בלוטות לימפה נפוחות (או מוגדלות) עלולות להתפתח בשל גורמים רבים. אחד הגורמים השכיחים הוא זיהום באזור הסמוך לבלוטת הלימפה, שאותו מנקזת אותה קבוצת בלוטות הלימפה. קיימים מקרים בהם יכול להתפתח זיהום שיכול לערב את בלוטות הלימפה עצמן, כלומר זיהום חיידקי בבלוטות הלימפה ולא רק הגדלה תגובתית שלהן. לא כל מצב של בלוטות לימפה נפוחות הוא תוצאה של זיהום שניתן לזיהוי, לעיתים הזיהום יכול להיות שטחי או כלל בלתי נראה. בדרך כלל, הגדלה תגובתית או זיהום בבלוטות הלימפה מלווה בכאבים באזור, אדמומיות ונפיחות.
יתכנו מקרים יותר נדירים בהן בלוטות לימפה מוגדלות עקב תהליך גידולי בבלוטה עצמה או באזור אותו היא מנקזת. בדרך כלל, במקרים אלה בלוטת הלימפה אינה כואבת ורגישה, אך יש גם יוצאים מהכלל.
לבלוטות הלימפה, המכונות גם קשריות, יש תפקיד חשוב בהגנה של הגוף נגד זיהומים, כיוון שהן מרכזים בהם מתרכזים תאי מערכת החיסון. הן מהוות פילטר שלוכד וירוסים, בקטריות ומחוללי מחלה אחרים, לפני שהם מזהמים אזורים אחרים בגוף. הן בעלות תפקיד חשוב בהגנת הגוף מפני זיהומים. הן עשויות להתנפח אפילו אם הזיהום שטחי או בלתי נראה, אף שבדרך כלל ניתן לזהות את הזיהום שגורם לנפיחות.
הערכה היא שיש כ-600-500 בלוטות לימפה המפוזרות לכל אורכו ורוחבו של גוף האדם. בנוסף, רקמה לימפטית נמצאת גם בתוך איברים רבים אחרים כגון אזור הלוע, דרכי הנשימה, מערכת העיכול, מוח העצם והטחול.
לכל בלוטת לימפה יש צינורית כניסה, שדרכה זורם הנוזל הלימפטי שמנוקז מהאזור שבו יושבת בלוטת הלימפה, וצינורית יציאה, שדרכה מוזרם הנוזל הלימפטי שמעובד בתוך קשריות הלימפה אל מערכת הכלים הלימפטיים. בסופו של דבר, מתחברים כלל הצינוריות וכלי הלימפה אל מערכת מחזור הדם.
DimaBerlin | Shutterstock
מה זה בלוטות לימפה
בלוטות לימפה, המכונות גם קשריות לימפה, הן נפיחויות קטנות רבות המפוזרות לאורך הגוף ומהוות חלק מהמערכת הלימפטית. המערכת הלימפמטית היא חלק מהמערכת החיסונית של הגוף.
מערכת הלימפה, בדומה לוורידים המזרימים את הדם בגוף, בנויה מרשת של כלי לימפה, העוברים כמעט בכל הגוף ומאפשרים את תנועתו של הנוזל הלימפטי - נוזל הנמצא במחזור הגוף.
ישנן מאות בלוטות לימפה ותפקידן הוא לסנן את נוזל מערכת הלימפה לאחר שהעביר חמצן וחומרים מזינים אחרים לתאי רקמות הגוף וניקה אותם מפסולת. בנוסף, בלוטות הלימפה מאחסנות לימפוציטים, שהם תאי דם לבנים אשר עוזרים לזהות פתוגנים ומונעים התפרצויות של זיהומים.
בלוטות לימפה אינן באמת "בלוטות" והן אינן משתייכות למערכת האנדוקרינית. למעשה, מדובר בהסתעפויות (מעין צמתים) של הקשריות, היוצרות מעין מבנים קטנים המפוזרים בכל הגוף כגון במפשעות, בגרון, בבית השחי ועוד. בדרך כלל לא ניתן להרגישן, למעט במקרים בהם בלוטות הלימפה נפוחות, דבר אשר עלול להעיד על בעיה כלשהי.
בלוטות לימפה נפוחות תסמינים
סיבות וגורמי סיכון
אבחון ובדיקות
סיבוכים אפשריים
טיפולים ותרופות
מניעה
רופאים בתחום
המומחים של Infomed עונים על שאלות:
שאלה: לפני כשבוע וחצי התנפחו לבתי שתי בלוטות לימפה, האחת בקדמת האוזן והשניה בצוואר. בנוסף, נוצרה דלקת בעין, שגרמה לנפיחות מסביב לעין. פנינו לרופאת משפחה והיא נתנה לה טיפות אנטיביוטיות לעין וגם אוגמנטין 850. לאחר שהמצב לא השתפר, הופנינו לבית חולים, שם עברה
שאלה: אני בן 17 ויש לי בעיה קטנה ואני צריך עזרה. יש ליד האשך השמאלי מין בלוטה קטנה. כשאני נוגע בה זה קצת כואב לי. אתם אולי יודעים מה זה?
שאלה: מזה חודש ישנה נפיחות בבלוטת לימפה בירך שמאל. אושפזתי בבית חולים למשך 11 יום במהלכם קיבלתי אנטיביוטיקה (AUGMENTIN). כל הזמן חום הגוף עולה ויורד בין 37.5-38.8 נשלחה בדיקה של מוגלה מהאיזור הנפוח למעבדה והתוצאה הינה :b.hensale חיובי.
שאלה: לפני כ-5 שנים חליתי בדלקת בלוטות הלימפה. המצב היה חמור בעיקר במפשעה שמאלית שהתמלאה במוגלה ולכן היו צריכים לנקז את המוגלה הרבה ע"י ניתוח. רמות נוגדני IgG היו בערכי ביניים ונוגדני IgM שלילי. לאור האנמנזה וההיסטולוגיה הניחו הרופאים שמדובר במחלת שרטת החת