דלג לתוכן

לגשש בערפל: אלה האתגרים המרכזיים באבחון וטיפול במחלות נדירות

מחלה נדירה היא מחלה המשפיעה על מספר קטן של אנשים, בהשוואה לאוכלוסייה הכללית. למרות שכל מחלה לבדה פוגעת במעוט, שיעור החולים בכלל המחלות הנדירות השונות עומד על כ- 6-7%. מהו האתגר המרכזי בהתמודדות עם מחלה נדירה ואיזה פתרון חדשני עשוי לסייע בהתמודדות אתו במהירות, מקצועיות ויעילות? כל המידע בכתבה הבאה

מאת: ד"ר שמואל פרינץ
תאריך פרסום: 29/01/2019 תאריך עדכון: 23/05/2019
3 דקות קריאה
חסות
ד"ר שמואל פרינץ בשיתוף עם ד"ר שמואל פרינץ i מומחה ברפואה פנימית ובריאות הציבור. מייסד המיזם של ההתאחדות לאבחון מחלות נדירות וקשות לזיהוי

מחלה נדירה מוגדרת כמחלה המשפיעה על מספר קטן של אנשים, בהתייחס לאוכלוסייה הכללית. על פי האיחוד האירופי, מחלה מוגדרת כנדירה כאשר שיעור החולים בה נמוך מ-1:2000. בארצות הברית מחלה תוגדר כנדירה אם כמות הלוקים בה אינו עולה 200 אלף מתושבי המדינה. בישראל, סף השכיחות מגדיר את המחלה כנדירה טרם נקבע. בעולם קיימות מעל 7000 מחלות נדירות שונות. למרות שמחלות אלה פוגעות באוכלוסיית חולים מצומצמת, שיעור הלוקים בסוגי המחלות הנדירות ככלל עומד על כ- 6-7% מהאוכלוסייה.

אילו אוכלוסיות צפויות לסבול יותר ממחלות נדירות?

כמחצית מן המחלות הנדירות מתפתחות בילדים והמקור של מרביתן הוא גנטי. על פי הערכות, 30% מהילדים החולים במחלה נדירה לא יחיו מעבר לגיל חמש שנים. 



האתגר: אבחון מוקדם של המחלה הנדירה

החולים במחלות נדירות ובני משפחותיהם מהווים אתגר למערכת הבריאות אשר מתבטא במספר מישורים. בראשית, הטיפולים במחלות אלה וניהולן הרפואי מורכבים מאוד. שנית, קיימות סוגיות חברתיות ומשפחתיות שונות המהוות נגזרת של המחלה הנדירה והטיפול בה. בנוסף, מיעוט החולים המתועד בכל אחד מהמחלות האלו מוביל למצב שהפוטנציאל הכלכלי לפיתוח תרופות וטיפולים בשבילם נמוך אל מול ההשקעות הנדרשות, ומשכך מרבית חברות התרופות אינן משקיעות בתחומים אלו.


אך האתגר המרכזי בכל הנוגע למחלות נדירות הוא אבחון מאוחר, ואף לעתים שגוי שלהן. אבחנה מאוחרת מוגדרת ככישלון לזהות את המחלה בפרק זמן המאפשר טיפול יעיל. תופעה זאת עלולה להתרחש כאשר למחלה אין כלל אבחון, או כאשר האבחון שבוצע התברר כשגוי. אבחנה מאוחרת מהווה בעייתיות גדולה יותר כאשר מדובר במצבים בריאותיים בהם אבחון מוקדם מהווה תנאי לעליית הסיכוי להבראה או מניעת הסיבוכים. 

בממוצע, החולה אשר סובל ממחלה נדירה  יצטרך לעבור מעל 7 רופאים שונים ולקבל 2-3 אבחנות שגויות, כאשר התהליך כולו צפוי להימשך כ-4.8 שנים. תופעה זו מכונה בשם"Diagnostic Odyssey" ומתייחס למסע הארוך ורצוף התלאות אותם עובר החולה בדרך אל האבחנה הנכונה.


חולה שסובל ממחלה נדירה יאלץ בממוצע, לעבור אצל יותר משבעה רופאים שונים ולקבל 2-3 אבחנות שונות במשך כ-4-8 שנים


מדוע אבחנה מוקדמת של מחלות נדירות היא חשובה?

לאבחנה מהירה של מחלות נדירות ישנה חשיבות מכרעת, שכן היא יכולה לחסוך בהליכים רפואיים מיותרים ובסבל הנפשי והכלכלי הכרוך בהם. במקרים בהם קיים טיפול למחלה, אבחון מוקדם יכול אף למנוע הידרדרות.  אבחון מוקדם בקרב ילדים (המהווים כאמור אוכלוסייה שצפויה לסבול יותר ממחלות אלה), מאפשר למשפחה להיערך בהתאם, ולקבל סיוע שאינו קליני, כמו למשל משירותי הרווחה וארגוני החולים.



מהם הגורמים אשר מובילים לאבחנה מאוחרת של מחלות נדירות?

מחקרים בעשור האחרון מעידים על כך שאחד הגורמים העיקריים לאיחור באבחון מחלה נדירה נעוץ ברפואה הקהילתית. רופאים ראשוניים ומומחים בתת תחומי רפואה המספקים שירותי יעוץ בקהילה לעיתים לא מכירים את המחלה, או חושבים שתסמיניה שייכים למחלה שכיחה יותר. כתוצאה מכך המטופל מקבל טיפול אשר אינו מדויק ואפילו עלול להזיק לבריאותו אף יותר. לרוב המערכת הרפואית לא מתירה לרופאים לחלוק בקלות מידע או לשתף פעולה זה עם זה, גם בהסכמת המטופל. מידע שהושג במרכז-על אחד עלול שלא להגיע בכלל לרופא אחר הזקוק לו. לפיכך מתרחש עיכוב באבחנה.




קהילה בינלאומית של מומחים שתקצר את תהליך האבחון 

NDC Medicine  הוא מיזם חדשני שהוקם כדי לספק לרופאים כלי יעיל לאבחון מהיר של מחלות נדירות וקשות לזיהוי. באמצעות אתר ברשת, מומחים שונים בקהילה הרפואית יכולים לנהל תהליכי אבחון של מטופלים הלוקים במחלות האלו ואף לדון בהם עם רופאים נוספים. למעשה, ליבו של האתר היא חוכמת ההמונים. 


הפלטפורמה הדיגיטלית מאפשרת לרופאים מתחומים שונים בכל רחבי העולם לדון בחולה מסוים ואף לספק לרופא המציג את השערת אבחנה הנכונה. האחרונה מושגת בדיוק ובמהירות באמצעות מספר פתרונות ייחודיים הכלולים בפלטפורמה, בהם הערכת איכות של הצגת החולה, קידום של הצגות עשירות במידע ושל רופאים המצטיינים באבחון אונליין, ואף קישור של הרופא המציג עם מרכזי על המתמחים במחלות יתום מסוימות במהלך הווידוא של השערות האבחנה.

המייסד של NDC Medicine(Neglected Diseases Collaboration)  הוא דר' שמואל פרינץ, MD & MPH, מומחה ברפואה פנימית עם למעלה מ-30 שנות ניסיון בתחום הרפואי בארץ ובבריה"מ. החזון שלו במיזם כולל בניית קהילה בינלאומית של רופאים בעלי כישרון אבחנתי מכלל תחומי הרפואה אשר יתאחדו במטרה לקצר את תהליך האבחון של החולים הנפגעים מאבחנה מאוחרת. 

האם המאמר עניין אותך?

רופאים בתחום
ד"ר יאיר ווליוביץ
ד"ר יאיר ווליוביץ נוירולוגיה ילדים והתפתחות הילד
נוירולוג ילדים ומומחה להתפתחות הילד
 נורית שמיט קלנדרוב
נורית שמיט קלנדרוב פסיכולוגיה התפתחותית
5.0
( 17 חוות דעת )
"נורית מקסימה! רגישה ונעימה עם מומחיות רב."
ד"ר אורן כחולי
ד"ר אורן כחולי רפואה משלימה
מומחה בריאות טבעית
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
באנר

עדיין מתלבטים?
השאירו פרטים להתייעצות עם ד"ר שמואל פרינץ

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו