דלג לתוכן

חיסון נגד טיפוס הבטן (Typhoid fever vaccine)

1 דקות קריאה

מידע נוסף

  • נמוך סיכון נמוך

שמות מסחריים

  • Typhim Vi טיפים Vi Typhim Vi
  • Typherix טיפריקס Typherix
  • Vivotif Berna ויווטיפ ברנה Vivotif Berna
טיפוס הבטן היא מחלה הנגרמת ע"י חיידק סלמונלה מסוג טיפי (salmonella typhi) העובר במזון נגוע, בעיקר ביצים ומוצרי עוף, במים נגועים, ומהפרשות מאדם נגוע. החיידק מתרכז במעי ועובר למחזור הדם, מצב המאופיין בעליית חום של 40 מעלות, ואיפיוניים דמויי שפעת כגון: חולשה והרגשה כללית רעה, כאבי ראש, כאבי שרירים, בחילות, כאבי בטן, עצירות או שלשול, ולעיתים שיעול יבש. ייתכנו זהומים משניים בטחול, בכבד, מח העצם, וכיס מרה. סיבוכים מתרחשים בכ-10% מהחולים, וכוללים דימום במערכת העיכול והינקבות של המעי עקב הדלקת. סיבוך נוסף הוא פגיעה מוחית (אנצפלופתיה) עקב הזיהום. תקופת הדגירה מהחשיפה עד לחדירה למחזור הדם היא 7-14 יום. המחלה שכיחה במדינות מתפתחות בעיקר בהודו ובנפאל. קיימים שני סוגי חיסון נגד טיפוס הבטן. סוג אחד (Typhim, Typherix) מורכב מאנטיגן פוליסכרידי ממעטפת החיידק, מכיל פנול כחומר משמר וניתן בהזרקה. הסוג השני מורכב מחיידק חי-מוחלש הניתן בטבליות דרך הפה (Vivotif). החיסון מומלץ לנוסעים לארצות אנדמיות בן קיים סיכון גבוה להיחשף לחיידק. החיסון יעיל ב-75% ואינו מהווה הגנה כנגד זני סלמונלה אחרים. כמו כן, החיסון מומלץ לאוכלוסיה בסיכון כמו אלו הבאים במגע /בקרבת אנשים חולים בטיפוס, ולאנשי מקצוע העוסקים עם החיידק.

תוכנית חיסונים

אינו חיסון בשגרה

תופעות לוואי

לא דווחו תופעות לוואי מיוחדות. 1. החיסון בהזרקה: אודם וכאב באזור ההזרקה החולפים תוך יומיים. לעיתים נדירות: חום, כאבי ראש, חולשה, בחילות וגרד. תגובה אלרגית כללית דווחה במקרים נדירים ביותר. 2. החיסון דרך הפה: במקרים נדירים הפרעות במערכת העיכול כמו בחילות, הקאות, כאבי בטן, שלשול ועצירות. תופעות לוואי נדירות נוספות: חום, כאב ראש, חולשה כאבי פרקים ושרירים וגרד ,על פי רוב קלים וחולפים.

אופן נטילת החיסון

1. החיסון בהזרקה: ניתן בהזרקה לשריר (IM), מנה אחת של 0.5 מ"ל .

2. החיסון דרך הפה: מורכב מ-3 טבליות לבליעה, הניתנות בהפרש של יום (ביום הראשון, ביום השלישי וביום החמישי), על בטן ריקה, שעה לפני האוכל, עם שתייה קרה/פושרת. נוכחות מזון עלולה לפגוע בספיגת התרופה.

אין ללעוס את הטבליה. הטבליה מכילה ציפוי מיוחד העמיד בפני חומציות הקיבה, ולעיסה תפגע ביעילותה.

הכנה לפני החיסון

לא נדרשת הכנה מיוחדת.

א. במתן החיסון בהזרקה, יש לחטא את אזור ההזרקה ולהמתין לייבוש. יש להזריק במיקום שונה כאשר ניתנים חיסונים נוספים באותו המועד.

ב. במתן הטבליות מומלץ לבלוע הטבליה על בטן ריקה, שעה לפני האוכל, עם שתייה קרה/פושרת.

אין ללעוס הטבליה, מכיוון שהטבליה מכילה ציפוי מיוחד העמיד בפני חומציות הקיבה, ולעיסה תגרע מיעילותה. נוכחות מזון בקיבה גורעת מיעילות הספיגה.

תחילת השפעת החיסון

שבועיים

משך השפעת החיסון

מתן הזריקה החד-פעמית, או מתן שלושת הטבליות, מספקים הגנה חיסונית למשך 3 שנים.

תדירות החיסון

החיסון, בהזרקה/ מתן דרך הפה, מומלץ כל 2-3 שנים, לשוהים באזורים אנדמיים, עם סיכון להיחשף לחיידק.

היכן ניתן לקבל את החיסון

* לשכות הבריאות * מרפאות הנוסעים לחו"ל

סיכון

לא דווחו תופעות לוואי מיוחדות

הריון

לא ידועה ההשפעה על התפתחות העובר, אך לא צפויות בעיות מיוחדות הנתונים מוגבלים. החיסון יינתן לאשה הרה רק בעת סיכון גבוה להידבקות, כאשר מומלץ לחסן בשליש השני או השלישי של ההריון.

הנקה

לא ידוע האם מרכיבי החיסון עוברים בחלב האם. השפעת החיסון בנשים מניקות לא נבחנה במחקרים קלינים. החיסון יינתן לאשה מניקה רק בעת סיכון גבוה להידבקות.

תינוקות וילדים

א. החיסון בהזרקה מומלץ לילדים החל מגיל שנתיים, מתחת לגיל זה, התגובה החיסונית פחותה. ב. החיסון בטבליות דרך הפה מומלץ החל מגיל 6 שנים. תופעות לוואי כלליות, קלות וחולפות, כמו חום וכאבי ראש דווחו בשכיחת נמוכה יותר בילדים בהשוואה לנוער ולמבוגרים.

קשישים

לא דווחו תופעות לוואי מיוחדות

אזהרות מיוחדות

תגובות בין תרופתיות

חיסון בהזרקה:

 א. ליקויים במערכת החיסונית, תרופות המדכאות את המערכת החיסונית כמו כימותרפיה וקורטיקוסטרואידים והקרנות, עלולים להחליש את התגובה החיסונית.

ב. אנשים הסובלים מבעיות בקרישת הדם כמו תרומבוציטופניה, המופיליה, או צריכת תרופות הנוגדות את קרישת הדם, נדרשת זהירות מחשש לדימום בעת ההזרקה.

ג. בעת מחלת חום, או מחלה חריפה אחרת, מומלץ לדחות מתן החיסון. 

ד. מומלץ לחסן גם במצב כשל חיסוני, כמו HIV, למרות התגובה החיסונית המוגבלת. 

חיסון דרך הפה: 

א. ליקויים במערכת החיסונית, כולל לקיחת תרופות המדכאות את המערכת החיסונית כמו כימותרפיה וקורטיקוסטרואידים והקרנות, מהווים הוריית נגד מתן החיסון. 

ב. מומלץ לא לקחת תרופות נגד מלריה (מלרון, לריאם, דוקסילין), אנטיביוטיקה ותרופות אנטיבקטריאליות מקבוצת הסולפונאמידים (רספרים, דיסטפיל) ביחד עם החיסון, מפאת פגיעה ביעילות החיסונית. מומלץ להמתין לפחות שלושה ימים -עד שבוע מסיום לקיחת תרופות אלו לבין מתן הטבליה הראשונה של החיסון. ג. בעת מחלת חום ובעת זיהום מעיים חריף, מומלץ לדחות מתן החיסון דרך הפה .

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
רעות מוקדס
רעות מוקדס רפואה משלימה
5.0
( 15 חוות דעת )
"פניתי לרעות היקרה לאחר שחיפשתי דרך יעילה ובריאה לרדת במשקל ולשנות את אורח החיים שלי. רעות הביאה לתהליך שילוב ייחודי של מקצועיות, רגישות ותמיכה אישית צמודה. שיטת RE שפיתחה לא רק עזרה לי לרדת במשקל בצורה אפקטיבית, אלא גם העניקה לי כלים אמיתיים לשימור התוצאות ולחיזוק תחושת הבריאות והאנרגיה היומיומית שלי. התוכנית כוללת תפריטים מותאמים, מתכונים מגוונים ותמיכה צמודה שמעניקים תחושת ביטחון לאורך הדרך (הכי חשוב שיש!). רעות יצרה קהילה מחבקת ותומכת שמוסיפה ערך רב לתהליך, באמת. אני ממליצה בחום לכל מי שמחפשת ליווי אישי ומקצועי שיביא לשינוי אמיתי וארוך טווח. אם אני יכולה, אז גם את יכולה."
ד"ר לי הונג פן
ד"ר לי הונג פן רפואה סינית
בעלת תואר M.D מסין ופרופסור לרפואה סינית מסורתית
ד"ר ודים טשליקוב
ד"ר ודים טשליקוב רפואת כאב
מנהל מרפאת כאב במרכז הרפואי אסותא - סמסון, אשדוד
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו