דלג לתוכן

תופעות לוואי של תרופות – למה אנחנו סובלים מהן, ומה ניתן לעשות?

תופעות לוואי בלתי רצויות הן תופעה הקיימת בכל סוג של טיפול תרופתי. למעשה, כל טיפול על ידי תרופות שהוא יעיל, הוא בהכרח בעל פוטנציאל גם לתופעות לוואי.

מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 11/04/2012
3 דקות קריאה
תופעות לוואי בלתי רצויות הן תופעה הקיימת בכל סוג של טיפול תרופתי. למעשה, כל טיפול על ידי תרופות שהוא יעיל, הוא בהכרח בעל פוטנציאל גם לתופעות לוואי.

אין מערכת או איבר בגוף שחסינים לפגיעה כחלק מתופעות לוואי של טיפול בתרופות.
עם זאת, העור, הכבד, מערכת העיכול, מערכת העצבים ומערכת הדם הן השכיחות ביותר מבחינת כמות תופעות לוואי המאובחנות.

עור - כנראה בעיקר בגלל היותו איבר שטחי מאוד (ולכן הרגישות שלנו לשינויים בעור הרבה יותר גבוהה - את מרביתם רואים בעין בלתי מזויינת. זאת בניגוד לשינויים בתפקוד איברים פנימיים, שדורשים לרוב בדיקות חודרניות יותר). תופעות לוואי בעור הן קלות מאוד, בעיקר סוגים שונים של פריחות.

הנפוצה בהן, הפריחה המורביליפורמית, היא פריחה מפושטת, חלקה שטוחה וחלקה מורמת, וכמו רוב הביטויים העוריים של טיפול בתרופות אינה דורשת טיפול מיוחד, ואפילו לא תמיד מהווה עילה להפסקת התרופה.
תופעת לוואי נפוצה אחרת בעור היא רגישות לקרינה. הביטוי דומה למעשה לכוויית שמש. התופעה נגרמת בדרך כלל דווקא מהחלקים הלא נראים של אור השמש (בעיקר UVA), ולכן יכולה בהחלט להיגרם במזג אוויר מעונן (עננים חדירים לסוג זה של קרינה).

גם כאן, במרבית המקרים הפתרון הוא הימנעות מחשיפה לשמש (לבוש מתאים או קרם הגנה הם בדרך כלל פיתרון לא מספיק במקרים אלו), ולאו דווקא הפסקת הטיפול בתרופות.

עם זאת, לעיתים הרבה יותר נדירות תופעות לוואי אשר פוגעות בעור יכולות לסכן חיים. כאשר ישנן פגיעות בכל שכבות העור, וכוויות עמוקות ונרחבות.

מערכת העיכול - המערכת השניה בשכיחותה להפגע מנטילת תרופות. תופעות לוואי כאן יכולות לפגוע בכל חלק ממערכת העיכול: הוושט (צרבות, בעיות בליעה), הקיבה (בחילות, הקאות), הכבד (שינויים בבדיקות המעבדה, צהבת), המעי הדק והגס (כאבי בטן, שלשול).

מערכת העצבים - תופעות לוואי הכוללות סחרחורת, כאבי ראש, שינויים בתיאבון ובהרגלי השינה- כולן תופעות לוואי שכיחות, אם כי בדרך כלל לא מאוד קשות, של מרבית התרופות.

שינויים נוספים - דיכאון ושינויים אחרים במצב הרוח, עייפות, ואפילו הפרעות קוגנטיביות - כל אלו יכולים להופיע כתופעות לוואי של תרופות.

שינויים במשקל - מדובר בתופעות לוואי נפוצות של תרופות רבות, החל מתרופות פסיכואקטיביות וכלה בתחליפים הורמונאליים (כגון גלולות למניעת הריון). כאן חשוב מאוד קודם כל להבין ממה נובע השינוי במשקל, כאשר הטיפול יהיה בהתאם:

האם מדובר בשינוי במאזן הנוזלים בגוף (נפוץ בתרופות משתנות, תרופות הורמונליות כגון גלולות למניעת הריון וכו')? או שמא מדובר בעליה באחוזי שומן ובמסה היבשה בעקבות שינויים בתיאבון? האם השינויים בתיאבון הם תופעות לוואי ישירות של התרופה (תרופות לטיפול בסוכרת לדוגמא), או תוצאה של הפרעה אחרת, לדוגמא הפרעה במצב הרוח, שגם היא יכולה להיות חלק מתופעות לוואי?

כיצד מתמודדים עם תופעות לוואי?

הצעד החשוב ביותר הוא לפנות לרופא, לתעד את הטיפול התרופתי (הקבוע והאקוטי), ובעיקר את השינויים בו.
לא תמיד הטיפול יהיה הפסקת התרופה באופן גורף, ובכל מקרה אין להפסיק טיפול תרופתי בלא להתייעץ עם רופא - תופעות לוואי יכולות להחריף עם הפסקת תרופות, ולהפסקה חדה של טיפול תרופתי יכולות להיות השלכות מסוכנות רבות אחרות.

הרופא יתחיל מניסיון לאבחן את הגורם: במידה והתופעות התחילו בסמוך לשינוי בטיפול התרופתי המשימה היא קלה. אולם בדרך כלל מטופלים נוטלים כמה תרופות, ותופעות לוואי יכולות להתפתח חודשים מספר, ובמקרים נדירים אפילו שנים, לאחר תחילת נטילת התרופה.

במקרים האלו קיימות מספר בדיקות עזר שיכולות לעזור לאתר את מקור הבעיה. בדיקות רגישות (כגון בדיקת רגישות עורית), בדיקות דם כלליות ולעיתים גם הדמיה (גסטרוסקופיה לדוגמא)- כולן יבוצעו לשיקול דעתו של הרופא.

בדרך כלל גם ללא אבחנה וודאית, מקובל להחליף תרופות החשודות ו/או שינוי המינון.

מתי צריך לפנות למיון בדחיפות?

בכל מקרה בו חשדתם בהופעת תופעות לוואי מתרופות, חשוב לפנות לרופא המטפל. אולם, התסמינים הבאים מרמזים על התפתחות תגובות מסוכנות, ומצדיקים פניה דחופה לטיפול רפואי:

1. הופעת "חרחורים" או קושי משמעותי בנשימה.
2. כאב חזה, תעוקת חזה.
3. נפיחות באזור הפנים ובייחוד באזור הלשון, הפה והגרון.
4. פרכוסים ו/או שינויים במצב הכרה.
5. סחרחורת קשה ו/או התעלפות.

למדו עוד על איך לוקחים תרופות בטוח


מאת: איבן אוסטפנקו, מערכת אינפומד

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר אלכס סוצקובר
ד"ר אלכס סוצקובר גריאטריה
רופא גריאטר עצמאי
ד"ר דוד חובל
ד"ר דוד חובל גסטרואנטרולוגיה
מומחה לפנימית ולגסטרואנטרולוגיה ומחלות כבד
פרופ' יעקב ג'ריס
פרופ' יעקב ג'ריס פנימית
מנהל מחלקה פנימית באיכילוב ומכון רקנאנטי לחקר מערכת העצבים האוטונומית, מטפל בלחץ דם לא מאוזן
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו