דלג לתוכן

חיסון נגד שפעת: מה לעשות לפני ואחרי החיסון

איזו תזונה מומלץ לאמץ לפני קבלת חיסון נגד שפעת ועל מה חשוב להקפיד אחרי שמתחסנים? ייתכן ששמירה על מספר כללים פשוטים תוכל לצמצם ואף למנוע את תופעות הלוואי דמויות השפעת מהן סובלים חלק מהמתחסנים. הפרטים בכתבה

מאת: פרופ' חיים גמליאל , מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 02/01/2020
2 דקות קריאה


בימים אלה נקרא הציבור להתחסן נגד מחלת השפעת. פרופסור חיים גמליאל, חוקר במדעי הרפואה ומומחה להמטולוגיה/אונקולוגיה, המתמחה בתזונה מניעתית, טוען כי רבים אינם מודעים לכך שניתן לשפר את יעילות החיסון ולהגדיל את הסיכוי למניעת תופעות הלוואי דמויות השפעת שלו, אם ממלאים אחר כמה תנאים פשוטים וקלים ליישום.


ילדה עוברת חיסון נגד שפעת



תזונה עשירה בחלבון 

העשרת התזונה בחלבון כשבוע לפני קבלת החיסון, וכשבוע לאחריו, עשויה למנוע תופעות לוואי דמויות שפעת, שלא פעם מטרידות את המתחסנים.

מי שמדווחים שחלו בעקבות החיסון, סובלים לאמיתו של דבר מתגובה חיסונית מוגברת, שהתסמינים שלה דומים לשפעת כגון חום, עייפות, ירידה בתיאבון.  התגובה נגרמת בשל מחסור באבני בניין ליצירת נוגדנים נגד נגיף השפעת. תזונה עתירת חלבונים לפני, בזמן ואחרי החיסון, עשויה למעשה למנוע תופעות אלו, מאחר שהיא תורמת אבני בניין (חומצות אמינו) ליצירת אותם נוגדנים.

תזונה עתירת חלבון כוללת סוגי מזון כגון דגים, בשר (צאן, בקר, הודו, עוף), ביצים, גבינות קשות ועוד. יש לשלב מזונות אלו בכל אחת מהארוחות במהלך היום. על צמחונים וטבעונים להשלים את מכסת החלבונים הדרושה בעזרת שילובים של קטניות ודגנים, בצריכת מזונות צמחיים המכילים חלבון מלא (סויה, קינואה, כוסמת), או בצריכה משלימה של אבקות חלבון. 

מינון יומי מומלץ של חלבון לאנשים בריאים נע בין 1 ל- 1.5 גרם חלבון נקי לכל ק"ג משקל גוף (מסה רזה). לפי זה, כמות החלבון הדרושה לאדם במשקל ממוצע, נעה בין 70 ל- 100 גרם חלבון בכל יום. על פי שיטת הרמ"ת (רפואה מונעת תכליתית), מומלץ שמחצית מכמות זו תבוא ממזונות עתירי חלבון, והמחצית השנייה תבוא מאבקת חלבון (רצוי ממי גבינה). בממוצע, מדובר בכ- 40 גרם אבקת חלבון לאדם ליום. ניתן לתת אבקת חלבון בטעמים שונים גם לילדים, במינון של חצי גרם לכל ק"ג משקל גוף, המחולק לשתי מנות - בבוקר ובערב. 


קראו עוד: מתכננים להתחסן נגד שפעת? כדאי שתקראו את זה 

פחות סוכר ופחמימות פשוטות 

במקביל, מומלץ להפחית למינימום צריכה של סוכרים פשוטים, מזונות עתירי עמילן ופחמימות פשוטות, ולהרבות בשתיית משקאות בריאות כמו תה ירוק, תה צמחים, קקאו, מי הבישול של סלק וכדומה. רצוי להיעזר גם בקומפלקס ויטמינים מקבוצה B, החיוני לאספקת קו-אנזימים שמשפרים את יצירת הנוגדנים בדם, כמו גם אספקטים שונים של פעילות מערכת החיסון. 

שינה טובה אחרי החיסון

לא פחות חשובה מכך, היא ההמלצה להקפיד על שינה מספקת לאחר קבלת החיסון, שכן על-פי מחקרים שונים נמצא קשר בין משך שינה תקין בימים שאחרי החיסון לבין רמת החיסון המתקבלת. מאחר שמחקרים אלו אינם עוסקים בקשר הסיבתי, לא ברור מה הגורם לקשר זה.

חשוב לציין שאין הבטחה חד משמעית בהמלצות אלו, וגם במקרים של יישומם יהיו מי שיפתחו תסמינים קלים וחולפים של נזלת ורגישות או גודש באף.


נכתב על-ידי פרופסור חיים גמליאל, PhD, חוקר במדעי הרפואה ומומחה להמטולוגיה/אונקולוגיה, המתמחה בתזונה מניעתית. הקים את מכון רות"ם – מכון מחקר בנושאי רפואה מונעת תכליתית. 

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר יעל מליניאק
ד"ר יעל מליניאק משפחה
4.9
( 58 חוות דעת )
"הגעתי לדר' יעל במצב פיזי ונפשי מורכב וקשה לאחר אינספור רופאים שראיתי . סבלתי כשנה מכאבי גב נוראים. אף אחד מהרופאים לא עזר לי. יעל הרופאה היחידה שנתנה לי אבחון מדויק ומקצועי לבעיה הרפואית שלי וגם נתנה פתרון הן בדיקור יבש, והן בשיחות ותרופות. הזמינות שלה , הידע המקצועי, הליווי היומיומי הם אלו שתרמו לריפוי שלי. אני מודה לה מכל הלב וממליצה בחום רב על הטיפול המסור שלה."
ד"ר נטע לניאדו שריג - מומחית למשפחה, עוסקת ברפואת גיל המעבר
ד"ר נטע לניאדו שריג - מומחית למשפחה, עוסקת ברפואת גיל המעבר משפחה
5.0
( 5 חוות דעת )
"ד"ר נטע לניאדו היתה נהדרת, הסבירה על הנושא שברור שהוא קרוב לליבה וחשוב לה לעזור לנשים ולהתאים את הטיפול המדוייק"
פרופ' אדריאן אלנבוגן
פרופ' אדריאן אלנבוגן יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
מנהל אקדמי ויועץ פריון
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום שפעת והצטננות

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו