התזונה שהגוף צריך בחורף
בחורף, הקור גורם לנו להיות רעבים יותר, כי בעזרת אגירת שומן הגוף מתגונן מפני קור. מה חשוב לאכול בחורף כדי להתחמם, להשביע את הרעב, לחזק את מערכת החיסון ולהבריא מהר יותר ממחלות החורף?
בחורף, הקור גורם לנו להיות רעבים יותר, כי בעזרת אגירת שומן הגוף מתגונן מפני קור. מה חשוב לאכול בחורף כדי להתחמם, להשביע את הרעב, לחזק את מערכת החיסון ולהבריא מהר יותר ממחלות החורף?
אם בקיץ הסתפקנו בסלטים, יוגורטים וסנדוויצ'ים קלים, בחורף נרצה יותר אוכל חם ומנחם כמו תבשילים ומרקים. במזג אוויר קר, הגוף זקוק ליותר אנרגיה, אותה ניתן לספק לו על ידי מזון (לעיתים בכמות רבה יותר). לצורך בידוד, הגוף מייצר שכבות שומן השומרות על חום ולכן בחורף אנחנו יכולים לעלות כמה קילוגרמים שסביר להניח שנשיל עם בוא האביב ומזג האוויר החם.
מה לאכול כדי לשמור לתת לגוף את מה שצריך בחורף?
מזון חם בבישול אטי וארוך
החליפו את המאכלים "הקרים" שהתרגלנו לאכול בקיץ ובסתיו, במאכלים חמים שבושלו בבישול ארוך ואטי (פחות אידוי או הקפצה). למשל, מרק הוא תחליף נהדר לסלט קייצי, מכיל ירקות, פחמימות (גריסי פנינה או בטטות) וחלבונים (בשר, עוף, קטניות). מרק שמבושל בחום גבוה בבישול ארוך ובתוכו נשמרים חלק מהוויטמינים והמינרלים (העמידים בחום) יכול להיות ארוחה בפני עצמה או מנה ראשונה מספקת.
אכלו תבשילים שחוממו ובושלו בתהליך אטי וארוך (כמו תבשילי קדרה וחמין), שאוגרים בתוכם מזון חם, עשיר, מנחם ומזין.
מרק ותבשילים מומלץ לתבל בתבלינים שידועים כמחממים לאורך זמן, כמו כורכום, כמון, ג'ינג'ר וקינמון.
השתמשו בירקות שורש שנחשבים למחממים, ממקדים ומחזקים את המערכת החיסונית, על פי הרפואה הסינית.
בנוסף, השתמשו באפייה הנחשבת לצורת בישול אטית ונטולת אדים, המאפשרת גם לייבש נזלת שנפוצה בחורף.
שתייה
בחורף פחות מתחשק לשתות. בנוסף, גם המחשבה על ללכת לשירותים בקור גורמת לנו לשתות פחות.
עם זאת, חשוב לשתות בחורף כי מזג האוויר יבש יותר ואמצעי החימום המלאכותיים (תנורים, מזגנים ומפזרי חום) עלולים לגרום להתייבשות.
שתו מים חמימים או בטמפרטורת החדר כדי לשמור על אספקת נוזלים קבועה לגוף.
בנוסף, מומלץ לשתות משקאות חמים לא ממותקים כמו תה (רצוי תה צמחים ללא קפאין).
ניתן להוסיף למים קינמון, ג'ינג'ר ולימון (שעשוי לעזור בחיזוק המערכת החיסונית).
הפחיתו בשתיית קפה ושוקו. קפה ידוע כמשתן ועלול לגרום להתייבשות; והחלב שמצוי בשוקו עלול לעודד ייצור ליחה (ממנה נרצה להימנע בגלל ריבוי מקרי הצטננות בחורף).
מתי ומה לאכול כדי להתחמם ולהתמודד עם הרעב?
אנרגיה לחימום אפשר לקבל בקלות על ידי אכילת פחמימות (פסטה, תבשילי אורז וגריסי פנינה) שרובנו אוהבים לאכול בחורף. אכלו פחמימות מורכבות ומלאות, אשר להבדיל מפחמימות פשוטות (כמו שוקולד, דבש, סוכר, פירות), הן מכילות הרבה סיבים תזונתיים המקשים על חדירת סוכר ממערכת העיכול לדם ובכך נשמרת רמה תקינה של שובע ואנרגיה לאורך זמן.
פחמימות מורכבות מלאות מצויות בקמח מלא, שיבולת שועל, אורז מלא, קוואקר, בטטה, דלעת ועוד.
חיזוק מערכת החיסון
פירות וירקות מכילים הרבה ויטמינים ומינרלים. שלבו בתפריט היומי שלכם הרבה פירות וירקות, במיוחד אלו המכילים כמויות גדולות של ויטמין C (כמו גמבה, קיווי, עגבנייה, תותים, פירות הדר, תרד, וירקות ירוקים עליים). בנוסף, אכלו מזונות עתירי אבץ (כמו דגנים מלאים, שקדים, גרעיני דלעת, קטניות וביצים) שעשויים לחזק את המערכת החיסונית.
חולים?
בזמן מחלה כמו הצטננות או שפעת, אכלו מזונות שיכולים לחזק את המערכת החיסונית, כמו שום ובצל (הנחשבים ל"אנטיביוטיקה של הטבע") וכן נוגדי חמצון (אנטי אוקסידנטים) כמו ויטמין C, E ,A וסלניום.
ויטמין E אפשר למצוא בשמנים צמחיים כמו שמן זית, שמן נבט חיטה, ירקות ירוקים ועליים ואגוזים.
ויטמין A נמצא בעיקר בירקות ופירות בצבע צהוב-כתום (כמו בטטה, גזר, וגמבה) וסלניום אפשר למצוא באגוזים ובמיוחד אגוזי ברזיל, נבט חיטה, דגים, שום, שמרים, ודגנים מלאים.
מאת: ליאת גורן, מאמנת תזונה