התמכרות לאינטרנט והקשר להפרעות אחרות
מחקרים אשר בחנו את שכיחותה של ההתמכרות לאינטרנט במדינות שונות מצאו שכ-8% מבני הנוער מכורים לאינטרנט ורבים מהם משתמשים באינטרנט שימוש יתר גם אם אינם מכורים ממש.
התמכרות לאינטרנט
התמכרות לאינטרנט מוגדרת כהתנהגות הכוללת לפחות חמישה מבין הקריטריונים הבאים: עיסוק יתר באינטרנט, סבילות, נסיגה, קושי בשליטה, שימוש ממושך מכפי שהמשתמש מתכוון, פגיעה בתפקוד, שקרים והמנעות.
מחקרים אשר בחנו את שכיחותה של ההתמכרות לאינטרנט במדינות שונות מצאו שכ-8% מבני הנוער מכורים לאינטרנט ורבים מהם משתמשים באינטרנט שימוש יתר גם אם אינם מכורים ממש. התנהגות של התמכרות לאינטרנט נמצאה גם בקרב אוכלוסיית הבוגרים והבוגרים הצעירים, אך רוב המחקרים התמקדו בבני נוער.
מחקרים אשר התמקדו באטיולוגיה של ההתמכרות לאינטרנט הצביעו על חשיפה מוקדמת לאינטרנט ועל גורמים סביבתיים ככאלה אשר עלולים להגביר את הסיכון להתמכרות.
בעוד שהתמכרות לאינטרנט הולכת ותופסת מקום של הפרעת התמכרות אשר עומדת להיכלל במהדורה החמישית של ה-DSM, יש הטוענים שלא מדובר בהפרעה ראשונית, כי אם בהפרעה המתעוררת על רקע סימפטומים רגשיים-פסיכיאטריים קודמים. במילים אחרות, הבנת הקשר בין התמכרות לאינטרנט להפרעות נפשיות עשויה לשפוך אור על המכניזם העומד בבסיס ההתמכרות לאינטרנט.
הקשר בין התמכרות לאינטרנט להפרעות רגשיות
מחקרים מהשנים האחרונות מצביעים על כך ששכיחות ההתמכרות לאינטרנט גדלה בקרב אנשים בעלי סימפטומים של דיכאון או הפרעה טורדנית כפייתית ובעלי רמת עוינות גבוהה יחסית. יחד עם זאת, קיומו של קשר אינו מספק מידע על כיוונו ונסיבותיו: ייתכן ושימוש היתר באינטרנט בא לחפות על בעיה נפשית קיימת, או לחלופין, ייתכן כי השימוש לרעה באינטרנט מייצר ומעצים סימפטומים פסיכיאטריים.
מספר חוקרים הצביעו על הקשר בין התמכרות לאינטרנט להתמכרויות אחרות (כגון התמכרות לסמים, אלכוהול או הימורים) והציעו כי מנגנונים דומים מעורבים בהתפתחות ההתמכרויות השונות. כך, נמצא במספר מחקרים כי מכורים לאינטרנט נטו גם לשימוש לרעה בחומרים. למרות זאת, המאפיינים הפסיכו-סוציאליים העומדים בבסיס הנטייה הכפולה להתמכרות עדיין אינם ברורים.
קשר משמעותי נוסף עליו הצביעו מספר מחקרים הינו הקשר בין התמכרות לאינטרנט להפרעות קשב וריכוז. קשר זה מוסבר על ידי מנגנון ביו-פסיכולוגי. המנגנון מתייחס לנטייתם של בעלי הפרעות קשב להשתעמם בקלות ולהזדקק לתגמולים מידיים, אשר הופכת את האינטרנט, על מגוון הגירויים שבו, לאמצעי מספק להפחתת שעמום. גורם זה חובר להפרשת הדופמין המוגברת בעת משחק במשחקי מחשב אשר מאפשרת תחושת מיקוד ושיפור בביצועים - אלמנט משמעותי במיוחד עבור מתבגרים ובוגרים בעלי הפרעות קשב, אשר מתמודדים עם תסכול וקשיי מיקוד בחיים שמחוץ למחשב. גם הקושי בשליטה העצמית של בעלי הפרעות הקשב והריכוז "תורמים" לנטייה ההתמכרותית מאחר והם מקשים על בקרה וויסות השימוש באינטרנט. כמו כן, השימוש באינטרנט מחפה לא פעם על קושי ביחסים בין אישיים ובמיומנויות בין אישיות בסביבה שאינה וירטואלית.
התמכרות לאינטרנט נמצאה באחוזים גבוהים גם בקרב אנשים הסובלים מדיכאון קליני ודיסתימיה. הקשר הסיבתי בין ההפרעות טרם הוכח, אולם חוקרים מציעים כי הפעילויות האינטרנטיות השונות מספקות תמיכה חברתית, חווית הצלחה, תחושת שליטה ואפשרות בריחה לעולם של פנטזיה. אלו היבטים מהם רבים מהסובלים מהדיכאון אינם נהנים בחייהם היום יומיים הקשים, המאופיינים בבידוד וכאב נפשי.
באופן לא מפתיע, נמצא במחקרים גם קשר משמעותי בין התמכרות לאינטרנט לחרדה חברתית. האינטרנט מאפשר לקיים קשרים חברתיים תחת אנונימיות וללא מפגש פנים אל פנים מה שמקל באופן משמעותי על אנשים הסובלים מחרדה חברתית וביישנות. אף על פי שהקשר בין התמכרות לאינטרנט לחרדה חברתית נראה אינטואיטיבי וברור, מחקר אשר בחן קשר זה תוך נטרול השפעתם של הפרעות קשב ודיכאון הצביע על קשר זניח.
כאמור, קשר משמעותי נמצא גם בין התמכרות לאינטרנט לרמות עוינות ואגרסיביות גבוהות. גם בקשר זה טרם הוכח קשר סיבתי, אולם אנשי מקצוע משערים כי רמות העוינות והתוקפנות הגבוהות קשורות בקשיים בין אישיים בחיי היום יום, אשר אינן מביאות בסביבה האינטרנטית לפגיעה והדחייה שהן מעוררות בחיים הממשיים. בנוסף, משחקי אינטרנט רבים מאפשרים ביטוי אגרסיבי אשר אינו מביא לפגיעה באדם חי, ועל כן מושכים רבים מהאנשים המתקשים לווסת או להתמודד עם תוקפנותם בחיי היום יום.
ההשלכות הקליניות של הקשר בין התמכרות לאינטרנט להפרעות רגשיות
הבנת הקשר בין התמכרות לאינטרנט לבין הפרעיות רגשיות שונות כגון דיכאון, הפרעות קשב וריכוז, חרדה חברתית, התמכרות לחומרים והתנהגות או דחפים אגרסיביים מרחיבה את אפשרויות הטיפול בהתמכרות והמניעה שלה. יחד עם זאת,יש לקחת בחשבון כי הפרעות אלו מלוות פעמים רבות בקשיים חברתיים נרחבים אשר הופכים את השימוש באינטרנט לאסטרטגיית התמודדות מועדפת אשר מלווה ברווחים אך גם בסיכון להתמכרות. במצבים אלו נוצרים מעגלים אכזריים בהם הניסיון להתמודד עם הקושי הרגשי באמצעות האינטרנט הופך לגורם מצוקה והפרעה בפני עצמו. לפיכך, טיפול בהתמכרות לאינטרנט בפני עצמה מהווה בדרך כלל פתרון חלקי ושטחי אשר אינו מספק מענה לגורמי העומק להתמכרות.
בהתאם, במסגרת הטיפול באנשים המתמודדים עם הפרעות רגשיות כגון דיכאון, הפרעות קשב וריכוז, חרדה חברתית, התמכרות לחומרים והתנהגות אגרסיבית יש להניח מראש את הסיכוי לשימוש לרעה באינטרנט. לפיכך, רצוי להתייחס לאפשרות זו כבר בשלב האינטייק וההערכה הראשונית ולהקדיש לה תשומת לב במהלך הטיפול.
ביבליוגרפיה
The association between Internet addiction and psychiatric disorder: A review of the literature. Ko, C.-H.; Yen, J.-Y.; Yen, C.-F.; Chen, C.-S.; Chen, C.-C. European Psychiatry, Vol 27(1), Jan 2012, 1-8.