דלג לתוכן

מי מפחד משפעת החזירים?

נראה שעם חדירתה של מגפת שפעת החזירים לחיינו בשנת 2009, היא מסרבת לעזוב וחוזרת מדי חורף. בשנה שעברה דווח על מותו של ילד קטן משפעת החזירים ובנוסף על מקרים של חולים שאושפזו במחלקות טיפול נמרץ עקב הידבקות בנגיף.

מאת: ד"ר יוסי דוקס, מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 23/01/2013
2 דקות קריאה
נראה שעם חדירתה של מגפת שפעת החזירים לחיינו בשנת 2009, היא מסרבת לעזוב וחוזרת מדי חורף. בשנה שעברה דווח על מותו של ילד קטן משפעת החזירים ובנוסף על מקרים של חולים שאושפזו במחלקות טיפול נמרץ עקב הידבקות בנגיף.


מהי שפעת החזירים?

שפעת החזירים היא נגיף המוגדר בשפה הרפואית כ- influenza H1N1. נגיף זה גרם בעבר למגפת שפעת קשה (בשנת 1918), אולם מאז לא גרם לתחלואה בבני אדם וככל הנראה נשאר כל השנים האלו גורם מזהם בקרב חזירים, מה שגרם לו להתפתח בצורה שונה. בשנת 2009, כתוצאה משינוי גנטי שעבר כל הנגיף, הוא חזר להדביק בני אדם.


למה גורמת שפעת החזירים?

באופן כללי, שפעת חזירים דומה למדי לשפעת עונתית רגילה, מלבד שכיחות רבה יותר של תסמינים במערכת העיכול והבדלים אפידמיולוגיים שונים.


תסמיני שפעת החזירים

התסמינים הנפוצים ביותר כוללים חום, שיעול, כאב גרון, חולשה וכאב ראש. בנוסף, שפעת החזירים יכולה להיות מלווה גם בבחילות והקאות, צמרמורות, כאבי שרירים וכאבי פרקים.


התסמונת הקלינית מחולקת לכמה דרגות חומרה:

מחלה קלה -  מחלה בה מופיעים התסמינים האופייניים ללא קוצר נשימה או החמרה במצב הבריאותי הכללי באופן משמעותי.

מחלה מתקדמת (פרוגרסיבית) - מלבד התסמינים האופייניים, מופיעים כאבים בחזה, קוצר נשימה, ירידה בלחץ הדם, שינוי במצב ההכרה, התייבשות קשה או החמרה במחלות הכרוניות של החולה.

מחלה קשה - המחלה מלווה בזיהום ריאתי משמעותי הדורש תמיכה נשימתית, פגיעה קשה במערכת העצבים המרכזית או ירידה משמעותית בלחץ הדם, הגורמת לפגיעה בתפקוד מערכות הגוף (שוק).


למרות ששפעת נתפסת באופן כללי בציבור כמחלה קלה, מדובר במחלה שעלולה להסתבך ולגרום לתחלואה משמעותית ולתמותה בקרב אוכלוסיות בסיכון, כמו תינוקות, קשישים, אנשים הלוקים במחלות כרוניות שונות ונשים בהריון. גם בקרב אנשים בריאים עלולה המחלה להסתבך.


סיבוכי המחלה

- קוצר נשימה עד לכדי מצב המחייב אשפוז והנשמה באמצעות מכונת הנשמה.

- זיהום ריאתי חיידקי משני לזיהום ויראלי. מצב זה עלול להיות מסוכן מאחר ומדובר בעומס משמעותי על מערכת החיסון.

- סיבוכים שונים במערכת העצבים הגורמים לאנצפלופתיה, דלקת של המוח (אנצפליטיס), פרכוסים וסיבוכים נוירולוגיים נוספים.

- בשכיחות נמוכה יותר, תוארו מקרים של דלקת בשריר הלב ואי ספיקת כליות, אשר התפתחו לאחר זיהום של שפעת החזירים.


כיצד מטפלים?

הדבר החשוב ביותר הוא הימנעות מהידבקות במחלה, על ידי שמירה על היגיינת ידיים, הימנעות מחשיפה לאנשים חולים והימנעות משהייה במקומות הומי אדם ללא אוורור נאות. אין צורך להגזים ולהסתובב עם מסיכות מגן באופן קבוע.

בנוסף, כדאי ומומלץ להתחסן נגד שפעת לפני חודשי החורף, בהתאם להנחיות משרד הבריאות. חשוב לציין, שהחיסון שניתן השנה כלל את הזן של נגיף שפעת החזירים וכן זנים נוספים שגרמו לאחוז משמעותי ממחלות השפעת השנה.

עם אבחון המחלה, מומלץ להקל על תסמיני השפעת בעזרת תרופות להורדת חום, משככי כאבים ותרופות להפחתת תחושת הגודש, בהתאם להנחיות הרופא או הרוקח. חשוב להקפיד על שתיה מספקת, כדי למנוע התייבשות וכן לאכול, במידת האפשר. להמלצות נוספות לטיפול בילדים.


במידה ויש צורך בטיפול תרופתי בהתאם לשיקול דעת רפואי, קיימות מספר תרופות אנטי-ויראליות שונות, ביניהן רלנזה, המעכבות את התרבות והתפשטות הנגיף ובכך מקלות על תסמיני המחלה ומקצרות את משכה.


שיהיה לכולנו חורף בריא!
מאת: ד"ר יוסי דוקס, מערכת אינפומד

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר עודד שינברג
ד"ר עודד שינברג ראומטולוגיה
מומחה לראומטולוגיה ולרפואה פנימית
ד"ר אופיר אלאלוף
ד"ר אופיר אלאלוף ראומטולוגיה
5.0
( 6 חוות דעת )
"An excellent doctor"
פרופ' יהודה קמרי
פרופ' יהודה קמרי פנימית
5.0
( 6 חוות דעת )
"הגעתי לקמרי דרך המלצה עם קריסת כבד , חשד לשחמת , לחץ דם גבוה כולסטרול סכרת והשמנת יתר , לאחר איבחון של קמרי , הוא שינה לי את כל מערך התרופות שלקחתי במשך 10 שנים והם לא עזרו לי כלל , ואף רופא בקופ״ח לא התייחס לבעיות שלי ולטענות שלי , כבר בחודש הראשון לטיפול של קמרי , ירדתי במשקל , התאזנתי עם הסכרת והדלקת החריפה שהייתה לי בכבד , וכמובן האיזון בלחץ דם והכולסטרול, כל ביקור כל שיחת טלפון מקמרי מקצועית ומדוייקת , כולל הליווי של הדיאטנית במרפאה , וכמובן שאמליץ בשמחה על קמרי וצוותו , אני הגעתי אליו לפני שנה בדיוק עם קריסת כבד, כבר דיברו איתי על השתלה שאולי אזדקק לה , היום אני מאוזנת ושומרת על עצמי וקמרי זמין לכל שאלה או כל חשש שיש לי , ולכן אני ממשיכה אצלו לסבב נוסף של השגחה שלו וטיפול צמוד שלו , במילה אחת הוא אציל לי את החיים לפני שנה ואני אסירת תודה ❤️"
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום שפעת והצטננות

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו