תוספי תזונה – מדוע אתם חייבים ליטול אותם
הדעה המקובלת היא, שכל עוד התזונה שלנו מאוזנת, אנו מקבלים את כל החומרים המזינים הדרושים לבריאותנו. נטילת תוספי תזונה תועיל רק לבני אדם מסוימים, וגם אז, ברוב המקרים, אסור ליטול מינונים שהנם מעל הצריכה היומית המומלצת. אך האם דעה זו נכונה?
2 דקות קריאה
הדעה המקובלת היא, שכל עוד התזונה שלנו מאוזנת, אנו מקבלים את כל החומרים המזינים הדרושים לבריאותנו. נטילת תוספי תזונה תועיל רק לבני אדם מסוימים, וגם אז, ברוב המקרים, אסור ליטול מינונים שהנם מעל הצריכה היומית המומלצת. אך האם דעה זו נכונה?
בשנות השלושים של המאה הקודמת, ביקר רופא שיניים בשם וסטון פרייס בכפרים שבטיים ברחבי העולם, והשווה בין מצבם הבריאותי של בני השבטים השונים, אשר חלקם אכלו בהתאם למנהגיהם המסורתיים, וחלקם הושפעו מהקִדמה ואכלו מאכלים מודרניים. פרייס הסיק, שבריאותם של בני השבטים שניזונו ממאכלים מודרניים, הידרדרה כתוצאה ישירה מכך שאכלו את "מזון האדם הלבן", לפי דבריו.
התפוח והעגבנייה של היום אינם דומים בערכם התזונתי לאלו של פעם. אם היינו חיים בעולם נקי מרעלנים, היינו אכן יכולים להסתפק בחומרם המזינים מהמזון. אולם המצב שונה, וכולנו סובלים כיום במידה זו או אחרת מחסרים תזונתיים. חסרים אלו, יחד עם הרעלנים הסביבתיים שאנו מייצרים במו ידינו, אחראים לרוב התחלואות המודרניות, ששיעורן הולך וגדל משנה לשנה. לכן אנו זקוקים לתוספי תזונה.
הבעיה היא, שקיים פער גדול בין הצורך שלנו בנטילת תוספי תזונה ובין הידע הדרוש לבחור תוספי תזונה בצורה נכונה. אנו זקוקים לידע נרחב בנושא תוספי תזונה, וההשפעה של מולקולות שונות על גופו ועל נפשו של האדם.
הרפואה האורתו-מולקולרית קמה כדי לגשר על הפער הזה. שיטה זו קיימת כבר כשבעים שנה, ומבוססת על מחקרים רבים ועל הניסיון הקליני הרב של רופאים מומחים. היא הוגדרה על ידי לינוס פאולינג, אחד הכימאיים הגדולים בכל הזמנים, כ"השגת בריאות נפשית ומנטלית ושמירתה, על ידי שינוי בריכוזים של חומרים המצויים בגוף האדם באופן טבעי, כדוגמת הוויטמינים."
'אורתו' - משמעו 'ישר' או 'תקין', ו'מולקולרי' מתייחס לכימיה של הגוף. המונח 'אורתומולקולרי' מתייחס, אפוא, לתיקונים בכימיית הגוף באמצעות תוספי תזונה דוגמת ויטמינים, מינרלים, חומצות שומן וחומצות אמינו. כמובן, הטיפול האורתומולקולרי מתחיל בתזונה נכונה עם מזונות איכותיים ועמוסים בחומרים מזינים: דגנים מלאים במקום מולבנים, מים במקום משקאות מתוקים, שמנים טבעיים במקום מזוקקים ועוד.
הטיפול נעשה לפי הצרכים האינדיבידואליים של המטופל. המטפל האורתומולקולרי הוא מומחה לתוספי תזונה, והוא משקיע בהבנת תכונותיהם והשימוש בהם. במקרים רבים, מה שאנו קוראים על ויטמין, מינרל או תוסף אחר, אינו תואם את הידע המתקבל ממחקרים. היעילות של תוספי תזונה אינה מוערכת מספיק, והסכנות הטמונות בנטילתם מוצגות בצורה מוגזמת למדי. רוב תוספי התזונה הם בטוחים, ותופעות הלוואי שלהם נדירות ומינוריות ביותר.
בכל זאת, אין לזלזל בבחירת תוספי תזונה על פי חוות דעת מקצועית. מדפי חנויות הטבע ובתי המרקחת מלאים בסוגים שונים של תוספי תזונה, והציבור מושפע ממסעות פרסום והבטחות שווא, כמו בכל תחום שיווקי אחר. הרפואה האורתומולקולרית הנה תחום בו לוקחים ברצינות את כל הנושא של השימוש הנכון בחומרים טבעיים שפועלים עמוק בתוך ביוכימיית הגוף.
המחקרים והניסיון הקליני שהצטברו במשך שבעים שנה, מצביעים על כך שבטיפול בהתאם לתפיסה האורתומולקולרית, טמון פוטנציאל גדול מאוד עבורנו לשפר את בריאותנו.
יש לכם שאלות נוספות בנושא תוספי תזונה? כנסו לפורום תזונה ותוספי תזונה שלנומאת: דולב גילמור, תזונאי R.Nu
בשנות השלושים של המאה הקודמת, ביקר רופא שיניים בשם וסטון פרייס בכפרים שבטיים ברחבי העולם, והשווה בין מצבם הבריאותי של בני השבטים השונים, אשר חלקם אכלו בהתאם למנהגיהם המסורתיים, וחלקם הושפעו מהקִדמה ואכלו מאכלים מודרניים. פרייס הסיק, שבריאותם של בני השבטים שניזונו ממאכלים מודרניים, הידרדרה כתוצאה ישירה מכך שאכלו את "מזון האדם הלבן", לפי דבריו.
התפוח והעגבנייה של היום אינם דומים בערכם התזונתי לאלו של פעם. אם היינו חיים בעולם נקי מרעלנים, היינו אכן יכולים להסתפק בחומרם המזינים מהמזון. אולם המצב שונה, וכולנו סובלים כיום במידה זו או אחרת מחסרים תזונתיים. חסרים אלו, יחד עם הרעלנים הסביבתיים שאנו מייצרים במו ידינו, אחראים לרוב התחלואות המודרניות, ששיעורן הולך וגדל משנה לשנה. לכן אנו זקוקים לתוספי תזונה.
הבעיה היא, שקיים פער גדול בין הצורך שלנו בנטילת תוספי תזונה ובין הידע הדרוש לבחור תוספי תזונה בצורה נכונה. אנו זקוקים לידע נרחב בנושא תוספי תזונה, וההשפעה של מולקולות שונות על גופו ועל נפשו של האדם.
הרפואה האורתו-מולקולרית קמה כדי לגשר על הפער הזה. שיטה זו קיימת כבר כשבעים שנה, ומבוססת על מחקרים רבים ועל הניסיון הקליני הרב של רופאים מומחים. היא הוגדרה על ידי לינוס פאולינג, אחד הכימאיים הגדולים בכל הזמנים, כ"השגת בריאות נפשית ומנטלית ושמירתה, על ידי שינוי בריכוזים של חומרים המצויים בגוף האדם באופן טבעי, כדוגמת הוויטמינים."
'אורתו' - משמעו 'ישר' או 'תקין', ו'מולקולרי' מתייחס לכימיה של הגוף. המונח 'אורתומולקולרי' מתייחס, אפוא, לתיקונים בכימיית הגוף באמצעות תוספי תזונה דוגמת ויטמינים, מינרלים, חומצות שומן וחומצות אמינו. כמובן, הטיפול האורתומולקולרי מתחיל בתזונה נכונה עם מזונות איכותיים ועמוסים בחומרים מזינים: דגנים מלאים במקום מולבנים, מים במקום משקאות מתוקים, שמנים טבעיים במקום מזוקקים ועוד.
הטיפול נעשה לפי הצרכים האינדיבידואליים של המטופל. המטפל האורתומולקולרי הוא מומחה לתוספי תזונה, והוא משקיע בהבנת תכונותיהם והשימוש בהם. במקרים רבים, מה שאנו קוראים על ויטמין, מינרל או תוסף אחר, אינו תואם את הידע המתקבל ממחקרים. היעילות של תוספי תזונה אינה מוערכת מספיק, והסכנות הטמונות בנטילתם מוצגות בצורה מוגזמת למדי. רוב תוספי התזונה הם בטוחים, ותופעות הלוואי שלהם נדירות ומינוריות ביותר.
בכל זאת, אין לזלזל בבחירת תוספי תזונה על פי חוות דעת מקצועית. מדפי חנויות הטבע ובתי המרקחת מלאים בסוגים שונים של תוספי תזונה, והציבור מושפע ממסעות פרסום והבטחות שווא, כמו בכל תחום שיווקי אחר. הרפואה האורתומולקולרית הנה תחום בו לוקחים ברצינות את כל הנושא של השימוש הנכון בחומרים טבעיים שפועלים עמוק בתוך ביוכימיית הגוף.
המחקרים והניסיון הקליני שהצטברו במשך שבעים שנה, מצביעים על כך שבטיפול בהתאם לתפיסה האורתומולקולרית, טמון פוטנציאל גדול מאוד עבורנו לשפר את בריאותנו.
יש לכם שאלות נוספות בנושא תוספי תזונה? כנסו לפורום תזונה ותוספי תזונה שלנו
האם המאמר עניין אותך?
דיאטה קטוגנית – כך תעשו את זה נכון
מאת: מערכת אינפומד
09/07/2024
רוצים/ות לעשות דיאטה קטוגנית? לפני שמתחילים לקצץ בפחמימות ולפנטז על ירידה דרמטית במשקל, כדאי לדעת שתזונה קטוגנית על...
לכתבה המלאה
ירקות טריים או קפואים: מה יותר בריא?
מאת: מערכת אינפומד
02/07/2024
לירקות ופירות קפואים יש חיי מדף ארוכים מאוד, שאינם מגבילים את טווח השימוש בהם. אך מה לגבי הערכים התזונתיים – האם הם...
לכתבה המלאה
אבוקדו: הסיבות שבגללן כדאי לצרוך אותו
מאת: מערכת אינפומד
06/05/2024
הוא אמנם לא זמין כל השנה בישראל, אבל אם ממש תתעקשו (ושווה להתעקש), תוכלו למצוא אותו תמיד אצל הירקן. הכירו את פרופיל...
לכתבה המלאה
בלי תרופות: המאכלים שמורידים כולסטרול
מאת: מערכת אינפומד
09/04/2024
מעדיפים להימנע מכדורים להורדת כולסטרול? יש כמה מאכלים שעשויים לסייע בכך, וגם שינויים באורח החיים עשויים לחסוך את הש...
לכתבה המלאה
פירות מותרים לחולי סוכרת
מאת: מערכת אינפומד
25/03/2024
למרות שישנם מיתוסים שאוסרים על סוכרתיים לאכול פירות, כדאי לעשות סדר ולחדד את הדברים: יש פירות שכדאי להימנע מהם, אבל...
לכתבה המלאה
אכילה רגשית והשמנה בזמן המלחמה
מאת: אינפומד בשיתוף פרופ' יהודה קמרי, מנהל "המרכז לטיפול רפואי בהשמנה – פרופ' קמרי"
09/11/2023
המתח המתמשך כתוצאה מהמלחמה לא גובה רק מחיר רגשי ואישי כבד, אלא גם מוביל לעלייה משמעותית בשיעורי האכילה הרגשית ותרומ...
לכתבה המלאה
דבש VS סוכר
מאת: מערכת אינפומד
12/09/2023
מתוק זה טעם החיים, אבל האם באמת עדיף לצרוך דבש על סוכר או שבסופו של יום מדובר במיתוס שגורם לנו לצרוך מתוק עם פחות י...
לכתבה המלאה
זו כנראה לא הסיבה להשמנה באמצע החיים
מאת: מערכת אינפומד
16/05/2022
למרות שנוטים להאשים את ההאטה בחילוף החומרים כאחד מהגורמים להשמנה באמצע החיים, מחקר חדש מציע ממצאים אחרים. הפרטים בכתבה
לכתבה המלאה
לא רק אכילת בשר: כך תשפרו את רמות הברזל
מאת: מערכת אינפומד
04/05/2022
מתכננים לעשות על האש ביום העצמאות? בשר אינו התורם היחידי להעלאת רמות הברזל בדם. הנה כמה טיפים שכדאי להכיר ושאולי יע...
לכתבה המלאה
האם ההעדפות התזונתיות בגיל מבוגר קשורות לינקות ?
מאת: מערכת אינפומד
27/04/2022
האם אכילת מאכלים חריפים בקרב נשים מניקות באמת משפיעה על טעם החלב אם? האם טעמי ינקות משפיעים על העדפות המזון שלנו בע...
לכתבה המלאה