידבקויות). במידה וישנם דימומים הם מנוקזים ונתפרים.

חלק מהצלקות דורשות סגירה מרובדת - כאשר הסרת צלקת מגיעה עד לרקמה שמתחת לפני העור או שהיא נמצאת באזור עם רמה גבוהה של תנועה, יהיה צורך בסגירה תת-עורית (מתחת לפני העור) עם תפרים נספגים, וכך להמשיך ולסגור עד תפירה של החתך שעל פני השטח[3].

טכניקות מתקדמות יכולות למקם מחדש צלקת, כך שהיא תהיה פחות בולטת, או לשפר את הגמישות כאשר קיימת התכווצות שמגבילה את הניידות. בניתוח גם ניתן להשתמש בתחליפי רקמות במקרים שבהם אין מספיק רקמה בריאה לסגירה של הצלקת (נפוץ יותר במקרים של טיפול בצלקות שנוצרו עקב כוויות חמורות)[3].

בתום ההליך, החתך החדש נתפר ונאטם ע"י חבישה. לעיתים יש צורך במספר ניתוחי העלמת צלקות עוקבים על מנת לבצע הסרת צלקת מוצלחת יותר מבלי לפגוע יתר על המידה ברקמה הסובבת.

בנוסף לניתוח קיימים היום שיטות טיפול לצלקות לצורך שיפור פני השטח והפחתת פיגמנטציה לא אחידה. טיפולים אלו למעשה מסירים את שכבות העור העליונות או משנים אופי הרקמה. אפשרויות טיפול אלו כוללות[1]:
 
  • שיוף עור – כשמו כן הוא. למעשה מבצעים שיוף מכני של העור.  
  • טיפול לצלקת בלייזר או באור – טיפול זה גורם לשינויים בשטח פני העור, אשר גורמים להיווצרותם של תאי עור חדשים במקום הצלקת.
  • פילינג – שימוש בחומרים כימיים החודרים את פני העור כדי לשפר חריגות במרקם ובצבע העור.
  • חומרי הלבנת עור - תרופות מקומיות שעוזרות בהבהרת צבע העור.

אחרי הטיפול ​​​​​​​

לרוב ניתוח העלמת צלקת אינו דורש השגחה באשפוז, אולם לעיתים נדרש אשפוז קצר של כ-24 שעות.

את החבישה ניתן להסיר תוך מספר ימים, ואת התפרים תוך כשבוע. במידה וישנם כאבים ניתן להשתמש במשככי כאבים לפי הצורך. יתכנו שטפי דם תת-עוריים אשר יספגו תוך כשבועיים.

כאמור אין לדעת כיצד תחלים הרקמה הצלקתית מחדש לאחר שנפתחה, ולעיתים היא יכולה לגדול או לשנות צבע.

במידה וקיימים כאבים שלא חולפים עם השימוש במשככי כאבים, עליית חום, קוצר נשימה, דימומים או הפרשה מוגלתית מהחתך יש לחזור לבדיקה רפואית מיידית.

יש להישמע להנחיות המנתח/ת לגבי חידוש שגרת היום הקבועה. חשוב מאוד לעקוב אחר ההוראות, שכן אלו יעזרו לפתי להחלים מהר יותר וכראוי.
​​​​​​​

למרות שהתפרים מוסרים תוך ימים ספורים לאחר הניתוח, לעור לוקח זמן להחלים. מומלץ ולהפחית את הפעילות לאחר הניתוח, כמו גם להשתמש בקומפרסים קרים ולהימנע מכל פעילות שמפעילה לחץ על אזור הניתוח[4].

סיכונים ​​​​​​​​​​​​​​

סיכונים כלליים בניתוח:
זיהום בפצע - לרוב שטחי ומטופל באופן מקומי, אולם לעיתים נדירות עלול להתפתח לזיהום משמעותי יותר ברקמות התת-עוריות ואף בשרירים, ולעיתים נדירות מצריך פתיחה מחדש של החתך לסילוק הפסולת החיידקית.

דימום - בעיקר באזור הניתוח כתוצאה מטראומה מקומית לרקמה, אולם לעיתים נדירות גם דימומים סיסטמיים המצריכים קבלת מנות דם. דימום יכול להתרחש מיד לאחר הניתוח, 24 שעות לאחר הניתוח ובמקרים נדירים ביותר לאחר שבועות או חודשים. הדימום נוצר כאשר כלי דם נפתח ומדמם. במקרים בהם הדימום הוא רב יש צורך בניקוז הדימום. פעולה זו יכולה להתבצע בהרדמה כללית או מקומית.

סיכוני ההרדמה – לרוב, מדובר תופעות הקשורות לרגישות יתר לתרופות ההרדמה (תגובה אלרגית). לעיתים נדירות מאד תיתכן תגובה חמורה של ירידת לחץ דם (שוק אנאפילקטי).

סיכונים ספציפיים בניתוח העלמת צלקות:
גדילה של רקמת הצלקת - לעיתים הצלקת שנפתחה מחלימה כצלקת גדולה יותר מאשר הייתה לפני הניתוח. מדובר במקרים נדירים אולם לא ניתן לחזותם מראש, ולרוב מדובר באנשים בעלי עור הנוטה ליצור צלקות גדולות (keloid).

שינוי צבע של הצלקת - יכול להתרחש ולגרום לה להיות בולטת יותר.

תוצאות

חשוב לא להיבהל אם הצלקת נראית גרוע יותר לאחר הניתוח. התוצאות של טיפול בצלקות אינו נראה בטווח הקרוב. לעיתים המראה החדש של הסרת צלקת יכול לקחת עד שנה ואף יותר. לצד זה, חשוב לזכור כי לא ניתן להסיר צלקת לחלוטין ומידת השיפור תלויה בגודל ובכיוון הצלקת, באופי ואיכות העור ובמידת הטיפול של האזור לאחר הניתוח[4].

    רופאים בתחום

    עור ומין
    ד"ר יהונתן קפלן
    4.8
    ( 104 חוות דעת )
    "הביקור שלי במרפאה של ד"ר יהונתן קפלן הייתה יוצאת מן הכלל. הרופא היה מקצועי, סבלני ואכפתי, הסביר לי כל שלב בצורה ברורה ומרגיעה. תהליך קביעת התור היה פשוט ומהיר, היחס האישי שקיבלתי מהרגע הראשון מכל צוות המרפאה הותיר רושם חיובי מאוד. לאחר הבדיקה, הרופא והצוות דאגו להסביר בע"ם ואף לשלוח הנחיות מפורטות להמשך הטיפול – דבר שהראה אכפתיות אמיתית ומקצועיות ללא פשרות. ממליץ בחום על המרפאה ועל הרופא !"
    קראו עליי עוד
    אף אוזן גרון וכירורגיית ראש-צוואר
    פרופ' גיל סיגל
    4.9
    ( 9 חוות דעת )
    "הגענו לבדיקה עבור בעלי. ד״ר סיגל היה מקצועי אדיב וענה לנו על כל השאלות. מצליצה מאוד להגיע לטיפול אצל דר סיגל🙏"
    קראו עליי עוד
    רפואת שיניים
    ד"ר יצחק דובלסקי מנהל מרפאת שיניים פרטית בירושלים
    קראו עליי עוד

    המומחים של Infomed עונים על שאלות:

    מאמרים בנושא העלמת צלקות

    בלי מאמץ: עיצוב קוביות בבטן בניתוח
    בלי מאמץ: עיצוב קוביות בבטן בניתוח
    ד"ר טלי פרידמן מאת: ד"ר טלי פרידמן 21/08/2014

    מי לא רוצה קוביות בבטן? זה חלומם הרטוב של רוב הגברים, במיוחד אלו שמשקיעים באימונים גופניים כאלו או אחרים. החדשות הט... לכתבה המלאה

    אש אש מדורה - איך לשמור על בטיחות הילדים בל"ג בעומר?
    אש אש מדורה - איך לשמור על בטיחות הילדים בל"ג בעומר?
    מערכת אינפומד מאת: מערכת אינפומד 08/05/2012

    מדי שנה בל"ג בעומר, קיימת עליה באחוז הפניות למיון עקב כוויות - פי 3 בהשוואה לשאר ימות השנה. קבלו טיפים לשמירה על ב... לכתבה המלאה

    שאלות מתוך פורום ניתוחים פלסטיים ומתיחת בטן אחרי ירידה במשקל

    בניהול ד"ר טלי פרידמן
    באנר הצטרפות

    רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

    שווה לך להצטרף!
    youtube ערוץ הוידאו של
    Infomed
    הפייסבוק
    שלנו
    instagram האינסטגרם
    שלנו