דלג לתוכן

מה עושים אם הילד בלע תרופה בטעות?

הילדים הקטנים שלנו יכולים להיות שובבים, ובמסגרת זה שהבית הופך למגרש משחקים, גם ארון התרופות המשפחתי יכול להוות אטרקציה. מה עושים כשהילד בולע תרופה בטעות?

מאת: יונתן הנדל, פרמדיק
תאריך פרסום: 27/11/2013 תאריך עדכון: 07/09/2014
3 דקות קריאה

הילדים הקטנים שלנו יכולים להיות שובבים, ובמסגרת זה שהבית הופך למגרש משחקים, גם ארון התרופות המשפחתי יכול להוות אטרקציה. מה עושים כשהילד בולע תרופה טעות?  


ברוב הבתים, בעיקר אלו עם ילדים, ישנו ארון תרופות ביתי המכיל מספר תרופות נפוצות לשימוש יום-יומי. לרוב מדובר במשככי כאבים, כגון אקמול, נורופן או אופטלגין, תרופות הרגעה כגון וליום או לוריבן, תוספי תזונה, אולי תרופות להפרעות קשב וריכוז, כגון ריטלין, ותרופות המחייבות מרשם רופא. באופן טבעי, נטילה של תרופות בטעות עלולה להיות מסוכנת אם לא מבוצעת בהתאם להוראות הרופא ובמינונים המומלצים. 


למה נטילת תרופות בטעות מסוכנת יותר לילדים?

קבוצת סיכון מיוחדת של נושא זה היא ילדים, הנוהגים לחקור ולבדוק את סביבתם על ידי מישוש ולרוב גם טעימה של מה שנמצא סביבם. לכן, תרופות המונחות בהישג ידם של ילדים עלולות להילקח על ידם בטעות.

נטילת תרופות שלא לצורך מסוכנת לילד כפליים מאשר למבוגר, שכן בשל ממדי גופם הקטנים, כמות החומר הפעיל בתרופה גדולה ביחס למשקלם ועל כן השפעתה משמעותית גדולה יותר. 

בנוסף, סימני השפעת התרופה יכולים "להיבלע" בין סימנים אחרים הנפוצים בילדים, כגון חום, בחילות, שלשול וחולשה, מבלי שנוכל לדעת שהגורם הוא נטילה של התרופה בטעות. על כך יש להוסיף את העובדה שלא תמיד נוכל לקבל תשובה מהימנה מהילד בנוגע לאיזו תרופה לקח, מתי וכמה. 

כמו כן, ישנן תרופות בעלות שחרור חומר מושהה, הגורם להתחלת השפעה של התרופה רק זמן מה לאחר נטילתה, מה שמקשה עוד יותר לקשר בין נטילת התרופה לסימנים שמציג הילד. 

מה קורה כשבולעים תרופה בטעות?

ישנן מספר קבוצות נפוצות של תרופות בית: 

1. משככי כאבים - דוגמת אקמול, אופטלגין ונורופן. תרופות אלו נחשבות בטוחות, מאחר וגם אם נלקחות בטעות, אינן גורמות נזק משמעותי. הבעיה היא פירוקן בכבד, איבר האחראי בין השאר על פירוק רעלים ותרופות. כאשר נוטלים כמות גדולה מדי של תרופה או בפרק זמן קצר מידי, אנו מעמיסים מאוד על הכבד ועלולים לגרום לנזק. מינון-יתר של אקמול, לדוגמה, עלול להוביל לנזק בלתי הפיך לכבד.

2. תרופות מרשם – תרופות פרטניות הניתנות באמצעות מרשם רופא בלבד לטיפול בבעיה ספציפית, כגון הפרעות קשב וריכוז, דיכאון, חרדה, הפרעות בקצב הלב, לחץ דם גבוה, סוכרת, בעיות שינה ועוד. נטילה בטעות של תרופה מסוג זה עלולה להיות מסוכנת ואף קטלנית, בעיקר בהתחשב בגורמי הסיכון של ילדים, שהזכרנו קודם. לצורך המחשת הסיכון, ילד שייטול תרופת מרשם להאטת קצב לב עלול לגרום להאטת קצב הלב עד כדי סכנת חיים. 

3. תוספי תזונה - כגון ברזל, סידן, אבץ ועוד. נטילה בטעות של תוספים אלו הינה מסוכנת ועלולה לשנות את המאזן הכימי בגוף ולגורם להפרעות שונות, בעיקר אצל ילדים. 

משלושת הקבוצות הללו, קבוצת תרופות המרשם היא המסוכנת ביותר ובעלת פוטנציאל הנזק הגדול ביותר. עם זאת, חשוב לזכור כי כל נטילה בטעות של תרופה או תוסף היא מסוכנת ומצריכה טיפול והשגחה רפואית מיידית (גם בקרב מבוגרים).


איך מזהים הרעלה מתרופה?

סימני הרעלה מתרופה הם רבים ומגוונים. הנפוצים שבהם כוללים כאבי בטן, שלשולים, בחילות והקאות, חולשה כללית ותחושה כללית רעה. בהתאם לתרופה שנלקחה, יתכנו גם סימנים וסימפטומים פרטניים כגון דפיקות לב, ישנוניות, ירידה בקצב הלב ובערכי לחץ הדם ועוד. 

איך בודקים אם הילד בלע תרופה בטעות?

מעבר לסימנים אלו, חשוב לבדוק האם הילד שיחק באיזור התרופות? האם יש אריזות פתוחות של תרופות או טבליות חסרות? האם יש בקבוקונים פתוחים או שבורים בקרבתו? 

"עדויות" אלו יכולות לסייע לנו לקבוע האם מדובר בהרעלה מתרופה (כלומר נטילה בשוגג). 

מה עושים כשהילד בלע תרופה בטעות?


1. ראשית, חשובה מניעה. הנה מספר טיפים שיעזרו לכם למנוע מהילדים להגיע לתרופות ולבלוע אותן בטעות:

• שימרו את התרופות בארון נעול. 

• אל תיטלו בעצמכם או תתנו תרופות בחושך או תרופות שאינכם מכירים או שלא לצורך.

• הקפידו על תווית ברורה לתרופה הכוללת את שמה, מינונה, אופן נטילתה ומספר הפעמים ביום אשר יש ליטול אותה.

2. במקרה של נטילת תרופה בטעות, יש לפנות את הנפגע באמצעות אמבולנס לטיפול רפואי מיידי בבית החולים. יתכן והתרופה הינה תרופה בשחרור מושהה והסימנים יופיעו רק במהלך הדרך.

3. אל תנסו לגרום לילד להקיא בכוח או לעודדו לכך. אם הילד מקיא לבד - מה טוב, אולם אם אינו מקיא אין לשדלו לכך.

4. אל תתנו לילד אוכל או שתייה

5. אל תנסו "לסתור" את התרופה באמצעות תרופות נגד או חומרים אחרים. 

6. אם הכרתו של הילד מתערפלת, יש להשכיבו על הצד ולפעול לפי הנחיית תורן מוקד החירום בטלפון 101. 

7. גם אם ההכרה של הילד מתערפלת, אל תסטרו על פניו, אל תטלטלו אותו ואל תשפכו עליו מים

8. נסו להבין איזו תרופה נטל הילד והביאו את האריזה לחדר המיון בכדי להקל על הרופאים להתאים את הטיפול הרפואי עבורו.

בסופו של דבר, תרופות מקלות עלינו במגוון מצבים ומסייעות לנו בחלק מרגעינו הקשים, אולם כמו כל דבר בחיים, גם נטילת תרופות צריכה להיות במידה ובאופן אחראי.

ביטוח חיים חינם להורה ע"ס 100,000 ₪ לשנה >>

מאת: יונתן הנדל, פרמדיק, מערכת אינפומד

האם המאמר עניין אותך?

רופאים בתחום
פרופ' בנימין וולוביץ
פרופ' בנימין וולוביץ ילדים
5.0
( 21 חוות דעת )
"התרשמתי ממש לטובה מפרופ וולוביץ הגעתי אליו לאחר ייאוש ותסכול הבת שלי אסמטית קשה מידי יום יש לה התקפים, חייבת לציין לטובה את ההסברים המפורטים, יחס אישי, סבלנות, הפרופ' התאים לה טיפול, מקווה בעזרת השם לראות ניסים ממליצה בחום"
ד"ר יעל מוזר גלזברג
ד"ר יעל מוזר גלזברג ילדים
5.0
( 26 חוות דעת )
"רופאה רגישה, נעימה, סבלנית ומקצועית. ממליצה בחום."
ד"ר רוני שפר
ד"ר רוני שפר ילדים
5.0
( 12 חוות דעת )
"דוקטור רוני שפר רופא מנוסה מקצועי רגיש ברמות ונותן מענה גם ברגעים לא קונבנציונליים"
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו