האם תאושר פונדקאות לזוגות חד מיניים?
בעקבות כותרות רבות של זוגות חד מיניים שפנו לשירותי פונדקאות בתאילנד ובמדינות אחרות ונתקלו בקשיים רבים, כינסה ועדת הפנים של הכנסת דיון מיוחד בנושא פונדקאות ליחידים וזוגות חד מיניים. מה הוחלט?
בימים האחרונים עולים לכותרות סיפורים רבים של זוגות חד מיניים אשר פנו לשירותי פונדקאות בתאילנד ובמדינות אחרות ונתקלו בקשיים רבים. בשל אירועים אלו, כינסה ועדת הפנים של הכנסת דיון מיוחד אשר עסק בנושא הפונדקאות, וייתכן שבעתיד הקרוב תורחב הזכאות לשירותי פונדקאות גם ליחידים. מדובר בבשורה של ממש עבור זוגות חד מיניים, אשר כיום לא יכולים לקבל שירותי פונדקאות בארץ ולשם כך נאלצים לפנות למדינות שונות בחו"ל ולשלם כסף רב.
סוף עידן הפונדקאות בתאילנד?
הסיפורים האחרונים מדגישים את הקושי אשר עובר על הזוגות בניסיונותיהם לקבל שירותי פונדקאות בתאילנד. הקשיים הללו כוללים קושי בהנפקת דרכון ישראלי לילדי הפונדקאות, טענות על קיום חוק בתאילנד אשר מאפשר לאימהות הפונדקאיות לקבל את ילדם בחזרה ותשלום גבוה ביותר עבור קבלת השירותים. בנוסף, ייתכן שהחל מנובמבר 2014 תאילנד תפסיק לאפשר את שירותי הפונדקאות בשטחה, ועל הזוגות יהיה למצוא יעד אחר אשר יאפשר להם להגשים את חלום ההורות. כל הקשיים הללו גורמים לגופים רבים לדרוש שינוי בחקיקה לגבי הפונדקאות בישראל, אשר ייתכן מאוד ויתבצע כבר בתקופה הקרובה.
פונדקאות בארץ
כיום, ענף הפונדקאות בארץ הוא מצומצם מאוד ומציע עזרה לזוגות ספציפיים, הסובלים מהפרעות פוריות אשר לא ניתנות לפתרון בדרכים רפואיות, ועומדים בקריטריונים נוקשים. אחד הקריטריונים החשובים הרלוונטים הוא שבני הזוג המשתמשים בשירות הפונדקאות יהיו חייבים להיות איש ואישה בגירים. במילים אחרות, החוק לא מתיר שימוש בפונדקאות לזוגות חד מיניים או להורים יחידניים, ועל כן הם נאלצים לקבל את השירותים הללו ממדינות שונות בחו"ל. כיום נושא הפונדקאות בחו"ל הפך למאורגן, וקיימות סוכנויות שונות אשר מציעות את השירותים הללו. בכלי התקשורת דווחו על מקרים רבים בהם בני זוג חד מיניים קיבלו שירותי פונדקאות בהצלחה רבה ממדינות שונות בחו"ל כמו הודו, תאילנד, רומניה ואחרות, אך כפי שנאמר קיימים מקרים בהם התהליך לא "הולך חלק" ומוסדות בירוקרטיים שונים מערימים על הזוגות קשיים רבים.
תפנית ביחס לשירותי פונדקאות בקרב זוגות חד מיניים
על פי הדיון בוועדת הפנים של הכנסת, אשר התכנסה על מנת לדון במקרים הללו ייתכן והעתיד יהיה טוב יותר עבור זוגות חד מיניים אשר מעוניינים בילדים. הוועדה דנה בשינויי חקיקה שונים אשר באים לקדם את זכויות קהילת הלהט"ב, ובין היתר דנה בנושא הפונדקאות. בוועדה הדגישו כי חלק גדול מהטענות אינן נכונות, וטענו מנגד שמדינת ישראל ומשרד החוץ דווקא באים לעזרתם של הישראלים הנתקלים בקשיים בהנפקת הדרכונים בחו"ל, ולטענתם הטענות לגבי אפליה אינן נכונות.
על פי דוברת משרד הבריאות, עינב שימרון, בימים אלו עובדים במשרד על תזכיר חוק אשר יאפשר גם ליחידים להשתמש בשירותי פונדקאות, אשר ניתנים כיום אך ורק לזוגות. במידה והצעה זו אכן תתקבל ותאושר, מדובר בפריצת דרך משמעותית עבור זוגות חד מיניים והורים יחידניים, אשר יוכלו ליהנות משירותי הפונדקאות בארץ, ולא ייאלצו לנסוע לשם כך לחו"ל. ייתכן מאוד שחקיקה כזאת תביא לסוף עידן שירותי הפונדקאות מחו"ל, ושכל אדם יוכל לקבל שירותים כאלה בארץ באופן שווה וללא אפליה.