דלג לתוכן

חיסון נגד שפעת החזירים (Influenza Vaccine H1N1*Swine Flu Vaccine)

ערוץ הורות ומשפחה
5 דקות קריאה

מידע נוסף

  • נמוך סיכון נמוך

שמות מסחריים

  • Pandemrix פנדמריקס Pandemrix
  • Focetria פוסטריה Focetria
נגיף שפעת החזירים הינו זן חדש של שפעת המתפשט בקלות ובמהירות מאדם לאדם.
שפעת החזירים אינה מוגבלת לחודשי החורף כמו שפעת חורף רגילה, אלא עלולה להתפרץ גם בחודשי האביב והקיץ.

אופן הדבקה:
נגיף שפעת החזירים מתפשט באופן דומה להתפשטות נגיף השפעת הרגילה, דרך האוויר כמו בעיטוש, שיעול ודיבור, ועל ידי מגע עם משטחים נגועים כמו ידיות של דלתות ומעקות של מדרגות.
הנגיף יכול לחיות במשטחים קשיחים עד יומיים. לכן מומלץ לנקות באופן שגרתי משטחים בעלי סבירות למגע
ידני כמו שולחנות, כסאות, ידיות, מעקות וכדומה, על ידי חומרי ניקוי מקובלים. הנגיף חי בידיים לא רחוצות במשך 30 דקות, לכן חשוב ליטול ידיים, במיוחד לאחר שיעול עיטוש או ניגוב האף בנייר טישו.
הנגיף חי גם על גבי נייר הטישו, ועל הבגדים במשך 12 שעות, לכן חשוב לנקות את הבגדים ולהשליך נייר הטישו לפח. ההדבקה מאדם נגוע עלולה להתרחש מיום לפני הופעת הסמפטומים אצלו ועד שבעה ימים לאחר תום הסימפטומים. ניתן להפחית את ההדבקה על ידי שמירת היגיינה אישית נאותה ,כיסוי הפה והאף בעת שיעול ועיטוש, ניקוי שגרתי של הסביבה בחומרי ניקוי מקובלים, וכן מומלץ לשמור על מרחק של מטר אחד לפחות מאנשים הנגועים בשפעת.

סימני שפעת החזירים:
הסימפטומים של שפעת החזירים דומים לסימפטומים של שפעת רגילה וכוללים: חום, שיעול, אף גדוש, כאבי גרון, כאבים וחולשה בגוף, עייפות, כאבי ראש וצמרמורת. אצל חלק מהאנשים שנדבקו בשפעת החזירים דווח על בחילות הקאות ושלשול. הסימפטומים במרבית האנשים שנדבקו בשפעת החזירים הינם קלים וחולפים תוך שבוע או פחות. הסיכון משפעת החזירים נובע מהעובדה שבחלק מהאנשים שנדבקו בשפעת החזירים, הסימפטומים הינם חמורים וממושכים יותר עם סיבוכים בריאותיים משמעותיים.
סימפטומים חמורים כוללים: קשיי נשימה, קוצר נשימה, כאבים באזור החזה. בלבול ואי-התמצאות. הקאות ממושכות, התייבשות המאופיינת על ידי צמאון, כאבי ראש בעת מעבר לעמידה ומתן שתן במידה מוגבלת ביותר. כמו כן, החמרה מהירה של הסימפטומים השגרתיים של שפעת מהווה סיכון להתפתחות סיבוכים משמעותיים.

אוכלוסייה בסיכון:
האנשים אשר בסיכון לסיבוכי שפעת החזירים כוללים חולים במחלות כרוניות שונות, כמו מחלות ריאה, אסתמה, COPD, מחלות לב, סכרת, מחלת כליות, מחלות ניורולוגיות, אנשים בעלי מערכת חיסונית מדוכאת ואנשים בעלי משקל יתר. מבוגרים, ילדים ונשים בהריון הינם בסיכון גבוה להתפתחות סיבוכי שפעת החזירים. הסיכון של התפתחות סיבוכים בריאותיים, באוכלוסייה שבסיכון, נובע בגין העובדה שמצבם הבריאותי עלול לא לאפשר היווצרות של תגובה חיסונית יעילה כנגד הנגיף, הנגיף עלול להתפשט ולהתרבות בגופם בקלות רבה יותר בגין מצבם הכרוני או מחלת הרקע, וכן הנגיף עלול להחמיר את מחלתם הכרונית או את מחלת הרקע , ובכך לגרום להיווצרות סיבוכים בריאותיים משמעותיים.
בנוסף, אנשים בריאים ללא מחלות רקע, אשר הסימפטומים של שפעת מחמירים אצלם בצורה מהירה,
מצבם הבריאותי עלול להתדרדר והינם בסיכון. כמו כן, אנשים מעשנים, אנשים עם בעיות של דום נשימה בשינה, וילדים מתחת לגיל שנתיים, אשר מפתחים סימפטומים חמורים יותר של שפעת, הינם בסיכון.
במקרים אלו מומלץ לפנות במהרה לרופא המטפל. נתונים עדכניים מראים, כי התחלואה והתמותה משפעת החזירים גבוהים בהשוואה לשפעת העונתית.
בקרב רוב החולים המחלה היא קלה וחולפת מאליה, אך תסמינים קשים עלולים להתרחש בקרב אוכלוסיה בעלי גורמי סיכון וגם בקרב אוכלוסיה בריאה לחלוטין ללא גורמי סיכון. מרבית המקרים של התחלואה הקשה, וכן מקרי המוות, ניתנים למניעה על ידי מתן חיסון. התפרציות קודמות של שפעת, פנדמיות, עלולות להחמיר עם הזמן.
לכן, קיים רציונל לחסן את כל האוכלוסייה.

חיסון כנגד שפעת החזירים:
הדרך הטובה ביותר למניעת הידבקות בשפעת החזירים, בנוסף לשמירת היגיינה אישית וסביבתית נאותה, הינה קבלת חיסון כנגד שפעת החזירים. שני החיסונים לשפעת החזירים שנרכשו על ידי מדינת ישראל, ושניתנים כיום במסגרת מבצע החיסון, פנדרמיקס ופוסטריה, עברו את כל תהליכי הרישוי, והינם רשומים, מוכרים ומאושרים לשימוש על ידי ה - EMEA – European Medicines Agency, סוכנות התרופות של האיחוד האירופי.
החיסונים כנגד שפעת החזירים מורכים מחלקיקים חלבוניים של הנגיף, אשר עבר אינאקטיבציה וטיהור. החלקיקים מכילים את האנטיגן H1N1 האחראי להתפתחות שפעת החזירים. אלו חיסונים מונוולנטים ,חד-ערכיים, המכוונים ליצור תגובה חיסונית רק כנגד סוג אחד של אנטיגן, במקרה זה כנגד H1N1 (זן אחד של נגיף השפעת). החיסון השגרתי כנגד שפעת עונתית מכיל שלושה סוגי אנטיגנים של שפעת. יתרון החיסון המונווולנטי הינו ביצירת תגובה חיסונית מהירה יותר בהשוואה לחיסון מולטיוולנטי המכוון ליצור תגובה חיסונית כנגד שניים או יותר אנטיגנים או זנים של הנגיף.
מתן החיסון גורם ליצירת תגובה חיסונית על ידי עידוד המערכת החיסונית ליצירת נוגדנים כנגד האנטיגן H1N1. החיסונים אינם מכילים נגיף חי ואינם גורמים להתפתחות שפעת החזירים. מכיוון שהחיסונים מכילים חלקיקי נגיף מומת בלבד, ובכמות מעטה (חצי או רבע מהכמות אשר בחיסון שפעת עונתית) נדרשת תוספת של חומר מסייע, אדג'וונט, לעידוד התגובה החיסונית. אדג'וונטים מוספים דרך קבע לחיסונים שונים הניתנים בשגרה.

היתרונות בהוספת אדג'וונט לחיסון כוללים:
א. שימוש בכמות נמוכה יותר של חלקיקי נגיף מומת (אנטיגן) ליצירת תגובה חיסונית יעילה ומהירה.
ב. התגובה החיסונית של ילדים קטנים ומבוגרים מעל גיל 60 הינה יעילה יותר.
ג. חיסון המכיל אדג'וונט יכול להיות יעיל גם כנגד נגיף שפעת שעבר שינוי חלקי.
האדג'וונט בחיסונים הקיימים בארץ הינו חומר שומני ממקור טבעי בשם squalene, אשר נבדק, והוכלל בתרכיבי חיסון שונים המשמשים לחיסון, כולל חיסוני שפעת. שני החיסונים כנגד שפעת החזירים נבדקו בקרב אלפים, בכלקבוצות הגיל, כולל ילדים ומבוגרים ונמצאו יעילים ובטוחים. אך בנשים בהריון ובקרב פעוטות עד גיל 3 החיסונים נבדקו בהיקף מצומצם בלבד. לכן, נשים בהריון ופעוטות עד גיל 3 בישראל יקבלו את החיסון ללא האדג'וונט, שהינו חיסון הדומה לחיסון כנגד השפעת העונתית שנמצא בטוח בנשים הרות ותינוקות.
בחלק ממדינות אירופה מחסנים נשים בהריון ופעוטות מתחת לגיל 3 שנים גם בחיסון הכולל את האדג'וונט
וניסיון קליני נוסף יאפשר מתן החיסון הכולל את האדג'וונט גם לנשים בהריון ולפעוטות עד גיל 3 שנים.
החיסונים מכילים את החומר המשמר תיומרסל. תיומרסל מכיל עקבות כספית, העלולה לגרום לתופעות לוואי ותופעות אלרגיות אך בשכיחות נמוכה, במיוחד אצל הרגישים לכך. הוספת החומר המשמר תיומרסל משמשת לשמירת סטריליות החיסון ולמניעת זיהום התרכיב לפני הזרקתו. יש לציין שהכללת החומר המשמר תיומרסל הינו שכיח בתרכיבי חיסון, ובטיחותו בכלל, ובטיחותו בילדים בפרט, נבדקה על ידי גורמים רשמיים בעולם.
סקירת הממצאים ע"י הועדה העולמית לבטיחות בחיסונים, Global Advisory Committee on Vaccine Safety העלתה כי אין כיום עדות לנזקי כספית בתינוקות, בילדים או במבוגרים שקיבלו חיסונים עם תיומרסל. בנוסף, לא נמצא קשר בין חיסון בחיסונים המכילים תיומרסל לבין הפרעות התפתחות נוירולוגיות.
מסקנות משרד הבריאות בארץ לגבי תיומרסל, שתכולת הכספית בתיומרסל הינה מזערית ומתחת לרמה המותרת לצריכה במזון. בתהליך הייצור של החיסון, הנגיף הודגר במדיום של חלבוני ביצים, ועלול לגרום לתגובת רגישות אצל אלו הרגישים לחלבוני ביצים.
תחילת השפעת החיסון הינה תוך שבועיים מעת המתן והיעילות החיסונית יכולה להימשך עד שנה.
החיסון כנגד שפעת החזירים אינו מקנה הגנה חיסונית נגד שפעת עונתית והחיסון כנגד שפעת עונתית אינו מקנה חיסוניות נגד שפעת החזירים, מכיוון שסוגי שפעות אלו נגרמים על ידי זנים שונים של הנגיף.
ניתן להתחסן בשני החיסונים בו זמנית, ובתנאי שינתנו במקומות שונים בגוף. אין מניעה לתת את החיסון כנגד שפעת החזירים לאחר החיסון כנגד שפעת עונתית ולהיפך. שני החיסונים הקיימים בארץ הינם פנדמריקס ופוסטריה, ומכילים ריכוז דומה של חלקיקי נגיף מומת (אנטיגן) כנגד זן השפעת H1N1 וכמות דומה של אדג'וונט. פנדמריקס מכיל 3.75 מיקרוגרם של חלקיקי נגיף מומת בבקבוקון של 2.5 מ"ל ופוסטריה מכיל 7.5 מיקרוגרם של חלקיקי נגיף מומת בבקבוקון של 5 מ"ל. מנת חיסון הינה 0.5 מ"ל. החיסון פוסטריה נוסה על ילדים במינון מלא של 0.5 מ"ל. החיסון פנדמריקס נוסה על ילדים במינון מופחת של 0.25 מ"ל ונמצא יעיל באותה מידה כמו מנת מינון מלאה של פוסטריה. לכן, קיימת המלצה להשתמש בחיסון פנדמריקס בילדים בגיל 3-10, שכן ניתן לתת מחצית מהמינון תוך הגעה לתוצאות יעילות. בשאר קבוצות הגיל אין הבדל בין החיסונים. יש לציין שהחיסון העונתי כנגד שפעת מכיל 15 מיקרוגרם של חלקיקי נגיף מומת, אנטיגנים, המכוונים כנגד 3 זנים של שפעת, המותאמים מידי שנה לנגיפים הנפוצים ביותר באותה העת ואינו מכיל אדג'וונט.

טיפול באנשים אשר נדבקו בשפעת החזירים:
קיימת תרופה אנטי-נגיפית, בשם טמיפלו Tamiflu. התרופה פועלת כנגד הנגיף, אך אינה מרפאת את המחלה אלא מקילה על הסימפטומים ויכולה למנוע את התפתחות הסיבוכים. התרופה מומלצת למתן מוקדם ככל האפשר, עדיף תוך 48 שעות מעת תחילת הופעת הסימפטומים. תרופה נוספת הינה, רלנזה אשר ניתנת כאבקה לצורך שאיפה באמצעות דיסק. רזלנה, בשלב זה,תינתן רק במקרים מיוחדים כמו נשים בהריון, להן הקאות ולכן אינן יכולות לקבל טמיפלו שהיא תרופה הניתנת דרך הפה. .

תוכנית חיסונים

כרגע, החיסון כנגד שפעת החזירים אינו חיסון שגרתי.

תופעות לוואי

החיסונים כנגד שפעת החזירים בישראל, הזהים לחיסונים הניתנים באירופה, ניתנו כבר ללמעלה מליון בני אדם, נמצאו יעילות וללא תופעות לוואי חריגות. תופעות הלוואי של החיסון כנגד שפעת החזירים צפויות להיות דומות מאוד לאלה של חיסוני השפעת העונתית הניתנים כל שנה. תופעת לוואי שכיחה הינה תגובה מקומית של אדמומיות, נפיחות וכאב באזור ההזרקה, העלולה להתרחש תוך שבעה ימים מעת ההזרקה. במרבית המקרים התגובה המקומית הינה קלה וחולפת. יתכנו תופעות לוואי נוספות הכוללות: כאבי ראש, כאבי פרקים וכאבי שרירים, חום, חולשה ותחושה כללית לא טובה. תופעות לוואי שדווחו בשכיחות נמוכה, כוללות: חום, צמרמורת, בחילות, כאבי פרקים, כאבי גב, תסמיני אלרגיה עונתית, גודש אף, כאבי גרון, כאבים בחלל הפה, שיעול, כאבי שיניים ושלשול.

אופן נטילת החיסון

החיסון כנגד שפעת החזירים ניתן בזריקה תוך שרירית (IM) לשריר הדלטואיד שבחלק העליון של הזרוע. אין להזריק לשריר הגלוטאוס בעכוז מפאת ריבוי העצבוב באזור. מומלץ להשתמש במזרק קטן של 0.5 מ"ל או 1 מ"ל בגין הכמות הקטנה של הנוזל. הזריקה הינה בריכוז של 0.15 מיקרוגרם ב-0.5 מ"ל נוזל.

הכנה לפני החיסון

יש לחטא את אזור ההזרקה ולייבשו.

תחילת השפעת החיסון

תוך שבועיים

משך השפעת החיסון

עד שנה

תדירות החיסון

החיסונים ניתן באופן חד פעמי, בהזרקת מנת חיסון של 0.5 מ"ל לשריר הזרוע, לילדים מגיל 10 ולמבוגרים. החיסון פנדמריקס, המיועד לילדים בגיל 3 עד 10 שנים, ניתן בשתי חצאי מנות חיסון (0.25 מ"ל), בהפרש של חודש בין המתנים.

היכן ניתן לקבל את החיסון

רשויות הבריאות.

סיכון

קיימת הוריית נגד מתן החיסון נגד שפעת החזירים א. באנשים אשר פיתחו תגובה אנאפילקטית בתגובה לחיסון סטנדרטי כנגד שפעת ב. באנשים אשר פיתחו תגובה אנאפילקטית למרכיבים שבחיסון וכנגד החומר המשמר תיומרסל. ג. באנשים אשר פיתחו תגובה אנאפילקטית בתגובה לביצים או חלבונים ממקור של עוף. ד. באנשים אשר פיתחו ג'וליאן-בר סינדרום שישה שבועות לפני המתן המיועד של החיסון. במקרה זה מומלץ לשקול סיכון פוטנציאלי כנגד התועלת. ה. מומלץ לדחות מתן החיסון באנשים עם מחלת חום או מצב של דלקת אקוטית. ו. החיסון אינו מומלץ לילדים מתחת לגיל 3 שנים.

הריון

לא דווח על ידי היצרן. כנראה שדומה לחיסון השגרתי כנגד שפעת.

הנקה

לא דווח על ידי היצרן. כנראה שדומה לחיסון השגרתי כנגד שפעת.

תינוקות וילדים

החיסון פנדמריקס מיועד לילדים מגיל 3 עד 10 שנים. לא דווח על ידי היצרן לגבי תופעות לוואי מיוחדות. ילדים בגיל 1/2 שנה עד 3 שנים יקבלו בהמשך את החיסון ללא האדג'וונט.החיסון לא יינתן לילדים בגיל חצי שנה ומתחת לכך, מכיוון שלא קיים ניסיון קליני בחיסוני שפעת בקבוצות גיל זו. על מנת להגן על התינוקות בקבוצת גיל זו , במיוחד תינוקות בקבוצת סיכון, מומלץ לחסן את בני ביתם ואנשים שבקרבתם.

קשישים

לא דווח על ידי היצרן. כנראה שהתהליך החיסוני במבוגרים מגיל 65 ומעלה הינו פחות יעיל בהשוואה לגיל צעיר יותר, משמע יצירת מספר נוגדנים קטן יותר. כנראה שבקשישים ישנן פחות תופעות לוואי בהשוואה לצעירים יותר, ותופעות הלוואי מוגבלות לאזור ההזרקה וכוללות אודם נפיחות וכאב, קלים בחומרתם וחולפים.

אזהרות מיוחדות

תגובות בין תרופתיות

התגובה החיסונית עלולה להיות חלשה ובלתי יעילה בעת קבלת טיפול המדכא את המערכת החיסונית, כמו טיפול כימותרפי, קורטיקוסטרואים במינון גבוה והקרנות. לא קיים מידע לגבי שימוש בו-זמנית עם חיסונים נוספים. אם קיים צורך לחסן בו-זמנית עם חיסון נוסף, מומלץ להזריק בזרוע השנייה, באזורי הזרקה שונים.
רופאים בתחום
ד"ר אליק רוזנפלד
ד"ר אליק רוזנפלד עיניים
5.0
( 5 חוות דעת )
"רופא מעולה מקצוען יחס טוב מאוד הכי טוב שיש"
ד"ר יואב שטיין
ד"ר יואב שטיין כירופרקטיקה
כירופרקט מומחה
פרופ' משה פפא
פרופ' משה פפא כירורגיה
מנהל (בדימוס) המחלקה לכירורגיה אונקולוגית ומרכז "מירב" לבריאות השד, כירורג בכיר באסותא בתחום השד וכירורגיה של מחלות ממאירות
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו