דלג לתוכן

אופי השינה בשלב מוקדם במהלך ההריון משפיע על הסיכון לקדם-רעלת הריון

בקרב נשים הישנות יותר מדי ובאלו הישנות מעט מדי במהלך הטרימסטר הראשון להריון תתכן עלייה בסיכון להתפתחות יתר לחץ דם והסיבוכים הנלווים לו, בשלב מאוחר במהלך ההריון, כך עולה ממחקר חדש.

מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 06/10/2010 תאריך עדכון: 24/11/2020
2 דקות קריאה
בקרב נשים הישנות יותר מדי ובאלו הישנות מעט מדי במהלך הטרימסטר הראשון להריון תתכן עלייה בסיכון להתפתחות יתר לחץ דם והסיבוכים הנלווים לו, בשלב מאוחר במהלך ההריון, כך עולה ממחקר חדש.

יתר לחץ דם על-רקע הריון הינו אחד התסמינים של קדם-רעלת הריון (Preeclampsia), הפרעה חמורה המלווה בהופעת כמות עודפת של חלבון בשתן. התופעה מופיעה לרוב לאחר 20 שבועות הריון. ללא-טיפול, קדם-רעלת הריון מעלה את הסיכון לרעלת הריון מסכנת-חיים במהלך ההריון.

בקרב נשים שישנו שש שעות בלילה, או פחות, במהלך הטרימסטר הראשון, לחץ הדם הסיסטולי בטרימסטר השלישי היה גבוה ב-3.72 נקודות, בהשוואה לנשים שישנו תשע שעות בלילה. לדברי החוקרים, תשע שעות שינה הן מספר שעות השינה המתאים במהלך ההריון. אמנם ההמלצה המקובלת היא שינה בת שבע עד שמונה שעות בלילה, אך נשים הרות זקוקות לתשע שעות שינה.


עליה בלחץ הדם במהלך הטרימסטר השלישי

בקרב נשים שנהגו לישון עשר שעות בלילה, או יותר, לחץ הדם הסיסטולי בטרימסטר השלישי היה גבוה יותר ב-4.21 נקודות, בהשוואה לנשים שישנו תשע שעות בלילה, בשלב מוקדם במהלך ההריון. לחץ הדם הסיסטולי הוא הערך הגבוה מבין השניים בקריאת מדידת לחץ הדם, ומעיד על הלחץ בעורקים כאשר הלב פועם. עליה דומה זוהתה בלחץ הדם הדיאסטולי (הערך הנמוך מבין השניים, המעיד על הלחץ בעורקים בין פעימות לב).

למרות שמדובר במספרים קטנים, ייתכן כי יש בהם די בכדי להביא לעליית לחץ הדם לטווח גבוה בחלק מהנשים.

בנשים שישנו תשע שעות בלילה בשלב מוקדם במהלך ההריון לחץ הדם הסיסטולי הממוצע עמד על 114 מ"מ כספית בטרימסטר השלישי. בקרב נשים הרות שישנו במהלך הטרימסטר הראשון שש שעות בלילה, או פחות, לחץ הדם הסיסטולי הממוצע בטרימסטר השלישי עמד על 118.04 מ"מ כספית. בקרב נשים שישנו עשר שעות בלילה, או יותר, בשלב מוקדם במהלך ההריון, לחץ הדם הסיסטולי הממוצע עמד על 118.90 מ"מ כספית.


דרושים מחקרים נוספים

החוקרים מודים כי אינם יודעים להסביר כיצד בדיוק משך השינה בשלב מוקדם במהלך ההריון קשור במדדי לחץ הדם במהלך הטרימסטר השלישי להריון.

הם קוראים לערוך מחקרים נוספים, שיבחנו באופן מעמיק יותר את ההשלכות הרפואיות של שינה לא-מספקת.

במסגרת המחקר, 1,200 נשים הרות ובריאות נשאלו אודות הרגלי השינה שלהן מאז שהרו, לאחר 14 שבועות הריון. בסה"כ, 20.5% מהנשים דיווחו כי ישנו תשע שעות בלילה, 55.2% מהנשים ישנו שבע עד שמונה שעות בלילה, 13.7% ישנו שש שעות בלילה, או פחות, ו-10.6% מהנשים ישנו 10 שעות בלילה, או יותר, בשלב מוקדם במהלך ההריון.

במהלך תקופת המחקר, למעלה מ-6% מהנשים אובחנו עם קדם-רעלת הריון או יתר לחץ-דם על-רקע הריון. בקרב נשים שישנו פחות מחמש שעות בלילה תועד סיכון גבוה כמעט פי 10 להופעת קדם-רעלת הריון.


חשיבות היגיינת שינה טובה במהלך ההריון

מומחים לשינה מסבירים כי מדובר במחקר פורץ דרך, והינו אחד המחקרים הראשונים שבחן כיצד שינה עשויה להשפיע על לחץ הדם במהלך ההריון – באופן ספציפי, הרגלי השינה במהלך הטרימסטר הראשון.

ממצאי המחקר מצביעים על החשיבות של היגיינת שינה טובה במהלך ההריון.

חשוב לעקוב אחר השינויים במשקל הגוף, שכן חלק מהנשים ההרות עשויות לפתח דום נשימה בשינה (Sleep Apnea), הפרעת שינה המתאפיינת בהפסקות נשימה בזמן שינה. בנוסף, ידוע כי פעילות גופנית משפרת את איכות השינה, ולכן, לאחר התייעצות עם רופא בנושא, פעילות גופנית מתונה במהלך ההריון עשויה לסייע בשיפור איכות השינה. גם להפחתת קפאין יש חשיבות במהלך ההריון, כאמצעי לשיפור השינה. יש לוודא כי המזרן עליו ישנים הוא נוח ומספק תמיכה לגוף במהלך ההריון.  גם תנומות במהלך היום עשויות לפגוע באיכות השינה בלילה. כמו כן, מומלץ לעסוק בפעילות מרגיעה לפני השינה.
מאת ד"ר עמית עקירוב - עורך ראשי, אינפומד

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
פרופ' יעקב (ג'קי) אשכנזי
פרופ' יעקב (ג'קי) אשכנזי יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
מומחה בעל שם בתחום הפריון, פוריות האישה, פוריות הגבר והפריה חוץ גופית
פרופ' ערן ברזילי
פרופ' ערן ברזילי יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
5.0
( 11 חוות דעת )
"פרופסור ברזילי הסביר על כל התהליך, התנהל ברגישות ובהומור וגרם להרגשה נוחה מאוד."
ד"ר אלי קפלן
ד"ר אלי קפלן נפרולוגיה
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו