הנקה מפחיתה את הסיכון לסרטן
מחקר חדש שהתבצע באוניברסיטת חיפה מראה את חשיבות ההנקה להפחתת הסיכון למחלות ממאירות בקרב ילדים. המחקר הראה שהנקת תינוקות מפחיתה את שכיחות הופעת לוקמיה ולימפומה בילדים וצעירים
מחקר חדש שהתבצע באוניברסיטת חיפה מראה את חשיבות ההנקה להפחתת הסיכון למחלות סרטן בקרב ילדים. המחקר, אשר בחן את הקשר בין גורמים סביבתיים להתפתחות מחלות ממאירות של גיל הילדות, הראה שהנקת תינוקות מפחיתה את שכיחות הופעת לוקמיה ולימפומה בילדים וצעירים. בכך הצטרף המחקר לשורת מחקרים נוספים אשר תומכת בהנקה בשל תרומתה למניעת מחלות אצל האם והיילוד ולשיפור תזונת התינוק.
הנקה מפחיתה סיכון למחלות
המחקר, אשר בוצע על ידי ד"ר ליטל קינן-בוקר ואפרת אמיתי, מצא שהנקת ילדים מפחיתה את הסיכון ללימפומה ולוקמיה, מהמחלות הממאירות הנפוצות בגילאי הילדות. המחקר אשר הוצג בשיתוף עם האגודה למלחמה בסרטן במסיבת עיתונאים לרגל יום הסרטן הבינלאומי, הראה שהסיכון למחלות אלה מופחת בצורה משמעותית בתינוקות אשר יונקים לעומת כאלה שניזונים מפורמולות בלבד.
המחקר כלל 190 מקרים של ילדים אשר אובחנו עם לוקמיה או לימפומה בגילאי הילדות (0-19) ו- 384 ילדים בריאים אשר שימשו כקבוצת הביקורת. במחקר הועברו שאלונים לאימהות הילדים הכוללים שאלות רבות לגבי הרגלים, חשיפה לגורמים סביבתיים ובין היתר לגבי הנקה.
תוצאות המחקר, אשר עדיין אינן סופיות מראות הבדל משמעותי בסיכון לפתח מחלות ממאירות בין ילדים שינקו לילדים שלא ינקו. ילדים שינקו באופן מלא ב- 4 חודשים ראשונים, או שינקו באופן חלקי עד גיל שנה היו "מוגנים" מפני מחלות אלה, וכתוצאה מההנקה הסיכון ללוקמיה ולימפומה בגילאי הילדות ירד בכ- 40%.
בנוסף להנקה, התגלו במחקר גורמים אחרים אשר גם יכולים להיות קשורים להגברת הסיכון לממאירות, כמו למשל אכילת חטיפים וממתקים עד גיל שנתיים, עישון ההורים, אי מתן של ויטמין D לתינוק וחוסר היענות לקבלת חומצה פולית במהלך השליש הראשון של ההריון.
הקשר בין גורמים סביבתיים למחלת הסרטן
מחקרים שונים התבצעו על מנת להבין מהם גורמי הסיכון להתפתחות הממאירות בילדים, ונשאלה השאלה האם מדובר בהפרעה שהיא גנטית בלבד, או שקיימים גורמים סביבתיים אשר יכולים להשפיע על הסיכון לפתח את מחלת הסרטן. במחקרים שסקרו גורמי סיכון שונים שיכולים להגביר את הסיכון לפתח ממאירות בגיל הילדות (כמו אכילת מזון מעובד, חשיפה לבעלי חיים, חשיפה לחומרי נקיון וכל גורם סביבתי אחר) התגלה הקשר בין מספר גורמים סביבתיים לבין התפתחות מחלות אלה בקרב ילדים.
חשיבות ויתרונות ההנקה
חשוב להדגיש שהנקה מלאה אינה מגנה באופן מוחלט מפני התפתחות מחלות סרטניות, והגורמים למחלות אלה עדיין אינם ברורים. עם זאת, בשל יתרונות ההנקה אנשי מקצוע רבים ימליצו על הנקה כאמצעי תזונה אולטימטיבי עד גיל חצי שנה ומעבר לכך, על מנת לספק לילד את כל התנאים לגדול ולהתפתח כראוי.
חלב אם קל מאוד לעיכול לעומת תחליפי חלב, מספק לתינוקות תזונה מלאה המכילה את כל מרכיבי המזון החיוניים בהתאם לגילם ותאי מערכת חיסון ונוגדנים שמסייעים להם להתמודד עם זיהומים. בנוסף, ילדים שיונקים סובלים ככל הנראה פחות מאלרגיה, עצירות או גזים. הנקה משפרת את הקשר בין האם לתינוק, ותורמת רבות לקשר המיוחד שמתחיל להתפתח כבר בגיל ינקות.
מאת: ברק מידן, מערכת אינפומד