דלג לתוכן

מוות בעריסה: הכללים למניעה, שחובה להכיר

אחת התופעות המדאיגות ביותר בהקשר של תינוקות היא מוות בעריסה - מצב בו תינוקות נפטרים במהלך השינה באופן פתאומי וללא כל סימנים מקדימים. כל הכללים שחובה לדעת בנושא מניעת מוות בעריסה

מאת: ברק מידן, מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 05/01/2014 תאריך עדכון: 24/08/2014
3 דקות קריאה

אחת התופעות המדאיגות ביותר בהקשר של תינוקות היא מוות בעריסה - מצב בו תינוקות נפטרים במהלך השינה באופן פתאומי וללא כל סימנים מקדימים. מוות בעריסה הוא מצב נדיר יחסית, המופיע בתינוקות עד גיל שנה ושכיחותו הולכת ופוחתת עם שינויי סביבת השינה וקידום הידע בנושא. 


מה גורם למוות בעריסה?

מוות בעריסה הוא סיבת המוות השכיחה ביותר בילדים בין גיל חודש לשנה, אך למרות זאת הגורם לרוב מקרי המוות הללו אינו ברור. מוות בעריסה נחשב לתופעה מפחידה מאוד מכיוון שבדרך כלל מדובר בתינוקות בריאים וללא כל סימן מקדים, ולכן גם האבחנה שלו מתבצעת לרוב רק לאחר המוות.

 גורמי הסיכון העיקריים למוות בעריסה הם שינה על הבטן, עישון של ההורים (כולל עישון במהלך ההיריון), וחימום יתר עקב לבוש מוגזם או חימום החדר, הגורמים בסופו של דבר להפסקת הנשימה של התינוק ולמוות. בנוסף, מוות בעריסה שכיח יותר אצל פגים, אצלם מערכת הנשימה אינה בשלה וקיימים סיבוכי פגות נוספים אשר יכולים לגרום להפסקת הנשימה.


איך למנוע מוות בעריסה?

למרות שקשה מאוד לנבא מוות בעריסה, ניתן להפחית את שכיחות מקרי המוות בעריסה על ידי אימוץ הרגלי שינה נכונים, הכוללים:


השכבה על הגב - אחת הדרכים הפשוטות והיעילות ביותר להפחית את הסיכון למוות בעריסה היא השכבת התינוק על הגב. בזמן שהתינוק שוכב על הגב, הסיכוי לשאיפת הפרשות או לחנק קטן יותר, ולכן שכיחות מקרי המוות בעריסה יורדת. מכיוון שאחת לכמה שנים ההנחיות לגבי צורת השינה משתנות, חשוב ליידע את כל המטפלים בתינוק (סבים, בייביסיטר, דודים, מטפלות וכו') שיש להשכיבו על הגב ולהקפיד על כך. כמו כן, יש להדגיש שבעוד בזמן ערות אין מניעה להשכיב את התינוק על הבטן או על הצד, אך השכבה לשינה בתנוחות הללו אינה מומלצת ואף מסוכנת.

שימוש במיטה תקנית - קיימת חשיבות אדירה לשימוש במיטה טובה בעלת תו תקן, ושימוש במיטה אשר אינה בתקן יכולה להגדיל באופן משמעותי את הסיכון למוות בעריסה. מיטה בטוחה ותקנית כוללת מזרן קשיח, אשר מונע מראש התינוק לשקוע פנימה (מצב אשר יכול לגרום לחנק). יש להדגיש שמזרנים רכים או ישנים אינם מיועדים לשינה של תינוק, ועל כן גם אם קיים בבית מזרן אשר שימש את הילדים הקודמים, יש לדאוג להחליף את המזרן במידה והוא בלוי.

בטיחות בשינה - מלבד המזרן הקשיח, יש להקפיד שהשינה עצמה תתבצע בסביבה בטוחה ומסודרת, הכוללת סדינים מתוחים ושמיכות בגודל מתאים. בנוסף, מומלץ להרחיק מהמיטה בובות, כריות או חפצים רכים אחרים, אשר עשויים לגרום לחנק של התינוק.

לבוש מתאים - אחת הבעיות הגדולות אשר יכולות להגביר את הסיכון למוות בעריסה היא לבוש מוגזם, וככל שהתינוק ישן עם בגדים עבים ומסורבלים יותר, כך גדל הסיכון שהוא ייחנק במהלך השינה. אי לכך, מומלץ להלביש את התינוק במעט שכבות ולהימנע משינה עם בגדים אשר מכסים את הצוואר והפנים כמו כובע, צעיפים, קפוצ'ונים וכו'.

הימנעות משינה בסלקל - תינוקות רבים נרדמים בסלקל או בכיסא הבטיחות ברכב, ויש להדגיש שהשינה בהם אינה מומלצת מתחת לגיל 4 חודשים. ולכן, במידה והתינוק נרדם בסלקל, יש להעבירו באופן מיידי למיטת תינוק תקנית.

שינה באותו חדר, אך לא באותה מיטה - שינה של ההורים והתינוק באותו החדר היא מומלצת, תורמת לקשר ביניהם ומקלה על ההורים במלאכת הטיפול בתינוק. עם זאת, על התינוק לישון במיטת תינוק תקנית, ויש להימנע משינה של התינוק עם הוריו באותה המיטה, שכן.. תינוק אשר ישן עם הוריו במיטתם הרכה חשוף לחנק (על ידי המזרן עצמו, ההורים, השמיכות, הכריות וכו'). על כן, יש להשכיב את התינוק לישון במיטתו בלבד.

הנקה - הנקה היא צורת ההאכלה המועדפת עד לגיל חצי שנה, הנחשבת לצורת ההזנה הבריאה והטובה ביותר ותורמת לחיזוק הקשר בין האם לתינוק. מלבד יתרונות אלו, נמצא כי הנקה עד לגיל חצי שנה מפחיתה באופן משמעותי ומובהק את הסיכון למוות בעריסה, ועל כן היא מומלצת ביותר.

שימוש במוצץ בזמן ההשכבה - השכבת התינוק עם מוצץ יכולה גם היא להפחית את הסיכון למוות בעריסה. אם התינוק נרדם בצורה טובה עם מוצץ אין למנוע ממנו אותו. עם זאת, אין להשתמש במוצץ הקשור בשרשרת לצוואר ויש להקפיד שהמוצץ בטיחותי ועומד בתקן.


מאת: ברק מידן, מערכת אינפומד

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר אבי ברכר
ד"ר אבי ברכר ילדים
רופא ילדים
ד"ר רוני שפר
ד"ר רוני שפר ילדים
5.0
( 12 חוות דעת )
"דוקטור רוני שפר רופא מנוסה מקצועי רגיש ברמות ונותן מענה גם ברגעים לא קונבנציונליים"
פרופ' דריו פרייס
פרופ' דריו פרייס ילדים
5.0
( 65 חוות דעת )
"אני מאוד ממליצה על פרופ׳ דריו פרייס. פרופ׳ מקצועי, אדיב, סובלני ומומחה בתחומו."
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו