דלג לתוכן

ניתוח לב - האם יש שוני בין נשים לגברים?

מחלות לב והתקפי לב בפרט הינן מחלות אשר משוייכות באופן כמעט אוטומאטי לגברים. אולם שיוך זה אינו בהכרח נכון

מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 27/04/2011
2 דקות קריאה
למרות הדעה הרווחת לפיה מחלות לב "שייכות" לגברים בלבד, הדבר נכון חלקית בלבד. המחלות הגורמות להתקפי לב, נדירות בנשים בתקופת הפוריות, אולם עם תום תקופה זו, שכיחות התקפי הלב בנשים הינה בדיוק כמו בגברים ואף מהווה את גורם התמותה השכיח בנשים לאחר תום תקופת הפוריות.

הביטוי של מחלת לב אצל נשים שונה מזה של הגברים, לכן לא פעם כאשר אשה חשה תעוקת חזה, תלונותיה לוטות בערפל ואינן ממוקדות, דבר אשר מקשה מאוד על האבחון.
כמו כן, ישנן מחלות לב הקיימות רק בנשים. אי ספיקת לב לאחר הלידה הינה מחלת לב האופיינית לנשים בלבד ואשר סיבתה לא ברורה. ברוב המקרים, מדובר בתופעה אשר באמצעות טיפול חולפת תוך תקופה של מספר חודשים ולעיתים נדירות בלבד מסתבכת עד כדי צורך בהשתלת לב.

תופעה נוספת הקיימת אצל נשים בלבד הינה מחלת לב כירורגית המתעוררת בזמן ההריון ואשר מחייבת התערבות וניתוח לב פתוח, למרות ההריון. הצורך בניתוח לב בזמן ההריון עלול להתעורר במקרים של קרע באבי העורקים בעקבות אירוע תאונה, אירועים מוחיים חוזרים בעקבות מום מולד או מחלת לב מסתמית המסכנת את חיי האישה והמחייבת התערבות. לרוב הנשים לא תהיה בעיה להרות לאחר התערבות כירורגית.

חשוב לשים לב כי אישה המקבלת תרופות לדילול הדם לאחר ניתוח לב צריכה להיות ערנית לסוג התרופות אותן היא צורכת שכן חלק מהתרופות חשודות כגורמות מומים מולדים בעובר.
בהשוואות התמותה בין חולים גברים שעברו ניתוחי לב לבין חולים נשים שעברו ניתוחי לב, אחוזי התמותה גדולים יותר בנשים, דבר שהוביל להמלצה לנקוט בגישה טיפולית שמרנית יחסית ולא למהר להפנות נשים לפרוצדורות פולשניות. הגורם לסיכון מוגבר אצל הנשים הוא משקל הגוף הנמוך יחסית לרוב שכן באנישם קטני גוף, הסיכון הניתוחי מוגבר.

סוגיה נוספת אשר אמנם אינה ייחודית לנשים, אולם לרוב פוגעת בהן יותר היא עניין הצלקת הניתוחית אשר עוברת לאורך בית החזה. האופציה היחידה לצלקת "ידידותית" יותר הינו שימוש בניתוח לב זעיר פולשני בו נכנסים לבית החזה דרך חתך קטן הנעשה מתחת לכפל העור, מתחת לשד, כך שהצלקת תהיה מוסתדרת על ידי השד.

לסיכום, חשוב כי המודעות למחלות לב אל נשים תגבר, הן בקרב הנשים עצמן והן בקרב הרופאים אשר צריכים להתייחס לתלונותיהן של נשים באותו אופן בו הם מתייחסים לתלונותיהם של גברים ולעודד בדיקות וברורים למען גילוי וטיפול מוקדם של מחלות לב.
מאת, פרופ' ארם סמולינסקי, מנתח לב בכיר

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
פרופ' עמירם ניר
פרופ' עמירם ניר קרדיולוגיה
מנהל היחידה לקרדיולוגית ילדים ומומי לב במבוגר, המרכז הרפואי שערי צדק, ירושלים
ד"ר אופיר פז
ד"ר אופיר פז קרדיולוגיה
מומחה לקרדיולוגיה ולרפואה פנימית, מנהל יחידת לב ביניים במרכז הרפואי קפלן
פרופ' ערן לשם
פרופ' ערן לשם קרדיולוגיה
5.0
( 7 חוות דעת )
"מרגע ראשון של ביקור הרגשתי נועם ואמפטיה, תשומת לב לכל פרט, יחד עם מקצויות גבוהה ונכונות לעזור."
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו