8 מיתוסים על טיפול בכאב כרוני
אין דבר נורא יותר מכאב שלא נפסק לרגע. הוא שם ברקע בכל יום, כל שעה, כל דקה. זו הסיבה שרבים מאיתנו מתפתים ומאמינים לכל שיטת טיפול שמבטיחה הקלה. כמה מיתוסים שהגיע הזמן לנפץ
כאב שלא נפסק לרגע הוא אחת החוויות הקשות - פיזית ורגשית. הוא שם ברקע בכל יום, כל שעה, כל דקה, משנה את המציאות היומיומית והופך גם את הפעולות הפשוטות ביותר לקשות ומסובכות. זו הסיבה שרבים מתפתים להאמין לכל שיטת טיפול שמבטיחה הקלה.
הנה כמה מיתוסים לגבי טיפול בכאב כרוני, שהגיע הזמן לנפץ:
1. אין טעם לטפל בכאב בלי לחפש את הסיבה לכאב
ממש לא. למה לסבול סתם? ברוב המקרים של כאב כרוני, הבעיה אינה נעוצה רק בגורם לכאב, אלא בכאב עצמו שפוגע בתפקוד היומיומי של המטופל. לכן, קודם כל יש לבדוק אפשרות של טיפול נגד הכאב.
אמנם כאב הוא סימן אזהרה, איתות של הגוף כי משהו אינו כשורה ולכן חשוב מאוד לעדכן את הרופא על סימפטומים של כאב וכל שינוי בתחושה הכללית. עם זאת, זה לא אומר שצריך לחכות עם הכאב עד שיימצא מקור הבעיה. ניתן ורצוי לטפל בכאב תוך כדי בדיקת הסיבה לכאב.
2. כואב לכם? נוחו במיטה
מסתבר שלא. זו היתה הגישה בעבר, בה נהוג היה להמליץ לסובלים מכאבים לנוח. כיום אנו יודעים בוודאות, כי מנוחה במיטה אינה מועילה, ובמקרים מסוימים אף עלולה להחמיר את הכאב.
עוד מתברר, שפעילות גופנית עשויה להקל על הכאב. כמובן שחשוב להיוועץ ברופא או בפיזיותרפיסט, במיוחד במקרים של החלמה מפציעה.
3. ככל שמתבגרים, כואב יותר
טעות. לכאב אין גיל, ואין סיבה לקבל את הכאב בהבנה כזו. אמנם מבוגרים יחסית מספרים את הבדיחה, שמגיל מסוים - אם התעוררת בבוקר וכלום לא כואב לך, כנראה שלא התעוררת. אז נכון שבגיל מבוגר, הסיכון לפתח מחלות המלוות בכאב כמו דלקת פרקים גבוה יותר, אך באופן כללי אין קשר בין גיל לכאב. אם אתם חשים כאב, חשוב לבדוק זאת.
4. אין קשר בין כאב לדיכאון
במקרים רבים, לתחושת הכאב .השפעה ישירה על מצב הרוח ולהיפך, מצב של דיכאון עלול להחמיר את תחושת הכאב. במקרים מסוימים, הרופא ימליץ על תרופות נוגדות דיכאון להתמודדות עם כאב, גם אם המטופל אינו בדיכאון. נוגדי דיכאון מעלים את רמת הסרוטונין במוח וכך משפרים את התחושה הכללית ומחלישים את הכאב.5. אסור להשתמש לעולם במשככי כאבים אופיאטים
כולנו קראנו וראינו סרטים המתארים מטופלים שהתמכרו למשככי כאבים אופיאטים (נגזרות תרופתיות של אופיום, ביניהן מורפיום, קודאין, מתדון, אקטיק, אוקסיקודון). מסיבה זו, מטופלי כאב רבים מעדיפים להתמודד עם הכאב מבלי להיעזר במשככי כאבים, גם בנקודות הקשות ביותר.
תרופות אופיאטיות יכולות להקל משמעותית על הכאב. כמובן שיש להן מרכיב התמכרותי ולכן יש להשתמש בהן בהתאם להוראות הרופא המתמחה בטיפול בכאב בלבד ולא באופן קבוע.
6. משככי כאבים אופיאטים מיועדים לטיפול בכאב כרוני
מנגד, ישנם אנשים שחושבים שמשככי כאבים אופיאטים נועדו לטיפול קבוע ויומיומי בכאבים כרוניים. ממש לא! תרופות אלו אינן מיועדות לשימוש באופן קבוע, אלא לטיפול נקודתי במקרים קיצוניים, לפרק זמן מוגדר. חשוב לזכור שהן כלי אחד מני רבים לטיפול בכאב ובהחלט אסור לצרוך אותן על בסיס קבוע.
7. צריך למצוא את 'טיפול הקסם' שירפא את הכאב
זו אחת הטעויות הנפוצות בקרב מטופלים הסובלים מכאב כרוני. לא פעם אנו נתקלים בפרסומת ברדיו, בטלוויזיה או באינטרנט שמבטיחה להעלים את הכאב באופן מיידי. טיפול בכאב הוא מאוד אישי ויש להתאים לכל מטופל סדרת טיפולים המותאמת לו אישית. בכל אופן, לא מומלץ להתבסס על שיטה אחת בלבד וכדאי לנסות מספר שיטות לאחר ייעוץ עם הרופא המטפל.
8. כאב כרוני לא עובר לעולם, גם עם טיפול טוב
כשהכאב מציק ברקע כל הזמן ולא מרפא לרגע, קשה לדמיין את החיים בלעדיו. אך בהחלט יש מקום לאופטימיות. מומלץ לטפל בכאב בכל מקרה, גם כאשר הוא לא מרפה במשך שנים. אסור להתייאש. הטיפול יכול לשפר את המצב, לאפשר לכם לחזור לבצע פעולות שלא ביצעתם לפני הטיפול ובמקרים מסוימים, אפילו להעלים את הכאב.
מאת: חגית גידרון, מערכת אינפומד