דלג לתוכן

קפה - בריא או לא?

קפה נחשב למשקה השני הפופולרי ביותר בעולם. תאוריות רבות מנסות להסביר את ההתמכרות לטיפה החומה, אינסוף מחקרים עוסקים בהשפעת הקפה על הבריאות, וכוס הקפה שלנו לא מפסיקה להפתיע.

מאת: יעל זמיר, מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 06/02/2014
2 דקות קריאה

האגדה מספרת על רועה צאן אתיופי שהבחין כי לאחר שהעיזים לועסות גרגירים כהים מאחד העצים, הן מקבלות מרץ רב ולא מוכנות לישון בלילה. רועה הצאן דיווח על מסקנותיו למנהיג השבט שדאג לבחון את התופעה, ציווה למצות משקה מהגרגרים ומאז הכל היסטוריה.

קפה נחשב למשקה השני הפופולרי ביותר בעולם. תאוריות רבות מנסות להסביר את ההתמכרות לטיפה החומה, אינסוף מחקרים עוסקים בהשפעת הקפה על הבריאות, וכוס הקפה שלנו לא מפסיקה להפתיע.


מהו קפה ומה הוא מכיל?

קפה הוא משקה המופק מגרגרים של צמח הקפה שצומח בעיקר באזור אפריקה. רב סגולותיו של הקפה מיוחסות לחומר בשם 'קפאין' אשר מסוגל לחדור למערכת העצבים וכן לעכב אנזים בשם פופסודיאסטרז (PDE). תכונותיו של הקפאין מאפשרות לו להשפיע על כל תאי הגוף.


איך קפה משפיע עלינו?

חדירתו של הקפאין למערכת העצבים ממריצה את תפקוד המערכת וגורמת לתחושה של עודף אנרגיה. עיכוב האנזים PDE גורם לעלייה בחומר בשם Camp המשמש מתווך של תהליכים שונים בגוף האדם. לכן ההשפעות שלו משתנות בהתאם לאזור בו הוא פועל.


מדוע קפה הוא ממכר?

עם הזמן, הגוף שלנו מתרגל לכמות הקפה שאנו צורכים. על מנת להגיע לאותה השפעה ממריצה, אנחנו צריכים להגדיל את צריכת הקפה. כאן טמון פוטנציאל ההתמכרות של הקפה.


במה קפה טוב לבריאות?

מחקרים מראים כי צריכת קפה מאוזנת היא טובה לבריאות.

רק לאחרונה, פורסם מחקר שהוכיח כי צריכת קפה משפרת את הזיכרון ומורידה את הנטייה לאלצהיימר בגילאים מבוגרים. 

קפה הוכח כממריץ, גורם לתחושת מצב רוח טוב ומרחיב את דרכי הנשימה. 

צרכני קפה נוטים לסבול פחות מפרקינסון עקב השפעת הקפה על רמות דופמין וכן נצפו שיעורים נמוכים של סוכרת מסוג 2 עקב השפעתו על הסוכר בדם.

נוכחות של נוגדי חימצון בקפה גורמת לירידה בשיעור של מחלות לב, מחלות כבד, היווצרות אבנים בדרכי מרה.

לא זו בלבד, הקפה מגן גם מפני התפתחותן של מחלות כבד, מחלות בדרכי מרה ומחלת הסרטן.

כל ההשפעות החיוביות של הקפה מוגבלות לצריכת קפה של 2-4 כוסות ביום, במקרה של צריכה מוגזמת הקפה עלול להשפיע בצורה הפוכה ולהגביר נוכחות של מחלות רבות.


החסרונות הבריאותיים של קפה

מחקרים נוספים מראים כי הקפה יכול להיות גם בעל השלכות שליליות. השפעותיו הרעות יכולות להיות עלייה בלחץ הדם, פגיעה בפוריות, עלייה בשכיחות של אנמיה, החמרת כאבי ראש ומיגרנות, פגיעה במחזור השינה והחמרת ריפלוקס (חזרה של מזון מהקיבה לוושט).


מה לגבי שתיית קפה בהריון?


רמות קפאין גבוהות נמצאו בדמם של עוברים לאמהות הצורכות קפה בזמן ההיריון. חודשי ההיריון נחשבים לתקופה רגישה ביותר עבור העובר המתפתח ויש חשש שרמת הקפאין משבשת תהליך התפתחותי כלשהו.

עד כה הוכח כי קפאין גורם לעוברים קצב לב מהיר ומעלה את השכיחות ללידה מוקדמת.

לכן מומלץ להפחית את צריכת הקפה על מנת למנוע סיכונים מיותרים לעובר.

מאת: יעל זמיר, מערכת אינפומד

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
פרופ' טליה אלדר גבע
פרופ' טליה אלדר גבע יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
מומחית למיילדות, גינקולוגיה ופריון, מנהלת מחלקה לפריון והולדה
פרופ' יהודה קמרי
פרופ' יהודה קמרי פנימית
5.0
( 6 חוות דעת )
"הגעתי לקמרי דרך המלצה עם קריסת כבד , חשד לשחמת , לחץ דם גבוה כולסטרול סכרת והשמנת יתר , לאחר איבחון של קמרי , הוא שינה לי את כל מערך התרופות שלקחתי במשך 10 שנים והם לא עזרו לי כלל , ואף רופא בקופ״ח לא התייחס לבעיות שלי ולטענות שלי , כבר בחודש הראשון לטיפול של קמרי , ירדתי במשקל , התאזנתי עם הסכרת והדלקת החריפה שהייתה לי בכבד , וכמובן האיזון בלחץ דם והכולסטרול, כל ביקור כל שיחת טלפון מקמרי מקצועית ומדוייקת , כולל הליווי של הדיאטנית במרפאה , וכמובן שאמליץ בשמחה על קמרי וצוותו , אני הגעתי אליו לפני שנה בדיוק עם קריסת כבד, כבר דיברו איתי על השתלה שאולי אזדקק לה , היום אני מאוזנת ושומרת על עצמי וקמרי זמין לכל שאלה או כל חשש שיש לי , ולכן אני ממשיכה אצלו לסבב נוסף של השגחה שלו וטיפול צמוד שלו , במילה אחת הוא אציל לי את החיים לפני שנה ואני אסירת תודה ❤️"
ד"ר דורית רביד
ד"ר דורית רביד יילוד וגינקולוגיה, רפואת נשים
מנהלת השירות האמבולטורי המיילדותי במרכז הרפואי מאיר, כפר סבא
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום תזונה ותוספי תזונה

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו