דלג לתוכן

חיסון נגד נגיף רוטה (Human rotavirus Vaccine)

ערוץ הורות ומשפחה
2 דקות קריאה

מידע נוסף

  • נמוך סיכון נמוך

שמות מסחריים

  • Rotarix רוטהריקס Rotarix
  • RotaTeq רוטהטק RotaTeq
נגיף הרוטה (רוטה וירוס) הינו הסיבה השכיחה לדלקת בדרכי עיכול (גסטרואנטריטיס מנגיף רוטה) המתבטאת בשלשולים בילדים קטנים מתחת לגיל חמש, השכיחות הרבה ביותר נעה בין הגילאים 6-24 חודשים. 

דרכי הדבקה:  נגיף רוטה מועבר דרך מגע עם חומר המזוהם בנגיף, כאשר מגע עם הפרשות צואתיות (הדבקה פקו-אוראלית) אל הפה, היא הדרך השכיחה ביותר. ההדבקה מתרחשת בעיקר בחודשים מנובמבר ועד אפריל. 

נגיף הרוטה עמיד לתנאי הסביבה ואינו נפגע ע"י חומרי ניקוי ביתיים מקובלים, לכן ניתן להדבק ע"י נגיעה בחפצים מזוהמים גם לאחר ניקוי כללי. הנגיף רגיש לכלור, ולכן מומלץ להשתמש בחומרי ניקוי המכילים כלור, לחיטוי יעיל כנגד נגיף הרוטה.


תסמינים וטיפול: לרוב, השלשול והקאות מתחילים 1-3 ימים לאחר החשיפה לנגיף. הנגיף מדבק מיום לפני תחילת השלשול ועד 8-10 ימים לאחריו. הדבקה בנגיף הרוטה גורמת גם לחום נמוך, הקאות ולאחר מכן לשלשולים מימיים, ובמקרים קשים יותר לאיבוד נוזלים, לחוסר איזון של מלחים בדם ועד התייבשות. אם לא ניתן טיפול מתאים ובזמן המצב עלול להסתיים במוות. 

אולם, מרבית הילדים מחלימים באופן ספונטני תוך שבוע, אך חלקם מגיעים לאשפוז במצב של התייבשות.  אצל מבוגרים הסיכון להידבק קטן מאוד וההשפעה שונה מזו שבילדים ומאופיינת בבחילות ובחוסר תיאבון כאשר שלשול אינו שכיח במבוגרים.  

חיסון נגד נגיף הרוטה

ניתן למנוע דלקת בדרכי העיכול הנגרמת מנגיף הרוטה, על יד מתן חיסון. בישראל קיימים שני תרכיבי חיסון בעלי יעילות דומה, מעל 95%, במניעת מחלה קשה וצורך באשפוז. החיסון נגד נגיף הרוטה מורכב מ-5 זנים חיים ומוחלשים של הנגיף, המגנים בפני חמשת זני נגיף הרוטה הנפוצים שאחראים לדלקת בדרכי העיכול בילדים. 


החיסון מכיל גם חומרים לא פעילים כמו סוכרוז וסורביטול. 

מנגנון פעולת החיסון נגד נגיף רוטה אינו ברור לגמרי, החיסון משרה יצירת נוגדנים על ידי הגוף, אך לא נמצא קשר בין רמות הנוגדנים לרמת ההגנה החיסונית. הנגיפים המוחלשים מתרבים במעי הדק ומשרים חיסוניות יעילה. החיסון אינו מגן בפני דלקות בדרכי העיכול הנגרמות מסיבות אחרות.

קראו עוד: חיסונים לילדים – כל החיסונים שילדים צריכים

תוכנית חיסונים

החיסון נגד נגיף הרוטה נכלל בתוכנית חיסוני השגרה של גיל הילדות משנת 2011.

תופעות לוואי

תופעות לוואי נפוצות כוללות איבוד תאבון ואי-שקט. בנוסף דווחו תופעות לוואי שכיחות של חום (מעל 38), עייפות, שלשול, הקאות, פליטת מזון, גזים בדרכי העיכול וכאב בטן. תופעות לוואי פחות שכיחות: בכי, הפרעות שינה, ישנוניות, עצירות, דלקת בדרכי הנשימה העליונות, צרידות, נזלת, פריחה, דרמטיטיס והתכווצות שרירים (רוטהריקס). החיסון רוטהטק, באופן נדיר ביותר עלול לגרום להתפשלות המעי.

אופן נטילת החיסון

1. רוטהריקס ניתן כתרחיף דרך הפה, במנה של 1 מ"ל, בשתי מנות. 
2. רוטהטק ניתן כתרחיף דרך הפה, במנה של 1 מ"ל, בשלוש מנות.

הכנה לפני החיסון

לא נדרשת הכנה מיוחדת

תחילת השפעת החיסון

יעילות חיסונית הודגמה כבר לאחר מתן המנה הראשונה, יעילות מירבית (של למעלה מ-95%) כשבועיים לאחר המנה האחרונה.

משך השפעת החיסון

הגנה חיסונית נמשכת כשנתיים.

תדירות החיסון

1. רוטהריקס ניתן כתמיסה דרך הפה, במנה של 1 מ"ל, בשתי מנות: מנה ראשונה מומלצת החל מגיל 6 שבועות ומנה שנייה מומלצת 4 שבועות לאחר המנה הראשונה. הגיל המירבי למתן המנה הראשונה הינו 20 שבועות. מומלץ לסיים את שתי המנות עד גיל 16 שבועות, וחובה להשלימו עד גיל 24 שבועות. 


2. רוטהטק: החיסון מומלץ החל מגיל 6 שבועות, ניתן כתמיסה דרך הפה, מנה של 1 מ"ל, בשלוש מנות: מנה ראשונה מומלצת בין הגילאים 6-12 שבועות. אין להתחיל את מתן החיסון אחרי גיל 12 שבועות. שתי המנות הבאות מומלצות למתן 4-10 שבועות לאחר המנה הקודמת שניתנה. יש להשלים את מתן המנה השלישית עד גיל 32 שבועות ולא יאוחר מכך. 

* אם הילד יורק/פולט החוצה את רוב מנת החיסון, מנה בודדת חליפית יכולה להינתן באותו ביקור. * לפי מידע קליני של היצרן, כאשר רוטהריקס ניתן במנה הראשונה מומלץ לתת רוטהריקס גם במנה השנייה ולא חיסון אחר נגד נגיף רוטה, כמו רוטהטק.

היכן ניתן לקבל את החיסון

* לשכות הבריאות * טיפת חלב

סיכון

1. אין להשתמש אם ידועה רגישות לאחד ממרכיבי החיסון, או אם התפתחה רגישות יתר לאחר מתן קודם של החיסון. 


2. אין להשתמש בילדים שסבלו מהתפשלות (intussusception) של המעי בעבר. 


3. אין להשתמש בילדים שנולדו עם מום בדרכי העיכול, העלול להגביר את הסיכון להתפשלות של המעי. 


4. אין להשתמש בילדים הסובלים או נחשדים כסובלים מירידה בפעילות מערכת החיסון. 


5. אין להשתמש בילדים בזמן מחלה עם חום. מומלץ לדחות מתן החיסון עד לאחר ההחלמה. 


6. אין להשתמש בזמן מחלת שלשולים או הקאות. 


הריון

החיסון נגד נגיף רוטה אינו מיועד לנשים בהריון.

הנקה

החיסון נגד נגיף הרוטה אינו מיועד לנשים מניקות.

תינוקות וילדים

רוטהריקס מומלץ למתן החל מגיל 6-20 שבועות והמנה השנייה והאחרונה תינתן עד גיל 24 שבועות. 

 רוטהטק מומלץ למתן מגיל 12-6 שבועות והמנה השלישית והאחרונה תינתן עד גיל 32 שבועות. בטיחות ויעילות שני החיסונים נגד נגיף רוטה מעבר לטווח הגילאים המומלץ לא נבדקו.

אזהרות מיוחדות

תגובות בין תרופתיות

אפשר לקבל את החיסון נגד רוטה ביחד עם חיסוני ילדות אחרים.


יש להיוועץ עם הרופא לפני מתן החיסון במקרים הבאים: א. אם הילד/ה נולד בטרם עת ב. אם הילד/ה בעל רגישות לסוגי סוכר שונים, מאחר והחיסון מכיל סוכרוז וסורביטול ג. אם הילד/ה סובל מליקוי בתפקודי הקיבה או המעיים ד. אם הילד/ה סובל מעיכוב בגדילה ה. אם הילד/ה נמצא בקרבה לאדם שהינו סובל מדיכוי של המערכת החיסונית, או מטופל בכימותרפיה/הקרנות/קורטיקוסטרואידים, מאחר והנגיף המוחלש מופרש בצואה לאחר קבלת החיסון, במיוחד ביום השביעי לאחר קבלת החיסון.

רופאים בתחום
 סבטלנה אוליאנוב
סבטלנה אוליאנוב טיפול בכאב
מטפלת ברפואה סינית ואחות מוסמכת
ד"ר בת אל בר אלומה
ד"ר בת אל בר אלומה ריאות
רופאה מומחית ברפואת ריאות ילדים
ד"ר אילנה דריאל
ד"ר אילנה דריאל תזונה ודיאטה
מחלות דרכי העיכול, אלרגיה ורגישות למזון בעלת דוקטורט לביוכימיה ומדעי התזונה
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו