דלג לתוכן

5 דברים שחשוב לדעת על חיסון לסרטן צוואר הרחם

בישראל, סרטן צוואר הרחם הוא הסרטן הפחות נפוץ במערכת המין הנשית. אולם, שיעור התמותה מסרטן צוואר הרחם בישראל לכ-50%, מה שהופך את החיסון הקיים נגדו לבעל חשיבות גדולה לכל אישה ונערה.

מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 10/06/2012
3 דקות קריאה
בישראל, סרטן צוואר הרחם הוא הסרטן הפחות נפוץ במערכת המין הנשית. אולם, שיעור התמותה מסרטן צוואר הרחם בישראל מגיע לכ-50%, מה שהופך את החיסון הקיים נגדו לבעל חשיבות גדולה לכל אישה ונערה.

כיום ידוע כי סרטן צוואר הרחם קשור לוירוס הפפילומה (HPV). כמעט בכל גידולי סרטן צוואר הרחם נמצא HPV, שקיים בזנים שונים. דרך ההדבקה היא ביחסי מין (נרתיקי, אורלי או אנאלי) על ידי מגע עורי, ולא מחשיפה לנוזל זרע או דם.

לכן קיום יחסי מין מוגנים ואף יחסים ללא חדירה, לאו דווקא ימנעו הדבקה בנגיף, שכן קיים מגע עורי. יחד עם זאת, חשוב לציין כי שימוש בקונדום מוריד את הסיכוי להידבק ב-HPV ובמחלות מין אחרות.

עם זאת, קרוב ל- 90% מתוך הנדבקים מתגברים על הווירוס באופן טבעי, ורק אחוז קטן מאוד מפתח מחלה בעקבות ההידבקות.

זאת אומרת שלרוב נשא של הנגיף לא יידע כי הוא נדבק, מפני שמערכת החיסון שלו תתגבר על הוירוס.
במקרים שבהם יתפתחו תסמינים של מחלה הם יבואו לידי ביטוי בהתפתחות תאים בלתי תקינים בצוואר הרחם  (נגעים) אשר עשויים במידה ולא יטופלו לגרום לסרטן צוואר הרחם כתלות בזן הנגיף או התפתחות בלות שהן גידולים שפירים קטנים בצבע העור (קונדילומות).

ישנם זנים של הנגיף (לדוגמא 6 ו-11) שיגרמו להתפתחות קונדילומות באברי המין, פי הטבעת, מיתרי הקול ועוד, ואילו זנים אחרים (לדוגמא 16 ו-18) קשורים להתפתחות סרטן צוואר הרחם, הנרתיק, פי הטבעת ועוד תוך שנים רבות.

בישראל סרטן צוואר הרחם הוא הסרטן הנפוץ פחות מבין סוגי הסרטן במערכת המין הנשית. אולם, שיעור התמותה מסרטן צוואר הרחם בישראל הנו גבוה ומגיע לכ- 50% . כמו כן מספר הנשים המפתחות נגעים טרום סרטניים בעקבות הדבקה בנגיף נמצא בעלייה מתמדת ודומה לשכיחות במדינות אירופה.

את הסיכון לפתח קונדילומות או סרטן עקב הדבקה ב-HPV ניתן למנוע כיום על ידי חיסון ל-HPV שפותח במיוחד למניעת הדבקה בזנים העיקריים הגורמים לתחלואה זאת

1. אילו חיסונים קיימים בשוק?

ישנם כיום בשוק שני חיסונים לווירוס הפפילומה - גארדאסיל וסרוואריקס.

שני החיסונים יעילים למניעת הידבקות בפפילומה מזנים 16 ו-18, הקשורים לרוב מקרי סרטן צוואר הרחם. חיסון הגארדאסיל יעיל גם כנגד סוגים 6 ו-11 שאליהם מיוחסים רוב הקונדילומות הנחשבות לגידול שפיר. לעומת זאת, חיסון הסרוואריקס מגן מפני 3 זני HPV נוספים הקשורים להתפתחות סרטן צוואר הרחם.

2. כיצד החיסון ניתן והאם הוא בטוח?

חיסון ניתן בשלוש מנות, כזריקות לתוך השריר, לאורך חצי שנה. המנה הראשונה ניתנת ביום התחלת החיסון, המנה השנייה לאחר חודשיים והמנה האחרונה אחרי שישה חודשים מתחילת הטיפול. יתכנו תופעות לוואי קלות הכוללות אודם, נפיחות וכאב מקומי באזור ההזרקה.

מחקרים שנערכו לאחרונה הראו כי יעילות החיסון קרובה ל-100% הן במניעת סרטן צוואר הרחם והן במניעת הופעת היבלות הויראליות כתוצאה מהדבקה בארבעת הזנים העיקריים הגורמים לתחלואה (זנים 16 ו- 18 הגורמים לכ- 70% ממקרי סרטן צוואר הרחם וזנים 6 ו- 11 הגורמים ל- 90% מהיבלות באברי המין).

החיסון מורכב ממרכיבי מעטפת הוירוס ללא הדנ"א (DNA) שהוא המטען הגנטי שלו, שאחראי להתפתחות מחלה. המעטפת מגרה את מערכת החיסון ליצור נוגדנים שיגנו על המחוסנת מפני הוירוס במקרה של הדבקה בעתיד. כל זאת, כאמור, ללא חשש שהחיסון עצמו יביא להדבקה ומחלה, מפני שהוא אינו מכיל את המטען הגנטי של הוירוס.

בנוסף, החיסון אושר לשימוש כבר ב- 2006 על-ידי ה-FDA , רשות הבריאות באירופה, ומשרד הבריאות בישראל. משמעותו של האישור הוא כי התכשיר יעיל למטרה שנועד לה ואינו גורם נזק. החיסון ממומן בתוכניות חיסון לאומיות במדינות רבות בעולם וניתן כחיסון שגרה בבית הספר.

3. למי מיועד החיסון והאם הוא מתאים לכולם?

בארץ החיסונים ניתנים לנשים בלבד. גארדאסיל ניתן מגיל 9 ועד 26. סרוואריקס אושר מגיל 10 ועד 45.
חשוב להדגיש שהחיסון מיעוד למניעה ולא לטיפול בנשים שכבר התגלה אצלן סרטן צוואר הרחם. כמו כן, נערות מומלץ לחסן טרם תחילת הפעילות מינית.

ממחקרים עולה כי החיסונים יעילים גם בגברים ויכולים למנוע היווצרות קונדילומות והדבקה של בנות זוגם. במדינות כמו ארה"ב, בריטניה ואוסטרליה החיסונים ניתנים לגברים ונשים כאחד.

4. לכמה זמן החיסון יעיל?

חיסוני הפפילומה הם חדשים יחסית ולכן אין מידע מובהק לגבי אורך הזמן שבו החיסון ממשיך להיות יעיל. כיום ידוע כי החיסונים יעילים למשך 7 שנים לפחות.

החיסון מפחית מאוד את הסיכוי לחלות בגידולים הנגרמים על ידי הנגיף ובעיקר סרטן צוואר הרחם, אולם חשוב לשים לב שהחיסון הינו חיסון כנגד נגיף הפפילומה, ולא כנגד סרטן. לכן חשוב להתמיד בבדיקות תקופתיות וגם בבדיקות פאפ, אצל רופא נשים שכן הן עדיין חשובות ועשויות להציל חיים.

5. כמה החיסון עולה?

החיסון אושר לשימוש בישראל, אך עדיין לא נכלל בתוכנית החיסונים הארצית. לכן על מנת לקבל את החיסון יש לקבל מרשם מרופא ולרכוש אותו באופן פרטי.

כאמור החיסון כולל 3 מנות הניתנות לאורך שישה חודשים. עלותה של כל מנה כ-330 – 350 ₪ במסגרת ביטוחים משלימים של קופות החולים השונות.

לסיכום, מיעוט קטן ממקרי ההידבקות בנגיף מסתיימים בסרטן, אולם נגיף הפפילומה אחראי לרוב המקרים של סרטן צוואר הרחם ברחבי העולם. יחד עם זאת הדבקה בנגיף גורמת לאלפי מקרים של התפתחות תאים בלתי תקינים בצוואר הרחם המחייבים טיפול וכ- 17000 מקרים חדשים של יבלות באברי מין מידי שנה בישראל.

החיסון לסרטן צוואר הרחם הוכח ביעילותו ובבטיחותו במניעת סרטן צוואר הרחם וקונדילומות הנגרמים מ- HPV.

כיום, עם העליה בשיעורי הידבקות HPV ובמחלות הנגרמות מהנגיף בעולם ובישראל, עדיף להקדים תרופה למכה.
מאת: קרינה סירקוביץ, מערכת אינפומד

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
פרופ' מרואן עודה
פרופ' מרואן עודה יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
מנהל יחידת האולטרסאונד במיילדות וגיניקולוגיה באגף לבריאות האישה – מרכז רפואי לגליל – נהריה
פרופ' יעקב בר
פרופ' יעקב בר יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
5.0
( 3 חוות דעת )
"רופא מדהים, מקצועי ביותר"
ד"ר אולגה גורגולה גלפרין
ד"ר אולגה גורגולה גלפרין יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
4.9
( 16 חוות דעת )
"אני שנים אצל ד״ר אולגה גורגולה ולא אחליף אותה! לפניי שהיא ד״ר, היא בן אדם אנושי, בגובה העיניים, מקשיב ואכפתי! ובפן המקצועי, היא מקצועית ברמות הכי גבוהות שיש! תמיד נותנת תחושת ביטחון והבנה!"
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו