דלג לתוכן

חיסון נגד חצבת (Measles vaccine )

1 דקות קריאה

חצבת נגרמת על-ידי נגיף החצבת ומתבטאת בפריחה אופיינית, שלשול וחוסר תאבון. 

חצבת עלולה לגרום לסיבוכים כמו דלקת גרון, דלקת עיניים, נזלת, שיעול, דלקת ריאות ודלקת ברקמת המוח (אנצפליטיס). מקרי התמותה שכיחים יותר בתנוקות ובחולים מבוגרים. ילד אחד מכל 1,000 חולים נפטר מהמחלה, כאשר סיבת המוות הינה דלקת ריאות, ובמבוגרים הסיבה הינה דלקת של רקמת המח. חצבת בעת הריון אינה נחשבת למחלה הפוגעת בעובר, אך עלולה לגרום ללידה מוקדמת ולהפלה. ההדבקה מתרחשת מחשיפה להפרשות ריריות מהפה והאף של אדם נגוע. ניתן להדבק גם משהייה באזור סגור, כמו חדר, בו היה אדם חולה עד לשעתיים מעזיבתו. חצבת הינה מחלה מדבקת מאוד עם 90% הדבקה באדם שאינו מחוסן הנחשף לנגיף. תקופת הדגירה מהחשיפה לוירוס עד תחילת הופעת הסימפטומים היא 7-18 יום. מספר ימים לפני הופעת הסימפטומים תיתכן תחושה כללית רעה ולעיתים חום. 

חיסון נגד חצבת

החיסון נגד חצבת מופק מתאים ממקור של עופות ומכיל כמות מזערית של אנטיביוטיקה מסוג ניאומיצין, שיירים של חלבון אלבומין הומני, סורביטול וג'לטין. החיסון נגד חצבת מעודד יצירת נוגדנים כנגד חצבת ויוצר עמידות חיסונית: 95% מהמחוסנים שקבלו את החיסון מגיל שנה ומעלה מפתחים נוגדנים מגינים, ולאחר קבלת 2 מנות חיסון, היעילות החיסונית הינה 99%. הוירוס המוחלש מהחיסון אינו מועבר מאדם לאדם ואינו מהווה מקור להדבקה. יתרון נוסף וחשוב של החיסון הינו מניעת מחלת החצבת לאחר חשיפת אדם לא מחוסן לנגיף, באם החיסון ניתן תוך 72 שעות מרגע החשיפה.

קראו עוד: חיסונים לילדים - כל החיסונים שילדים צריכים

תוכנית חיסונים

החיסון ניתן במסגרת חיסוני השגרה בישראל, במשולב עם החיסון כנגד חזרת ואדמת (החיסון המשולש , MMR), בגיל שנה בטיפת חלב ובכיתה א' בבה"ס.

קהל יעד

תינוקות (ניתן במסגרת חיסוני השגרה, מנה ראשונה, בגיל שנה בטיפת חלב)
ילדים (ניתן במסגרת חיסוני השגרה, מנה שנייה (דחף) בכיתה א')

תופעות לוואי

תופעות הלוואי הינן מקומיות וחולפות של גרד אודם נפיחות וכאב באזור ההזרקה. חום (5-15% מהמחוסנים בפעם הראשונה), על פי רוב חולף תוך 24 שעות. פריחה (5% מהמקרים), דלקת עיניים, דלרת גרון ושלשול, עלולים להתרחש בשכיחות נמוכה. תופעת לוואי חריגה (1 ל- 30.000-40.000 מקרים) הינה טרומבוציטופניה, ירידה בכמות הטסיות בדם, המתרחשת תוך כ-8 שבועות לאחר החיסון, וברוב המקרים חולפת וללא סיבוכים. תופעות לוואי של אלרגיה למרכיבי החיסון הינן נדירות ביותר.

אופן נטילת החיסון

החיסון ניתן בהזרקה תחת העור (SC), בחלק העליון של הזרוע

הכנה לפני החיסון

יש לחטא את אזור ההזרקה ולהמתין לייבוש.

תחילת השפעת החיסון

שבועיים-שלושה. חיסוניות יעילה מתקבלת לאחר קבלת שתי מנות חיסון.

משך השפעת החיסון

שנים רבות

תדירות החיסון

החיסון ניתן במסגרת חיסוני השגרה לילדי ישראל. החיסון נגד חצבת ניתן בחיסון המשולב המכיל גם חיסון נגד חזרת ואדמת (MMR). מנה ראשונה ניתנת בגיל שנה בטיפת חלב, ומנה שנייה (דחף) בכיתה א'.

היכן ניתן לקבל את החיסון

* טיפת חלב * בתי הספר * לשכות הבריאות

סיכון

לא נצפו תופעות לוואי מיוחדות

הריון

לא ידועה ההשפעה על העובר והאם. לא מומלץ לחסן אישה הרה במיוחד לא בשליש הראשון להריון. מומלץ להמתין לפחות 3 חודשים ממתן החיסון עד לכניסה להריון. במקרה ואשה הרה חוסנה, מתן החיסון אינו מהווה סיבה לסיום ההריון. במקרה של חשד סביר להדבקות בחצבת באשה הרה, יש לשקול מתן אימונוגלובולינים על פני החיסון.

הנקה

לא ידוע האם מרכיחבי החיסון עוברים בחלב האם. נדרשת זהירות והשגחה

תינוקות וילדים

החיסון מומלץ החל מגיל שנה. לתינוקות שקיבלו את החיסון מתחת לגיל שנה, מומלץ לקבל שוב את החיסון לאחר גיל שנה.

קשישים

החיסון אינו מומלץ לקשישים.

אזהרות מיוחדות

תגובות בין תרופתיות

1. החיסון מכיל לקטוז, ג'לטין, חלבונים ממקור עוף ושיירי אנטיביוטיקה נאומיצין. אם ידועה רגישות יתר מסוג הלם אנאפילקטי, לאחד ממרכיבי החיסון, מומלץ לא לחסן. 2. בעת טיפול המדכא את המערכת החיסונית, כמו כימותרפיה, הקרנות וקורטיקוסטרואידים, מומלץ לא לחסן. בעת הפוגה מהטיפול הכימותרפי יש להמתין לפחות 3 חודשים טרם מתן החיסון. 3. במקרה של קבלת תרומת דם או אימונוגלובולינים, יש להמתין 3 חודשים טרם החיסון

דווח לרופא במקרה של

דיכוי חיסוני
איידס
סרטן
אלרגיה לחיסון בעבר
רגישות לג'לטין
קבלת טיפולים המדכאים את מערכת החיסון כגון כימותרפיה
הקרנות וסטרואידים
רגישות לנאומיצין
רופאים בתחום
פרופ' אביגדור זליקובסקי
פרופ' אביגדור זליקובסקי כירורגיה
4.9
( 18 חוות דעת )
"הגענו לפרופ' זליקובסקי בהמלצה מרופא אחר. מהמילים הראשונות שלו, ישנה הרגשה של ביטחון, שלווה ורוגע. הניסיון והמקצועיות מורגשים מאוד. הקשיב, הבין מיד דאגותינו, ענה על כל השאלות. נדירים לצערי רופאים כמוהו. תודה רבה לפרופ' זליקובסקי ולצוות המרפאה!"
פרופ' סמי ניטצקי
פרופ' סמי ניטצקי כירורגיה
סגן מנהל המחלקה לכירורגיה של כלי הדם והשתלות ברמב"ם
ד"ר מאהר חג'אזי
ד"ר מאהר חג'אזי גריאטריה
מומחה ברפואה פנימית וגריאטריה, פסיכוגריאטריה, מומחה לקביעת נכות רפואית וסיעודית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו