דלג לתוכן

תכנית הצלבת הזוגות – פתרון אפשרי להגדלת מספר השתלות הכליה בארץ

בכל הנוגע להשתלות איברים, אנו חיים במציאות של מצוקת איברים הולכת וגדלה, ומנסים למצוא כל פתרון אפשרי בכדי להגדיל את מספר ההשתלות.

מאת: פרופ' איתן מור
תאריך פרסום: 01/03/2012 תאריך עדכון: 23/11/2020
2 דקות קריאה
בכל הנוגע להשתלות איברים, אנו חיים במציאות של מצוקת איברים הולכת וגדלה, ומנסים למצוא כל פתרון אפשרי בכדי להגדיל את מספר ההשתלות.

מלבד עידוד תרומות איברים מקרובי משפחה, התפתחו אלטרנטיבות שונות בכדי למקסם את מספר ההשתלות כולל: השתלות מתורמים במעגל הרחב מחוץ למשפחה, השתלות מסוג דם שאינו זהה ואחד הפתרונות המבטיחים ביותר היא תכנית הצלבת הזוגות.

מהי תכנית הצלבת זוגות?

כבר ב 1986 הגה דר' רפפורט מניו-יורק את רעיון השתלת הזוגות, לפיה שני זוגות של תורם ומקבל, שאינם מתאימים בסוג הדם מתחלפים ביניהם, כך שהתורם של זוג אחד נתן את הכליה למקבל של הזוג השני וההפך. ההשתלה הראשונה מסוג זה בוצעה בדרום קוריאה ב 1991.

בכדי להגדיל את הסיכוי למציאת התאמות בין זוגות שונים, הוקמו מאגרים של זוגות מקבלים-תורמים ברמה הלאומית (דרום קוריאה, הולנד, אוסטרליה) וכן באזורים שונים בארה"ב. במאגרים אלו שותפים מספר מרכזי השתלה הכוללים מספר רב של זוגות, ובאמצעות פיתוח מודלים מתמטיים ניתן בעזרת תכנת מחשב למצוא את מספר ההתאמות הגדול ביותר.

למידע במחשב מוזנים נתונים הכוללים את גיל וסוג הדם של המקבל והתורם, מספר ההשתלה, PRA (רמת הנוגדנים כנגד אנטיגנים רקמתיים –HLA) ואפיון הנוגדנים בכדי למצוא את התורם המתאים בחולים נשאי נוגדנים.
קימת אפשרות להכניס תורם אלטרואיסטי, שאינו תורם למקבל מסוים אלא למאגר הכללי. אפשרות נוספת היא שילוב תורמים המתאימים למקבל נשא נוגדנים, שיש לו תורם והוא יתרום את הכליה למאגר וימשיך את השרשרת.

ומה בארץ?

בישראל, התקבלה לאחרונה החלטה במרכז הלאומי להשתלות לפתוח תכנית הצלבה ארצית. החולים והתורמים ירשמו להשתלה באחד מחמשת מרכזי ההשתלה בארץ והרשימה תהיה רשימה ארצית. לצורך העניין כל חולה המעוניין לעבור השתלה יוכל להביא תורם, גם אם אינו מתאים בסוג הדם או ההצלבה כנגדו תהיה חיובית. אם התורם יימצא מתאים מבחינה בריאותית ופסיכולוגית לתרומה, יוכנסו המקבל והתורם כזוג לרשימה. התהליך יהיה בפיקוח משרד הבריאות ויתבצע ללא צורך בתוספת ראיון פסיכולוגי, אלא רק באישור הועדה של משרד הבריאות במקרים של תרומה מקרוב משפחה.

בכדי להגדיל את מספר ההשתלות, יתבקשו המקבלים והתורמים לאשר שימוש בבן הזוג התורם לפתיחת שרשרת אם ובמידה יקבלו תרומה בעת ההמתנה.

המאגר יהיה מבוסס על התכנה ההולנדית לתוכה יוקלדו נתוניהם של המקבלים והתורמים. הרישום למאגר יעשה רק לאחר אישור התרומה מבחינה רפואית ופסיכולוגית, כך שכל תורם יצטרך לעבור את כל הבדיקות כולל הדמיה של הכליות ב-CT.

הנתונים יוזנו למחשב שיבדוק בכל חודש את הזיווגים האפשריים. הסיכוי לקבל השתלה יהיה תלוי במספר הזיווגים, וככל שיגדל מספר זה כך יגדלו הסיכויים של החולים לקבל השתלה. עם זאת, ברור שחולים נשאי נוגדנים וחולים בעלי סוג דם O עדיין יהיו בעלי סיכוי קטן יותר בהשוואה לחולים ללא נוגדנים או בעלי סוגי הדם האחרים.

עם זאת, עדין הסיכוי בהצלבה למציאת תורם לחלים אלו יהיה גבוה יותר מאשר המתנה להשתלה מהמת.

אין ספק כי במצוקה הקיימת כיום פתרון זה יכול לעלות ולו במעט את הסיכוי של החולים לקבל השתלה וחובתנו להפיץ מידע זה בין המועמדים להשתלה.
מאת: פרופסור איתן מור, כירורג

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
פרופ' משה פפא
פרופ' משה פפא כירורגיה
מנהל (בדימוס) המחלקה לכירורגיה אונקולוגית ומרכז "מירב" לבריאות השד, כירורג בכיר באסותא בתחום השד וכירורגיה של מחלות ממאירות
ד"ר רפאל אלון
ד"ר רפאל אלון כירורגיה
5.0
( 5 חוות דעת )
"הגעתי אל ד״ר אלון אחרי חודשים לא קלים ועם כאבים חמורים בגלל פיסורה שלא הגיבה לטיפול המסורתי, בהמלצת פרקטולוג שאצלו טופלתי ושאינו מנתח עוד. דר׳ אלון ברגישותו הרבה הבין את סבלי ודאג לי לשיבוץ מהיר לניתוח. באווירה נעימה, בביטחון ובחיוך, ענה על שאלותי ונסך בי בטחון לקראת הניתוח. ממליצה מאד!"
פרופ' סמי ניטצקי
פרופ' סמי ניטצקי כירורגיה
סגן מנהל המחלקה לכירורגיה של כלי הדם והשתלות ברמב"ם
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו