דלג לתוכן

עישון פסיבי: האם האמת כל כך מרה?

אין ספק שעישון הוא הרגל מסוכן. יותר מ-400,000 אנשים מתים מידי שנה בארה"ב בלבד מנזקים וסיבוכים הקשורים לעישון. אולם מה בנוגע לעישון פסיבי? האם טמונה סכנה אמיתית לבריאותנו בחשיפה לעשן סיגריות ממקור חיצוני, מלבד תחושת הסירחון והמחנק?

מאת: מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 14/06/2012 תאריך עדכון: 04/11/2013
3 דקות קריאה
אין ספק שעישון סיגריות הוא הרגל מסוכן. יותר מ-400,000 אנשים מתים מידי שנה בארה"ב בלבד מנזקים וסיבוכים הקשורים לעישון. אולם מה בנוגע לעישון פסיבי? האם טמונה סכנה אמיתית לבריאותנו בחשיפה לעשן סיגריות ממקור חיצוני, מלבד תחושת הסירחון והמחנק?


מהו עישון פסיבי? 


עישון פסיבי הוא בהגדרה שאיפה של העשן הנפלט מסיגריה בוערת, יחד עם העשן שיוצא מפיו או אפו של המעשן.
החשיפה לעישון פסיבי מתרחשת בכל מקום בו ישנם אנשים שמעשנים: בעבודה, בבית, במקומות ציבוריים, או במכונית הפרטית. לרוב עישון פסיבי נובע מסיגריות, אולם גם עישון של מקטרות, סיגרים ומוצרי טבק אחרים משחרר עשן.


כמות העשן שנוצרת ממוצרי טבק תלויה בכמות הטבק שבהם. למשל סיגר בינוני אחד יכול לשחרר עשן בכמות הדומה לעישון חצי קופסת סיגריות.


קשה לכמת את מידת החשיפה, אולם אפשר למדוד רמת הניקוטין או כימיקלים אחרים המצויים בסיגריות בחלל החדר. אפשר גם למדוד גם את רמת החומר קוטינין (תוצר לוואי של פירוק ניקוטין בגופנו) בדם או ברוק של המעשן הפסיבי וכך להעריך את מידת החשיפה.


האם חשיפה לעישון פסיבי יכולה לגרום לסרטן?


בעשן טבק היוצא מסיגריה רגילה יש כ-7,000 כימיקלים, מתוכם לפחות 250 הם מסוכנים, דוגמת ציאניד, פחמן חד-חמצני ואמוניה. לפחות 69 כימיקלים המשתחררים מסיגריות בוערות ונשאפים בעישון פסיבי נמצאו כמסרטנים או חשודים כמסרטנים, ביניהם: ארסניק, בנזן, בריליום (מתכת רעילה), קדמיום, כרומיום, אתילן-אוקסיד, ניקל, וויניל-כלוריד. 


אם כך, התשובה היא כן. האגודה למלחמה בסרטן והסוכנות הבינלאומית לחקר הסרטן קבעו שעישון פסיבי הינו קרצינוגן, כלומר גורם סיכון לפיתוח מחלת הסרטן.


עישון פסיבי יכול לגרום לסרטן ריאות במבוגרים שאינם מעשנים. ההערכה היא שעישון פסיבי מעלה את הסיכון לחלות בסרטן ריאות ב-20-30%. כמו כן עישון פסיבי עלול לעודד התפתחות של סרטנים מסוגים אחרים, למשל סרטן הפה והלוע, סרטנים במערכת העיכול, סרטן שלפוחית השתן, סרטן הכליה, סרטן הלבלב, סרטן צוואר הרחם וסרטן השד בנשים, ולימפומה, לוקמיה, וגידולי מוח בילדים.


השלכות בריאותיות נוספות של עישון פסיבי:


• לעישון פסיבי יש אפקט מידי ומזיק על הלב וכלי הדם: עישון פסיבי מעלה את הסיכון ללקות במחלת לב ב-25%. כמו כן מעשנים פסיביים מצויים בסיכון גבוה יותר ללקות בשבץ מוחי.


• עישון פסיבי גורם לגירוי של דרכי הנשימה: החומרים הנשאפים הורסים את השערות הקטנות שנמצאות בדרכי הנשימה ועוזרות בסילוק חלקיקים וחיידקים, מה שגורם להצטברותם ולעליה בשכיחות זיהומי מערכת הנשימה.


• עישון פסיבי מעלה מעלה את הסיכון לחלות באסטמה בילדים ולהחמיר מחלה קיימת: כמו כן הם עלולים לסבול מברונכיטיס, דלקת ריאות, וזיהומים בדרכי הנשימה ובאוזניים. בקרב תינוקות, עישון פסיבי עלול לגרום אף למוות בעריסה. נמצא גם שהשפעות עישון פסיבי מתמשכות מעבר לילדות ומתבטאות בעיכוב בגדילה ובפגיעה בהישגים בלימודים.


• עישון פסיבי פוגע בעוברים של נשים הרות החשופות לעשן: גם נשים בהריון שאינן מעשנות אך חשופות לעשן סיגריות עלולות לסכן את העובר. מחקרים הראו שעישון פסיבי בעת ההריון מעלה את הסיכון ללידת מת ב-23% ואת הסיכון ללידת תינוק בעל פגמים פיזיים ב-13%, בדומה לנתונים בקרב נשים שמעשנות באופן אקטיבי במהלך ההריון.


האם עישון פסיבי יכול להיות בטוח?


אין רמה בטוחה של עישון פסיבי. אמנם הגישה הרווחת בקרב חוקרים היא שמידת הנזק היא תלוית מינון, הרי שאין מדד מדויק לכימות החשיפה, וגם חשיפה מעטה לעשן סיגריות עלולה לגרום לנזק. 


הדרך הטובה ביותר להגן על עצמנו מעישון פסיבי היא להימנע כליל משהייה במקומות סגורים בהם מעשנים. במדינת ישראל נחקק "חוק הגבלת העישון במקומות ציבוריים, התשמ"ג-1983", אשר אוסר עישון במקומות ציבוריים כמסעדות, בתי קפה, פאבים, קניונים, בתי חולים, מרפאות, מקומות עבודה, בתי ספר, תחבורה ציבורית ועוד.


ב-2007 שונה החוק וכיום ברובם המוחלט של המקומות הציבוריים ובעסקים רבים קיימת הפרדה בין מעשנים ללא-מעשנים ודאגה לאוורור נאות של חללים סגורים, לשם מניעת נזקי העישון הפסיבי.
מאת: מרגנית בייניש, מערכת אינפומד

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר לריסה ריבו
ד"ר לריסה ריבו אונקולוגיה
מנהלת המכון האונקולוגי בבית החולים אסותא אשדוד
ד"ר יניב דותן
ד"ר יניב דותן ריאות
מנהל מכון ריאות, רמב"ם
ד"ר רונן ברנר
ד"ר רונן ברנר אונקולוגיה
מנהל תחום גידולי מערכת העיכול בביה"ח וולפסון
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו