דלג לתוכן

השתלת לב מלאכותי - פתרון מציל חיים לממתינים להשתלה

גורם התמותה מספר אחת בעולם הוא כשל בתפקוד הלב. הכירו את אחת ההמצאות הטכנולוגיות המרתקות בתחום הרפואה, הנותנת חיים לממתינים להשתלת לב - השתלת לב מלאכותי

מאת: יעל זמיר, מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 15/01/2014
2 דקות קריאה

גורם התמותה מס' 1 בעולם הוא כשל בתפקוד הלב. אמנם, השתלת הלב הראשונה שבוצעה בארה"ב ב- 1969 לא צלחה והמושתל הראשון נפטר לאחר 64 שעות בלבד, אך היא הציתה את דמיון הרופאים בעולם כולו והובילה, בסופו של דבר, להמצאת הלב המלאכותי. הכירו את אחת ההמצאות הטכנולוגיות המרתקות בתחום הרפואה.

מהו לב מלאכותי?

לב מלאכותי הוא מכשיר חשמלי המתפקד כמשאבה חלופית ללב האנושי. הוא מושתל בסמיכות ללב האנושי הכושל, מבצע את עבודתם של שני חדרי הלב ומזרים דם לגוף.

כיום, רוב המכשירים עשויים מטיטניום ופועלים באמצעות סוללות. בשוק קיימים שני סוגים של לב מלאכותי: ביוקור (Biocor) וקרדיו-ווסט (Cardiowest), כאשר ההבדל ביניהם הוא באופן הטעינה שלהם. ביוקור נטען בעזרת מטען מגנטי מיוחד אשר נצמד לחזה באזור ההשתלה, בעוד שקרדיו-ווסט נטען בעזרת מטען חיצוני על-ידי שני חוטי חשמל המבצבצים מהבטן.


למי מיועדת השתלת לב מלאכותי?

לאנשים הסובלים מאי-ספיקת לב וכאשר כשלו כל הטיפולים האחרים, מלבד השתלת לב. אי-ספיקת לב היא מצב רפואי חמור, בו שני חדרי הלב לא מתפקדים וכתוצאה מכך, אין אספקת דם תקינה לגוף. מצב זה עלול להיגרם מסיבות רבות, ביניהן מום לבבי מולד, התקפי לב חוזרים, אי-תפקוד של מסתמי הלב ועוד.

מהן החלופות להשתלת לב מלאכותי?

השתלת לב מלאכותי היא האופציה האחרונה בה בוחרים וישנם פתרונות נוספים, כגון מכונת לב ריאות - מכשיר חיצוני המסוגל להחליף את פעולת הלב למשך מספר ימים ולכן מהווה פתרון לטווח קצר בלבד.

 

אפשרות נוספת, המהווה פתרון בטוח לטווח הארוך, היא השתלת לב מתורם אנושי. החיסרון העיקרי באפשרות זו היא מחסור משמעותי בתרומת לב אנושי למול כמות הולכת וגדלה של לוקים באי-ספיקת לב סופנית. לכן, זמן ההמתנה המשוער להשתלה עלול לקחת כמה שנים, כאשר הצורך בפעולת לב תקינה הוא מיידי. 


לאור החלופות, השתלת לב מלאכותי היא פתרון טוב הן עבור מטופלים הנמצאים בתקופת ההמתנה להשתלת לב אנושי והן עבור מטופלים שלא מסוגלים לעבור השתלת לב מסיבות בריאותיות.

עד כמה לב מלאכותי הוא פתרון יעיל?

ללב מלאכותי כמה חסרונות בולטים:1. לב מלאכותי מוגבל לשנים בודדות.

2. סמיכותו של הלב המלאכותי לכלי הדם הגדולים הופך אותו רגיש במיוחד לתגובה חיסונית של המושתל, להיווצרות של קרישי דם ולסיכון יתר לזיהומים.


3. איתור מקור חשמל לאספקת כוח רב הנדרש ללב המלאכותי והתמודדות עם כשלים טכניים במכשיר עלולה להוות אתגר רציני למטופל.


חשוב לציין, כי למרות החסרונות, השתלת לב מלאכותי הוכיחה עצמה כפתרון אמין ויעיל.

מה צופן העתיד?

כיום, מטרה מרכזית בתחום מחקר זה היא פיתוח מכשיר אשר יתפקד במשך שנים רבות ויהווה תחליף איכותי להשתלת לב אנושי. הדרך לשם עוד לפנינו, אך עשרות מושתלי הלב המלאכותי אשר חיים את חייהם בזכותו, הם סיבה טובה לאופטימיות.


מאת: יעל זמיר, מערכת אינפומד

האם המאמר עניין אותך?

רופאים בתחום
ד"ר אמנון איתן
ד"ר אמנון איתן קרדיולוגיה
5.0
( 5 חוות דעת )
"היתי בשיחת התייעצות וקבלת החלטות לפניי ניתוח/ צינתור. ד״ ר אמנון היה מקצועי מאד, אדיב, חייכן , רגיש ,סבלני והכי חשוב הצליח להרגיע אותי ולעזור לי להגיע להחלטות. אין לי ספק שזכיתי ואזכה לקבל בהמשך את הטיפול הכי טוב שאפשר לקבל. תודה ענקית ד״ר אמנון. כן ירבו רופאים כמוך"
ד"ר ירון סטנובסקי
ד"ר ירון סטנובסקי קרדיולוגיה
5.0
( 11 חוות דעת )
"ד"ר ירון סטנוסקי מקצועי מאוד!אמשיך טיפולים רק אצלו!תודה."
ד"ר פביו קוזניץ
ד"ר פביו קוזניץ קרדיולוגיה
מנהל מערך הלב בית חולים לניאדו
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום ניתוחי לב

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו