שמות מסחריים
מתילפנידאט הוא חומר פעיל הנמצא בתרופות ריטלין, ריטלין LA, קונצרטה ועוד תכשירים בשמות מסחריים שונים, ששייך למשפחה של מעוררי מערכת העצבים המרכזית. משערים כי מתילפנידאט משפיע על רמות דופמין ונור-אפינפרין (מתווכים עצביים) בחלקים מסוימים במוח שקשורים לתהליכי למידה, קשב והתנהגות. פעילותו בויסות כימיקלים מסוימים במוח המשפיעים על ההתנהגות. התרופה מסייעת למקד את תשומת הלב, להתעלם מהסחות דעת ומאפשרת חשיבה לפני מעשה עבור אנשים המתנהגים באופן אימפולסיבי. מתיפנידאט יכול לשפר את יכולת הקשב, את הריכוז, ולהקטין אימפולסיביות והיפראקטיביות באנשים עם ADHD. הטיפול בתרופה מהווה חלק מתוכנית טיפולית הכוללת בדרך כלל גם טיפול פסיכולוגי, חינוכי וחברתי.
יעיל לטיפול ב:
מתילפנידאט (ריטלין, קונצרטה) מיועד לטיפול בהפרעות קשב וריכוז (ADD) או היפראקטיביות (ADHD) אצל ילדים בני 6 ומעלה, מתבגרים ומבוגרים.
בנוסף, מתילפנידאט (בחלק התכשירים) מסייע בנרקולפסיה, מחלה שמאופיינת בהתקפים בלתי נשלטים של שינה, על אף שנת לילה מספקת.
את תכשיר הריטלין SR במינון 20 מ"ג, ששיווקו הופסק, מחליף, בחלק המקרים רוביפן SR במינון 20 מ"ג, לצורך שחרור איטי.
הנחיות חשובות:
מומלץ לשלב את הטיפול במתילפנידאט (ריטלין, קונצרטה) יחד עם טיפול פסיכולוגי, חינוכי וסוציאלי. רצוי לא לקחת תרופות שמכילות מתילפנידאט אחרי השעה 6 בערב, כי הוא עלול להפריע להירדמות, אלא אם הרופא הורה אחרת.
מאחר שמתילפנידאט עלול להשפיע על המצב הרגשי, חשוב לשים לב לשינויים בהתנהגות.
תיתכן תוצאה חיובית שגויה בבדיקות לשימוש בתרופות, כולל בדיקות הנערכות בספורט.
בחלק מהילדים המקבלים מתילפנידאט לטווח ארוך עשויה להיות האטה בגדילה, אך בדרך כלל, עם הפסקת הטיפול הם יפצו על כך.
ייתכנו, במיוחד בתחילת הטיפול, במטופלים מסוימים, אי נוחות בבטן, איבוד התיאבון וקשיי שינה. ניתן להתייעץ עם הרופא באשר להקטנת מינון או שינוי בזמני נטילה.
לתכשירים המכילים מתילפנידאט קיים סיכון גבוה לשימוש לרעה, ולא בהתאם להתוויות, שעלול להוביל לבעיות, כולל התמכרות, שימוש לרעה בחומרים, העלולים להוביל למנת יתר ומוות. הסיכון לכך עולה בנטילת מנות גבוהות יותר, או בנטילה באופן שאינו מאושר, כמו הסנפה או הזרקה. הרופא יבחן את הסיכון לכך ויעקוב אחר הטיפול.
תיתכן תלות גופנית לאחר שימוש ממושך, גם בנטילה על פי ההנחיות.
מתי אסור להשתמש בתרופה:
אין להשתמש במתילפנידאט (ריטלין, קונצרטה) במקרים הבאים:
- רגישות לחומר הפעיל עצמו או למרכיבים האחרים של התרופה.
- אם אתם סובלים מפעילות יתר של בלוטת התריס או גידול של בלוטת האדרנל (יותרת הכליה).
-אם חוויתם הפרעות אכילה, החל מהעדר תחושת רעב וכלה באנורקסיה נרבוזה.
- אם יש לכם לחץ דם גבוה או היצרות כלי דם או שאתם סובלים מבעיות לב כמו אי סדירות בקצב הלב, כאבים בחזה, אי ספיקת לב, מחלת לב או בעיה מולדת בלב. חשוב שתעדכנו את הרופא המטפל אם היו מקרי מוות פתאומיים במשפחה.
- אם אובחנו אצלכם בעיות בכלי הדם של המוח, כגון שבץ, היצרות, חולשת דפנות, חסימה או דלקת של כלי הדם.
- אם אתם סובלים מטיקים תנועתיים או מתסמונת טורט באופן אישי או במשפחה.
כמו כן, אין ליטול מתילפנידאט (ריטלין, קונצרטה) אם אתם מקבלים טיפול בתרופות נגד דיכאון ממשפחת מעכבי MAO. יש להמתין לפחות שבועיים מסיום הטיפול עד שניתן יהיה להתחיל נטילת ריטלין, קונצרטה או תרופות אחרות המכילות מתילפנידאט.
- אם יש היסטוריה של התמכרות לאלכוהול, סמים, או תלות בתרופות.
מידע על התרופה
אזהרות
תופעות לוואי
יש לרשום תרופות רק על פי ההתוויות של משרד הבריאות
המידע נלקח בין היתר מעלונים רפואיים ובכל מקרה אינו מחליף התייעצות עם רופא
רופאים בתחום
המומחים של Infomed עונים על שאלות:
שאלה: אני סובל מגרד בפי הטבעת. אינני יודע האם מדובר בטחורים / טפיל / רגישות מקומית. איזו משחה מומלצת לטיפול בבעיה? האם להימצאותו של טפיל יש בהכרח ביטויים נוספים (שלשולים וכו') ?
שאלה: האם מותר לקיים פעילות גופנית 4 ימים לאחר גרידה? כוונתי לפעילות בסגנון יוגה.
שאלה: בעלי בן 31. אשמח לדעת מה כדאי לעשות לפני שאנחנו רצים לניתוח פריצת דיסק. בעלי קיבל זריקות, כדורים, ופיזיותרפיה. יש לו הרגשה של נימול ברגל והוא אינו יכול להרים את אצבעות רגל ימין. לאחר חודש של סבל הלכנו לבדיקת CT והתוצאות לא מרשימות, לפי הרופא. האם לבקש בדיקת MRI, למרות שהבנתי שזו בדיקה יקרה ולא כל אחד מקבל אותה? מה עוד אפשר לעשות כדי להיות בטוחים שעשינו הכל לפני ניתוח?
שאלה: לפני כשנתיים, לאחר לידה, התחלתי לקחת גלולות פמולן (לא משולבות). הגלולות גרמו לי לדימומים רבים ועברתי לגלולה משולבת במינון נמוך. הגלולה לא עשתה דימומים (לקחתי אותה כשנה) וגם לא הפריעה להנקה. כעת, אחרי לידה, התחלתי מייד בגלולה המשולבת ונראה שהסיפור עם הדימומים מתחיל שוב. האם זהו הכרח המציאות לדימום בין-וסתי בלקיחת גלולות לאחר הלידה ? האם גלולה שהתאימה לי מאוד בעבר עלולה לא להתאים כעת?
המומחים של Infomed ממליצים לקרוא:
בדיקות קשורות
-
אבחון פסיכולוגי - סוגים
-
אבחון הפרעות קשב וריכוז
-
אבחון פסיכודידקטי
תרופות קשורות
-
אטומוקסטין (סטרטרה)
-
ויואנס (ליסדקסאמפטמין דימסילט)