לא רק ניתוח: הכירו את התרופות שיעזרו לכם להוריד במשקל
18% מהישראלים סובלים מהשמנת יתר ועבור רבים, הדיאטות על סוגיהן השונים הן עוד ניסיון כושל ומייאש. תרופות לירידה במשקל משמשות בשנים האחרונות כאלטרנטיבה מוצלחת לטווח ארוך עבור רבים הסובלים מהמחלה: כל הפרטים
כ-18% מהישראלים סובלים מהשמנת יתר. התופעה, שנתפשה בעבר כעניין של בחירה, התבהרה בעשורים האחרונים, מוצבה כמחלה ובסוף שנות ה- 90 הוכרזה אף כמגיפה על ידי ארגון הבריאות העולמי.
ללחימה בעודף המשקל שיטות רבות, משינוי מהותי באורח החיים ונקיטה בדיאטות קפדניות ועד לפעולה כירורגית פולשנית. למרות שמקרי השמנה קיצונית אשר מחייבים ביצוע של ניתוח בריאטרי נתפשים בקרב כלל האוכלוסייה כבעיה בריאותית של ממש שדורשת פתרון רפואי, אלה בעלי מדד BMI גבוה שאינו מחייב ניתוח, מצטיירים כחסרי אחריות ומשמעת עצמית.
קראו עוד: דיאטת בזק? מסוכנת: כל הטעויות שאנחנו עושים בנסיון להרזות
ב-20 השנים האחרונות הבינו מדענים ומומחים כי עודף משקל הוא תופעה שחייבים להילחם בה. בכנס שנערך בשיקגו ב-2013 הוכרה לראשונה ההשמנה כמחלה. עוד לפני כן, היא כונתה "המגפה של המאה ה-21" בשל היקפה העצום וחוסר היכולת להתמודד אתה. במחקר שנערך לאחרונה בארצות הברית, התברר כי 38% מהאוכלוסייה הבוגרת (גיל 15 ומעלה) סובלים מהשמנת יתר.
השרשת ההשמנה כמחלה של ממש, שינתה את הנחת היסוד בכל הנוגע לסובלים מעודף משקל ובעקבותיה פותחו תרופות שונות שאושרו על ידי ארגון ה-FDA ומשרד הבריאות אשר מסייעות לבעלי משקל עודף, להגיע ואף לשמור על משקל תקין. מהן הסיבות להשמנת יתר ואילו תרופות מסייעות להילחם במגפה? מומחה מסביר.
מהן הסיבות להשמנת יתר?
בניגוד לסברה הרווחת, השמנת יתר היא אינה רק תוצאה של תיאבון בריא ושל חשקים רגעיים למזונות שונים. בין הסיבות העיקריות לה, נמנים גורמים שונים, כמו נטייה גנטית, הרגלי עולם העבודה המודרני שכוללים מעט מאוד זמן פנוי ומחסור בפעילות גופנית וצריכת מזון מתועש עתיר שומנים. משכך, גם אלה אשר התמידו בשינוי התזונתי ואף השילו קילוגרמים רבים ממשקלם, צפויים ברוב המקרים לחזור אליו ולהצטרף שוב אל מעגל ההשמנה.
השמנת יתר היא אינה רק תוצאה של תיאבון בריא, ומקורה בסיבות כמו נטייה גנטית
מהם הפתרונות התרופתיים להשמנת יתר?
בשנים האחרונות נכנסו לשוק מספר תרופות, שניתנות על פי מרשם רופא. הן עובדות בעיקר על מרכז השובע של המוח ומדכאות את תחושת הרעב. משך הטיפול התרופתי משתנה ממטופל למטופל ועשוי לנוע בין מספר חודשים עד לשנה שלמה.
ירידה במשקל בעזרת תרופות הוכחה באמצעות מחקרים רבים, שמצאו כי מרבית המטופלים שנטלו את התרופות השילו כ-5% ממשקלם בשבועות הראשונים של הטיפול, ולאחר שנה נצפתה ירידה של 11-20%. למעשה, לא מדובר בפתרון לירידה דרסטית ומהירה במשקל. הטיפול התרופתי מסייע בירידה הדרגתית, תוך הרגלת הגוף למינונים נמוכים יותר של התרופה הניטלת – כך, שיטת טיפול זו עוזרת למטופל לשמור על המשקל גם לאחר ההרזיה ולמנוע השמנה נגדית, תופעה בה לוקים כ-90% מאלה אשר בחרו בשיטות דיאטה שאינן רפואיות.
קראו עוד: המרעננים הרשמיים: אלה 6 פירות הקיץ הבריאים ביותר
הטיפול בתרופות לשם הרזייה חייב להיות מפוקח ומבוקר. תרופות אלהמותאמות אישית למטופל מבחינת סוג התרופה ומינונים, ועל כן חשוב להתייעץ עם רופא מומחה המטפל בהשמנת יתר באמצעות תרופות טרם לנטילתן. בנוסף, הטיפול התרופתי אינו עומד לבדו ויש לשלבו עם שינוי כולל באורח החיים ובשגרת התזונה. בעזרת הרופא המטפל, יש לבנות תכנית רפואית ותזונתית מותאמת אישית, בהתייחס לעברו הרפואי של המטופל ולשגרת חייו.
כבר למעלה מ- 15 שנה עוסק ד"ר רז ברפואה. במהלך שנים אלו צבר ד"ר רז ניסיון רב במגוון תחומים, וכיום הוא מנהל שלוש מרפאות. מלבד מומחיותו ברפואת המשפחה, ד"ר רז מתמקצע בהענקת טיפולים אסתטיים ברמה הגבוהה ביותר ובטיפול בהשמנת יתר בשיטות ייחודיות.ד"ר רז מתעדכן באופן שוטף בחידושי הרפואה בתחומי מומחיותו, ואף לוקח חלק באופן קבוע בכנסים ובהשתלמויות ברחבי העולם בתחום ההשמנה בפרט וברפואה בכלל. www.doctor-raz.co.il