טיפול נכון בכאבים
עולם הרפואה הקונבנציונלית והאלטרנטיבית יצר טיפולים רבים לכאב, כאשר מה שמעניין בדרך כלל את המטופל הוא ההצלחה הסופית בלבד, או מידת ההקלה בכאב בעקבות הטיפול.
3 דקות קריאה
עולם הרפואה הקונבנציונלית והאלטרנטיבית יצר טיפולים רבים לכאב, כאשר מה שמעניין בדרך כלל את המטופל הוא ההצלחה הסופית בלבד, או מידת ההקלה בכאב בעקבות הטיפול.
אף שכאמור קיימים טיפולים קונבנציונליים ואלטרנטיביים רבים ושונים מאוד זה מזה, המשותף לגישה האלטרנטיבית ולזו המקובלת ברפואה המערבית הוא מוגבלות ההצלחה.
במילים אחרות, בשתי הגישות היעילות לא מתקרבת ל100%, ולכן אך טבעי הוא כי מטפלים ומטופלים רבים בוחרים שילובים שונים בין הגישות. במילים אחרות, התאמה אישית ושילוב של גישות מספר הם שם המשחק.
הצלחת הטיפול בכאב תלויה במספר גורמים, כאשר אחד החשובים שבהם הוא דרגת הדלקת. את חומרת הדלקת מחלקים לשלוש דרגות לפי הקריטריונים הבאים:
דלקת מדרגה ראשונה- הדלקת קלה מאוד וניתנת לזיהוי רק בבדיקה פיזיקלית על ידי רופא, בעקבות מישוש או גירוי אחר בלבד.
דלקת מדרגה שניה- המטופל מרגיש כאבים ממקור דלקתי במצבים מסויימים, כמו לדוגמא בעת ביצוע תנועות מסויימות.
דלקת מדרגה שלישית- כאבים דלקתיים מופיעים גם במצבי מנוחה וללא גירוי חיצוני ניכר.
סיבות רבות מביאות לכך שרוב מקרי הכאב המגיעים לטיפול רפואי מוסמך הם מקרי דלקת קשים יותר, בדרך כלל דלקת מדרגה שלישית. מטופלים רבים דוחים את הביקור אצל הרופא בגלל חוסר הנוחות ובזבוז הזמן הכרוחים בדבר, אחרים שמים את מבטחם בתרופות עממיות ועצות סבתא, ואילו חלק נוסף מן המטופלים מסמכים על תרופות ללא מרשם וטיפולים פרמקולוגיים אחרים בכאב. מסיבה זו הפניה הראשונית לרופא (בדרך כלל רופא משפחה) מגיעה כאמור בשלב מאוחר יחסית, כך שאפילו תחילתו של הבירור מתחילה בעיכוב מה. בזמן הבירור בדרך כלל החולה מקבל טיפול תרופתי בכאב, אולם בדרך כלל מדובר בפתרון זמני בלבד עד להתאמת טיפול סיבתי (אתיולוגי) לבעיה.
מה אסור לעשות בזמן התקף חריף של כאבים:
ראשית כל, בשום פנים ואופן אין לחמם את אזור הדלקת. כאמור ברוב רובם של המקרים כאב הוא תוצאה של דלקת, ואילו חימום אזור יכול לגרום לדלקת בפני עצמו, כך שאין כל סיבה להעצים את התהליך הדלקתי על ידי חימומו. דבר שני, בדרך כלל (למעט המלצות מפורשות אחרות של הרופא) מומלץ לא לנסות ולהקל על הכאב באמצעות פעילות גופנית, שכן הסטרס הכרוך בפעילות גופנית יכול להחמיר את התהליכים הדלקתיים. לבסוף, מומלץ מאוד לא לטפל בשום שיטה אלטרנטיבית בכאבים או במחלה לפני שעברתם אבחון רפואי קונבנציונלי ומוסמך. זאת משום שטיפולים שונים יכולים לשנות או למנוע את הופעתם של סימנים שונים החיוניים באבחון, או במקרי קיצון של "הצלחה" ראשונית בטיפול האלטרנטיבי לאחר את הגעת המטופל לאבחון רפואי ללא טיפול אמיתי בבעיה. בשורה התחתונה המלצתנו החד משמעית היא לפנות לרופא המשפחה מיד עם הופעת סימניים ראשוניים של כאבים או דלקת.
תהליך הריפוי:
כפי שהזכרנו בהתחלה, כולנו שונאים כאבים. עם זאת, התגובה לכאב והסבל הנפשי הנגרם ממנו משתנים מאדם לאדם ונקראים בעגה המקצועית "התגובה הסובייקטיבית לכאב". הטיפול בכאב חייב להיות מונחה לפי התגובה הסובייקטיבית לכאב, ולכן הגישה לטיפול בכאב משתנה מחולה לחולה גם כאשר מדובר על אותה המחלה מבחינה אובייקטיבית.
תהליך הריפוי עצמו נראה יותר כקו עולה ויורד מאשר קו ישר, היות ובמהלך תהליך הריפוי הטבעי צפויות גם החרפות זמניות במצב הכאב. הסיבות לעובדה האוניברסלית הזו רבות וחורגות מגבולות הדיון הנוכחי, אולם חשוב מאוד להיות מודעים לתופעה ולהבין כי תהליך הריפוי הינו תהליך הדרגתי המשתנה במהלכו וקצבו מאדם לאדם. מסיבה זו דרושה התמדה בטיפול ובמעקב, שלא כמו חולים רבים ה"מקפצים" מטיפול לטיפול וממטפל למשנהו בציפייה להקלה מיידית. חוסר סבלנות בתהליכי כאב יביא בדרך כלל להחמרת המצב והגברת המתח הנפשי שהוא כשלעצמו מעכב משמעותי של תהליך הריפוי.
כחלק מתהליך הריפוי הכאב יכול לעבור ממקום למקום, להשתנות באופיו ועוד. במקרים רבים יופיע שינוי באופי הכאב או הופעת כאב חדש. מנגנון אחד לתופעה המתוארת מגיע ממערכת השרירים: לכל שריר בגוף עצב שממונה על הפעלתו. במצבים בהם חלק מן השרירים לא מופעלים (בעקבות דלקת בשריר, ירידה בפעילות העצב וכו') השרירים האחרים נאלצים לעבוד "שעות נוספות", מה שיכול להוביל לכאבים באותם השרירים. השרירים שלא עובדים לעומת זאת מתחילים להתנוון מהר מאוד (כבר לאחר שבוע של חוסר פעילות) מה שגורם לתהליכים דלקתיים וכאבים בפני עצמו. בתהליך הריפוי הפעלה של שרירים מנוונים וחלשים (ולכן גם לא סבילים למאמץ) יכולה כשלעצמה לגרום לכאבים (שהם כאמור חלק טבעי וחיובי מתהליך הריפוי לאחר כאב כרוני ממושך). מנגנון נוסף בו פגיעה בעצבוב של שרירים יכול להוביל לבעיות וכאבים נוספים הם סקוליוזיס (כיפוף צד) ופגיעות אחרות ביציבה. במצבים אלו השינוי ביציבה מוביל ללחץ לא מאוזן על רקמות רכות, עצבים ושרירים, שיכול בתורו לפגוע באספקת הדם לאותם איברים, לגרום לדלקת וכאב.
בגלל מגוון הסיבות הללו הטיפול בכאב חייב להתחיל באבחון מעמיק ומחושב, בכדי למצא את מקור הכאב הראשוני ולהמנע מטיפול מיותר בגורמי כאב משניים.
www.drarinraz.infomed.co.il
האם המאמר עניין אותך?
אסתטיקה וגינלית: אילו טיפולים ישפרו את מראה האזורים האינטימיים?
מאת: ד"ר אלה איבשין
13/01/2021
טיפולים אסתטיים כבר מזמן הפכו לקונצנזוס, אך באשר לטיפולים המסייעים בשיפור מראה איבר המין הנשי, מדובר בתחום שעד לא מ...
לכתבה המלאה
טיפול נכון בכאבים
מאת: מערכת אינפומד
27/12/2010
עולם הרפואה הקונבנציונלית והאלטרנטיבית יצר טיפולים רבים לכאב, כאשר מה שמעניין בדרך כלל את המטופל הוא ההצלחה הסופית ...
לכתבה המלאה