דלג לתוכן

רוצים לזכור חומר לימוד? סכמו במחברת. לא במחשב

מתכוננים לבחינה? מחקרים גילו שאם מסכמים חומר לימוד בכתב יד מבינים וזוכרים את החומר טוב יותר מאשר בהקלדה במחשב. מה התגלה במחקר ואיך בדיוק זה עובד?

מאת: קארין מרקוביץ, מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 09/02/2014
2 דקות קריאה

מתכוננים לבחינה? מחקרים גילו שאם מסכמים חומר לימוד בכתב יד מבינים וזוכרים את החומר טוב יותר מאשר בהקלדה במחשב. מה ידוע לנו על המחקר? ואיך בדיוק זה עובד?


במחקר שנערך באוניברסיטת פרינסטון ופורסם בכתב העת Psychological Science, מצאו חוקרים כי סטודנטים שסיכמו חומר בשיעורים באמצעות מחשב נייד, הפגינו יכולות הבנה וזיכרון נמוכות יותר מאשר חבריהם לכיתה שהשתמשו בשיטה הישנה של סיכום בכתב במחברת. כך כותבת השבוע שרה גריפיתס בכתבה שהתפרסמה השבוע בדיילי מייל הבריטי.

בזמנים אלו של קידמה טכנולוגית נפוץ מאוד למצוא בכיתות לימוד תלמידים שבוחרים לכתוב בעזרת מחשב נייד. הבחירה לכתוב בעזרת מחשב נייד קלה יותר מכתיבה ביד (זה נוח, קריא, קל לשתף חומר בין חברים, קבצים מסודרים בתיקיות לפי תאריך ולא צריך להתאמץ להבין את כתב לא ברור או לזכור איפה הנחנו את המחברת).

אך חכו לפני שאתם מוותרים על כלי הכתיבה וקונים מחשב נייד. חוקרים אמריקאים בדקו האם תלמידים שמשתמשים במחשב נייד מצליחים לתמלל בצורה יעילה ולקלוט ולעבד מידע חדש או האם הם פשוט מקלידים מהר ככל שהם יכולים.

מה גילה המחקר?


פאם מולר מאוניברסיטת פרינסטון ודניאל אופנהיימר מאוניברסיטת UCLA החליטו לבדוק סטודנטים בכיתות שחלקם סיכמו את החומר הנלמד במחברות מסורתיות וחלקם במחשבים ניידים. הסטודנטים הקשיבו לאותן הרצאות והשתמשו באסטרטגיית הסיכום המועדפת עליהם כדי לרשום את החומר ולאחר חצי שעה נבחנו על החומר הנלמד.


החוקרים גילו שסטודנטים שמשתמשים במחשב נייד מסכמים בדרך כלל יותר חומר מאלו שמסכמים בכתיבה, אך הם גם נטו יותר לסכם בדיוק את מה שנאמר בצורה של "שעתוק מטופש", כך קוראים לזה החוקרים.

הקלדה במחשב מביאה לכתיבה משועתקת מילה במילה ואילו כתיבה מאפשרת לאדם לבטא את שנאמר במילים שלו. שתי קבוצות הסטודנטים שיננו את אותה כמות של עובדות, אבל קבוצת המסכמים במחשב לא הציגה הבנה עמוקה יותר של המושגים המשוננים כמו של אלו שכתבו.

החוקרים ערכו מחקר נוסף על מנת לבדוק מה קורה ליכולת של שתי הקבוצות כשחולפת יותר מחצי שעה ולסטודנטים יש זמן להטמיע את הרעיונות והעובדות. במחקר השני הניסוי נערך שוב, אך הפעם החוקרים אמרו לסטודנטים שייערך מבחן על החומר הנלמד שבוע לאחר מכן, וכי הם יכולים להיעזר בסיכומים שלהם במהלך ההתכוננות לבחינה.

החוקרים גילו שסטודנטים שסיכמו את החומר בכתב יד קיבלו ציונים גבוהים יותר מאלו שסיכמו במחשב. הסטודנטים שסיכמו בכתב יד אולי כתבו פחות אבל למעשה הפגינו יכולות למידה איכותיות יותר, זיכרון עובדות גבוה יותר והבנה עמוקה יותר של החומר הנלמד בכיתה.

תוצאות המחקר מראות שכתיבה ביד היא אסטרטגיה טובה יותר ללמידה, להבנה ולזיכרון שמביאה לתוצאות טובות יותר בבחינות מאשר הקלדה במחשב הנייד. אז בפעם הבאה שאתם לומדים שיקלו שוב אם לקחת מחשב נייד או אולי מחברת ועט.

מאת: קארין מרקוביץ, מערכת אינפומד

האם המאמר עניין אותך?

רופאים בתחום
ד"ר יעל מליניאק
ד"ר יעל מליניאק משפחה
4.9
( 56 חוות דעת )
"הרופאה צלצלה בחלון הזמן הנתון, בקשיבה בסבלנות , הציע דרכי אבחון אפשריים ושלחה זימונים לכך, ברק זמן קצר ולעיניין ובאדיבות"
ד"ר נטע לניאדו שריג - מומחית למשפחה, עוסקת ברפואת גיל המעבר
ד"ר נטע לניאדו שריג - מומחית למשפחה, עוסקת ברפואת גיל המעבר משפחה
5.0
( 4 חוות דעת )
"ד"ר לניאדו פתרה לי בעיה שרופאים אחרים לא התייחסו אליה כמו שצריך אחרי הרבה זמן ללא פתרון"
ד"ר טטיאנה פצ'יוני
ד"ר טטיאנה פצ'יוני משפחה
מומחית ברפואת המשפחה פנימית וכללית
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו