לנקות בלי לסכן את הבריאות
חג הפסח עומד בפתח וכמדי שנה בתקופה זו, רבים מאיתנו עסוקים בניקיון קפדני של הבית. חשוב מאוד לשמור על כללי בטיחות, אשר יפחיתו את הסיכון להיפצע במהלך הנקיונות. טיפים לניקיון בריא ובטוח
איך לשמור על בריאות המנקים והסובבים במהלך הניקיונות?
בחרו חומרי ניקוי בתבונה - אנשים רבים מעדיפים לנקות בחומרים שאינם נחשבים רעילים, לדוגמא אבקת סודה, חומץ ולימון. ניתן למצוא כיום שלל חומרי ניקוי המבוססים על מוצרים טבעיים. עם זאת, יש לזכור כי גם חומרים טבעיים עלולים להיות רעילים או מסוכנים, במיוחד כאשר הם באים במגע עם העיניים או בשאיפה. קראו את התוויות על מוצרי הניקיון. בנוסף, לא חייבים להשתמש בחומר החזק ביותר לניקיון. אפשר לדלל את המוצרים ועדיין להגיע לתוצאה משביעת רצון.
אל תערבבו חומרי ניקוי - חומרי ניקוי שונים מכילים כימיקלים שונים, אשר עלולים להתרכב ביניהם וליצור תגובה כימית מסוכנת. היצמדו לחומר ניקוי אחד ש'עושה את העבודה'.
הימנעו מריסוס חומרי הדברה בקרבת מזון וכלי אוכל - במידה והתזתם חומרים אלו על כלי אוכל או מזון, שטפו היטב את כלי האוכל וזרקו מיד את המזון בפח סגור או מחוץ לבית.
הקפידו על אוורור וניקיון בחלונות פתוחים – נקודה זו חשובה ביותר, בפרט כשמשתמשים בחומרי ניקיון המכילים רעלנים נדיפים, כמו כלור או אמוניה, שאנו עלולים לשאוף. לכן, רצוי לאפשר זרימת אוויר בבית, או לפחות לשהות בחדר עם דלת פתוחה ומאוורר.
עבדו עם כפפות - חשיפה לחומרים כימיים ושפשוף בעזרת סקוץ' מחוספס עלולים לפגוע בידיכם במידה והן לא מוגנות כראוי. לבשו כפפות בזמן שימוש בחומרים אלו, ככל האפשר. כך, כפות הידיים שלכם תישארנה נעימות למגע ולא יספגו חומרים כימיים שונים או יסבלו מכוויות או שפשופים.
הקפידו לשטוף היטב את המשטחים שניקיתם, למניעת חשיפה עתידית שלכם ושל הדיירים בבית לשאריות כימיקלים.
היו ערניים לסביבה - רוב התאונות במהלך הניקיונות קורות בגלל חוסר תשומת לב לסולם רעוע, רצפה רטובה, סמרטוט לח על הרצפה וכדומה. לכן, שימו לב על מה אתם דורכים, אל תשאירו דליי מים מאחוריכם ואל תשעינו כלי ניקוי כמו מטאטא בצורה רעועה על גבי הקיר, כדי למנוע נפילה שלהם ופגיעה בילדים או בדיירי הבית.
עבדו בקצב נכון - רבים מאיתנו יתפתו לנסות לדחוס את כל העבודה ליום אחד, אולם לפעמים הדבר לא אפשרי. הקפידו על הפסקות תכופות ומנוחה מספקת. כאשר אתם עייפים, הסיכון לפציעה עולה עקב חוסר תשומת לב שלכם לסביבה. לכן, פרסו את הניקיון על פני כמה ימים ואל תתחילו ברגע האחרון.
אחסנו חומרי ניקוי במקום סגור - אם יש בבית ילדים קטנים, רצוי גם לנעול את הארון בו אתם שומרים את חומרי הניקיון. אל תאכסנו או תדללו חומרי ניקוי בכלי אוכל או בבקבוקי שתיה. ילדים סקרנים וגם בעלי חיים עלולים לנסות ולטעום מהנוזלים, או לגרום בטעות לשפיכה של החומר עליהם אשר עלול לגרום לכוויות או נזק בריאותי אחר.
אל תשאירו דברים בפח - ילדים עלולים להוציא מהפח שאריות של חומרי ניקוי, תרופות ישנות שזרקתם, או כלים חדים או מזוהמים. לכן, רוקנו את הפחים הביתיים מדי יום ואל תשאירו חומרים בעלי פוטנציאל סיכון גבוה ללא כיסוי הולם או ללא השגחתכם.
מה עושים במצבי חירום?
במקרה של בליעה ושאיפת חומרים נדיפים - מומלץ שלא לגרום להקאה, כיוון שפעולה זו עלולה להחמיר את הנזק. פנו מיד לקבלת טיפול רפואי, כדי למנוע פגיעה במערכת העיכול במקרה של בליעה, או נזק לדרכי הנשימה במקרה של שאיפה. הקפידו על מתן שתיה לנפגעים בהכרה מלאה.
במקרה של מגע עם חומרי ניקוי, יש לשטוף את האזור בכמות רבה של מים, למשך כמה דקות, מתחת למים זורמים.
במקרה של כוויה באזור, ניתן למרוח משחת הרגעה כמו אלו-וורה. במקרה של כוויה חמורה, יש לפנות מיד לקבלת טיפול רפואי.
ניקיון נעים ובטוח וחג שמח.