דלג לתוכן

לטפל בשיניים בזמן טיפול בסרטן

טיפולי כימותרפיה והקרנות משפיעים על הגוף באופן שעלול לפגוע בתהליכים בריאים כמו ירידה בהפרשת הרוק בפה שמהווה פתח לסיבוכים שונים בחלל הפה והגוף. מתי אנו חשופים לפגיעות אלה ואיך נימנע מהן?

מאת: ד"ר רוני אמיד, רופא שיניים
תאריך פרסום: 04/02/2014
3 דקות קריאה

טיפולי כימותרפיה והקרנות משפיעים מאוד על הגוף באופן שעלול לפגוע בתהליכים בריאים ותקינים כמו ירידה בהפרשת הרוק בפה שמהווה פתח לסיבוכים שונים בחלל הפה והגוף. מתי אנו חשופים לפגיעות מסוג זה ואיך נימנע מהן?

שיטות הטיפול הנפוצות בסרטן הינן כריתה כירורגית של הגידול, טיפול על-ידי הקרנות וטיפולים כימותרפיים הניתנים בנוסף לטיפול הכירורגי או להקרנות.


כריתה כירורגית של גידולים בחלל הפה והפנים עלולה לגרום לפגיעה תפקודית ואסתטית בהתאם למיקום הגידול. בעקבות הכריתה עלולים להיווצר קשיים בלעיסה, בדיבור ובבליעה כתוצאה מפגיעה בשלמות ובתנועתיות הלשון, במפרקי הלסת, בעצמות הלסת, בשרירי הלסת, בשרירי הלעיסה או בשפתיים. 

הקרנות משמשות להריסת תאי גידול והינן טיפול מקובל בסרטן ראש צוואר. בניגוד לכריתה הכירורגית יתרון ההקרנות הינו בשמירה על שלמות האיבר המוקרן ותפקודו. הקרנות הינן טיפול מקומי בדומה לניתוח לכריתת גידול ומבוצעות על-ידי מכשיר חיצוני הפולט קרינה ממוקדת או על ידי שתלים פולטי קרינה בתוך הגידול או בסמוך לו. 

בגידול קטן לעיתים יכולה ההקרנה להחליף את פעולת הכריתה ולשמש כ"טיפול משמר איבר". כשהגידול גדול ניתן לבצע הקרנה לצמצום הגידול ולאחר מכן מבוצעת כריתת הגידול הנותר. במידה ונשארים תאים סרטניים ניתן לבצע הקרנות נוספות לצורך סילוקם. 


בעקבות ההקרנות תתכן ירידה משמעותית בהפרשת רוק.

תפקידיו של הרוק

לרוק מספר תפקידים עיקריים:

- סיכוך חלל הפה לסיוע בדיבור, בליעה וניקוי רקמות החניכיים והלחי הפנימית


- הרוק הינו בסיסי ומאזן את חומציות המזון ואת החומצות המופקות על-ידי חיידקים

- רוק מכיל מלחים (סידן וזרחן) המאפשרים ספיגה מחדש של מינרלים לרקמות השן

- רוק מכיל אנזימים המתחילים את פירוק המזון כבר בחלל הפה 

- שטיפת חיידקים ושאריות מזון מהשיניים

- הרוק מכיל מנגנוני הגנה המסייעים למאבק בחיידקים

למה עלולה לגרום ירידה בהפרשת רוק?

כתוצאה מירידה בהפרשת הרוק עלולים להיגרם יובש בריריות, פצעים בחלל הפה, סדקים בשפתיים, קשיים בבליעה בכלל ובבליעת המזון, פגיעה בשיניים כתוצאה מהתגברות עששת, כיבים וזיהומים בחניכיים על-ידי חיידקים או פטריות.

כמו כן, עלולה להתפתח רגישות מוגברת בחניכיים ולעיתים לא ניתן יהיה להניח תותבת על רקמות הפה למשך פרק זמן ארוך במיוחד לאחר סיום ההקרנות.

מלבד טיפולים כירורגים והקרנות ניתנים גם טיפולים כימותרפיים בעזרת תרופות המשמשות להרס התאים הממאירים על-ידי גלולות או בהזרקה. תרופות אלו משפיעות על תאים צעירים כמו תאי דם האמורים להילחם בזיהומים או על תאי האפיתל שהינם רקמת הרירית שמצפה את חלל הפה. בעקבות הכימותרפיה ישנה ירידה בתנגודת הגוף למלחמה בזיהומים, כמו גם פצעים וכיבים ברירית הפה. 

תופעות הלוואי מכימותרפיה

- תופעות לוואי לתרופות הכימותרפיות עלולות להיותבחילה והקאה והן גורמות לעלייה במיצי עיכול חומציים לחלל הפה וכתוצאה מכך לעלייה בכמות העששת הפוגעת בשיניים.

- אובדן תיאבון במהלך הטיפולים עלול להגביר את תחושת החולשה הכללית בתנגודת הגוף

טיפולי שיניים בטיפול בזמן


המלצות לשמירה על איכות החיים ומצב הפה

- מיד לאחר גילוי הסרטן (עוד לפני תחילת הטיפולים) גשו לבדיקה אצל רופא שיניים לסילוק כל נגעי העששת, טיפול בשיניים מזוהמות (עקירת שיניים או טיפולי שורש) וטיפול בדלקות וזיהומי חניכיים על-ידי שיננית.

- דאגו לסילוק כל מוקדי הזיהום ושמרו על היגיינה אוראלית קפדנית שיפחיתו את הסיכוי לחדירת זיהום והתפשטותו בגוף במצב של דיכוי המערכת החיסונית. 

- בזמן טיפולים בהקרנות או על-ידי כימותרפיה הימנעו מטיפולי שיניים, אך במידה ונזקקים לטיפולי חירום בצעו לפני הטיפול ספירת דם על מנת לבדוק אם ישנה כמות מתאימה של תאי דם לבנים (הנלחמים בזיהומים) ושל טסיות (על מנת לאפשר קרישת דם במקרה של זיהומים) בכדי להימנע מזיהום רב מערכתי במקרה של חדירת חיידקים כתוצאה מטיפול השיניים אל מחזור הדם בעקבות ירידה בתנגודת הגוף שעלולה לקרות בטיפול כימותרפי. 

- בכל מקרה בו נזקקים לטיפול שיניים התייעצו עם הרופא המטפל כדי שיקבע אם יש צורך בטיפול למניעת זיהום על-ידי כיסוי אנטיביוטי במהלך טיפול השיניים. כשלושה שבועות לאחר סיום הטיפול הכימותרפי חוזרת המערכת התפקודית בגוף למצבה הראשוני והטיפול בתקופה זו בטוח יותר. 

- שנו  הרגלי אכילה ושתייה על מנת להתמודד עם ירידה בכמות הפרשת רוק. אכלו כמויות קטנות, שתו לעיתים קרובות מאוד והשתדלו ללעוס מזון בכדי לסייע לעיכול הראשוני.

- שתו מים במשך היום בתדירות גבוהה וכך תסייעו בהקלה על תחושת היובש ולשטיפת חלל הפה משאריות מזון וחיידקים. בנוסף, שתו חלב על מנת לסייע בבליעה טובה יותר של מזון. 

- לעסו גומי לעיסה להגברת הפרשת הרוק. 

- הימנעו ממאכלים ומשקאות חומציים שעלולים להגביר את העששת בפה.

- הימנעו מצריכת קפאין ואלכוהול הגורמים לאיבוד נוזלים. 

- הקפידו לישון בשכיבה על הצד להפחתת נשימה דרך הפה שגורמת להתייבשות הפה וייבוש רקמות הרירית בפה. במהלך שנת הלילה הציבו בחדר מכשיר אדים. 

- שיטפו את הפה עם תמיסות אנטיספטיות שעוזרות להקטין חדירת זיהומים לשן ורקמת רירית הפה הפצועה. כמו כן, שיטפו את הפה עם פלואוריד שחודר אל השכבות החיצוניות של השיניים ומגביר את עמידות השיניים נגד עששת.

 - אם חסרות לכם שיניים באופן חלקי או מלא ואתם נעזרים בתותבות נשלפות,הקפידו על תחזוקה אופטימלית של התותבות: נקו את התותבות ניקוי מכני (עם מברשת תחת זרם מים) והשרו אותן בתמיסות חיטוי מתאימות בכדי להקטין את הסיכוי להידבקות בפטריות. כמו כן מומלץ להשתמש בתרסיס להרטבת הרכס עליו נשענת התותבת.

מאת: ד"ר רוני אמיד, רופא שיניים, מנהל תחום אסתטיקה דנטאלית

האם המאמר עניין אותך?

רופאים בתחום
ד"ר גבי לביא
ד"ר גבי לביא רפואת שיניים
רופא שיניים, מומחה לרפואת הפה, מוסמך לביצוע היפנוזה רפואית וכן לשימוש בגז צחוק
ד"ר מוחמד אשקר
ד"ר מוחמד אשקר רפואת שיניים
רופא שיניים בעל מרפאה פרטית
ד"ר חוסאם עמאשה
ד"ר חוסאם עמאשה רפואת שיניים
4.7
( 21 חוות דעת )
"טוב מאוד"
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו