דלג לתוכן

האם טבעונות תציל את חייכם?

עוד ועוד ראיות מצטברות בשנים האחרונות על יעילותה של תזונה טבעונית במניעה וטיפול במגוון מחלות מערביות טיפוסיות כמו סוכרת, יתר לחץ דם, מחלות לב ועוד. האם הרפואה מחליפה את התרופות בטבעונות?

מאת: אורית אופיר דיאטנית קלינית (B. Sc)
תאריך פרסום: 31/10/2013
3 דקות קריאה

עוד ועוד ראיות מצטברות בשנים האחרונות על יעילותה של תזונה טבעונית במניעה וטיפול במגוון מחלות מערביות טיפוסיות כמו סוכרת, יתר לחץ דם, מחלות לב ועוד. האם הרפואה מחליפה את התרופות בטבעונות?


האמרה 'יהיו מזונותיך תרופותייך ותרופותייך מזונותייך', לא הייתה יכולה להיות נכונה יותר. ידוע כי הבחירות שלנו בכל הנוגע למזון יכולות למנוע תחלואות כגון: מחלות לבסוכרת וסרטן ואף לטפל בהן. 

יתרה על כן, יותר ויותר מחקרים בשנים האחרונות מצאו כי ביכולתה של תזונה צמחית וטבעונית להגן מפני מחלות אלו, ששכיחות ביותר בעולם המערבי. בכל המחקרים נוטרלו גורמים שיכולים להטות את הממצאים כמו עישון, עודף משקל ועוד. בשנת 2009, הוציא ארגון התזונה האמריקאי ה-ADA נייר עמדה שהתבסס על ניתוח מעמיק של מאות מחקרים בתחום.


בפרסום המסקנות נכתב כי תזונה צמחונית המתוכננת כראוי, כולל תזונה טבעונית נחשבת לא רק בריאה, אלא גם עומדת בדרישות התזונתיות וכי ביכולתה לספק יתרונות בריאותיים במניעה ובטיפול במחלות מסוימות.

טבעונות וסרטן


ראיות מראות כי שיעור התחלואה בסרטן בקרב טבעונים וצמחונים, אכן נמוך יותר מאשר באוכלוסיה הכללית (במיוחד סרטן הערמונית וסרטן המעי הגס שהינם בין השכיחים ביותר בישראל).

נתונים אלו אינם מפתיעים, היות וצריכת בשר אדום ובשר מעובד נמצאה קשורה לעליה בסיכון לסרטן המעי הגס וככל הנראה אף לסרטן השד. כמו כן, צריכת בשר מעובד קשורה לעליה בסיכון לסרטן הקיבה

ארגוני בריאות מובילים מדגישים את חשיבות התזונה הצמחית במניעת סרטן. בשנת 2012 הוציא איגוד הסרטן האמריקאי (ACS) הנחיות תזונה עדכניות למניעת סרטן, בהן ההמלצות לשמור על תזונה מאוזנת, כולל דגש על מזון מהצומח ולצמצם את צריכת הבשר המעובד והבשר האדום".

עוד צויין במסמך כי צריכת מזונות סויה מסורתיים כגון טופו, יכולה כנראה להפחית את הסיכון לסרטן השד, הערמונית ורירית הרחם. 



טבעונות וסוכרת


כמו בנושא הסרטן, נמצא כי לטבעונים וצמחונים סיכון נמוך יותר לחלות בסוכרת. חלק מהמחקרים אף מראים ירידה של פי 2 בסיכון.

קיים קשר בין צריכת בשר אדום ובשר מועבד לעליה בסיכון לסוכרת, ולעומת זאת צריכת קטניות (עדשים, חומוס, שעועית ועוד) קשורה לירידה בסיכון לסוכרת.

מעבר ליכולת המניעה, מתברר שטבעונות מסייעת גם בטיפול בסוכרת. מחקר משנת 2006 מצא שתזונה טבעונית ודלה בשומן, גרמה להורדת מינון התרופות לסוכרת בקרב 43% מהמטופלים. מדובר  בשיפור משמעותי לעמת זה שהושג בעזרת התזונה המומלצת על ידי אגודת הסכרת האמריקאית.


טבעונות מחלות לב וכלי דם


לצמחונים סיכון נמוך יותר לסבול ממחלות לב בהשוואה לאוכלי כל. לטבעונים סיכון אף נמוך יותר מלצמחונים. כמו כן נמצא כי צמחונים וטבעונים הם בעלי לחץ דם וערכי LDL ("כולסטרול רע") נמוכים יותר.  

מחקר משנת 2005 שפורסם בכתב העת American Journal of Clinical Nutrition הראה כי תזונה טבעונית, או כמעט טבעונית, יעילה בהורדת רמות LDL בדם באותה מידה כמו נטילת תרופות מסוג סטטינים ודיאטה דלת שומן רווי.

טבעונות השמנה

צמחונים נוטים להיות רזים יותר מאוכלי בשר, וטבעונים נוטים להיות רזים יותר מצמחונים (אך עדיין במשקל תקין).


אפשר בלי מוצרי חלב? 

בהנחיות תזונה שהוציאה בסוף שנת 2011, המליצה אוניברסיטת הארווארד להפחית את צריכת מוצרי החלב ל-1-2 ביום. זאת לעומת ההמלצה הנוכחית העומדת על צריכת 3 מוצרי חלב ביום.

זאת עקב הגילוי כי צריכה גבוהה של מוצרי חלב קשורה כנראה לסיכון מוגבר לסרטן הערמונית וייתכן שגם לסרטן השחלות.

הארווארד הוא אחד הגופים המובילים את הקריאה הנחרצת להגדיל את מקומו של מזון מהצומח בתזונה, וממליץ למלא חצי מהצלחת בירקות ופירות וכמו כן להגביל את צריכת הבשר האדום ולהימנע מבשר מעובד, היות שצריכתו, ולו בכמות נמוכה על בסיס יומיומי, מעלה את הסיכון למחלות לב, סוכרת, סרטן המעי הגס ועליה במשקל.


כיצד ניתן להסביר ממצאים אלה? 

אחת המסקנות העולות מהמחקרים היא שתזונה טבעונית מאוזנת עומדת בדרישות התזונתיות ולא חסרה ברכיבים כגון חלבון, ברזל וסידן. לעומת זאת בהשוואה לתזונה אוכלת כל, ואף צמחונית - היא מכילה כמויות רבות יותר של חומצה פולית, אשלגן, מגנזיום וסיבים תזונתיים.

סיבים תזונתיים מצויים רק בעולם הצומח, והם ידועים בין היתר בכך שהם מקנים תחושת שובע ומסייעים באיזון רמות הסוכר והכולסטרול בדם. לעומת זאת תזונה טבעונית לא מכילה כלל כולסטרול (המצוי רק במוצרים מן החי) ודלה בשומן רווי - שני רכיבים התורמים לעליית רמות הכולסטרול בדם.

בנוסף לרמות כולסטרול גבוהות, פקטור נוסף בהתפתחות טרשת עורקים הוא חימצון ה-LDL  ('כולסטרול רע'). חמצון הוא תהליך טבעי בגוף, אך כשמתרחש בעודף הוא מהווה גורם משמעותי בהתפתחות מחלות לב וכלי דם, סוכרת, סרטן ועוד.

תזונה טבעונית הינה עשירה יותר בנוגדי חימצון, ביניהם ויטמין C ו-E, פלבונואידים וקרוטנואידים. מזון מהחי לעומת זאת מכיל כמות זניחה של נוגדי חמצון  ומנגד כמות גבוהה של מחמצנים, ביניהם ברזל.

הגוף יודע לווסת את ספיגת הברזל מהצומח בהתאם לצרכיו, אך לא יכול לעשות זאת עם ברזל מהחי (ברזל HEME''), כך שניתן להגיע למצב של עודף ברזל, ובעקבותיו - תהליכי חימצון  מוגברים, הקשורים לעליה בסיכון למחלות לב ולסרטן המעי הגס.

לסיכום, צפוי שבעתיד נשמע יותר ויותר גופים שממליצים בפה מלא על תזונה צמחית כעל אסטרטגיה למניעה ולטיפול במחלות. 

מודל חיקוי טרי הוא קופת החולים האמריקאית – קייזר פרמננטה שהוציאה השנה הנחיות לרופאיה לפיהן:

"אכילה בריאה כנראה מושגת בצורה הטובה ביותר בתזונה המבוססת על הצומח (plant-based diet) –תזונה המעודדת צריכת מאכלים מלאים מהצומח ומעודדת המנעות מצריכת בשרים,מוצרי חלב וביצים וכן ממאכלים מזוקקים או מעובדים.

על הרופאים לשקול להמליץ לכל מטופליהם על תזונה המבוססת על הצומח, בעיקר לאלו עם יתר לחץ דם,סוכרת,מחלות לב וכלי דם או השמנה". 


מאת: אורית אופיר, דיאטנית קלינית (B. Sc), נטורופתית (N.D) ומדריכת פילאטיס

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר אופיר פז
ד"ר אופיר פז קרדיולוגיה
מומחה לקרדיולוגיה ולרפואה פנימית, מנהל יחידת לב ביניים במרכז הרפואי קפלן
ד"ר מרק ברזינס
ד"ר מרק ברזינס קרדיולוגיה
קרדיולוג בכיר המבצע את כל בדיקות הלב הלא פולשניות במרפאתו
ד"ר שירית כזום בייזר
ד"ר שירית כזום בייזר קרדיולוגיה
מנהלת שירות אבחון וטיפול בקרדיולוגית ספורט ביה"ח בילינסון
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו