דלג לתוכן

הבדיקות שחשוב לעשות מגיל 30

בגיל 30 החיים רק מתחילים. אתם משקיעים בעבודה ובילדים, אבל מה עם הבריאות שלכם? קבלו את הבדיקות שחשוב שתכניסו לשגרת הרפואה המונעת שלכם, החל מגיל 30

מאת: ברק מידן, מערכת אינפומד
תאריך פרסום: 03/03/2014
2 דקות קריאה

בגיל 30 החיים רק מתחילים. אתם משקיעים בעבודה ובילדים, אבל מה עם הבריאות שלכם? קבלו את הבדיקות שחשוב שתכניסו לשגרת הרפואה המונעת שלכם, החל מגיל 30. 


למרות שבגילאי 30 פלוס, השכיחות של מחלות כרוניות עדיין נמוכה, חשוב מאוד שתבצעו בדיקות שגרתיות כדי לזהות בעיות שדורשות התייחסות. גילוי מוקדם של לחץ דם גבוה או רמת כולסטרול גבוהה ניתנים לטיפול מגיל צעיר על ידי שינוי אורח חיים בלבד. לכן מומלץ להתייעץ עם רופא משפחה ולהיבדק. 


"הרוצח השקט" - לחץ דם גבוה מסכן אתכם

לחץ דם גבוה הוא אחת ההפרעות הנפוצות ביותר, המופיע בחלק גדול מהאוכלוסייה המבוגרת. הוא קרוי גם "הרוצח השקט", מכיוון שהוא מעלה את הסיכון למחלות שונות ולכן זיהוי מוקדם שלו צריך להדליק נורת אזהרה ומצריך טיפול במידת הצורך. לחץ דם תקין הוא 120/80, ולחץ דם גבוה מוגדר כלחץ דם גבוה מ- 140/90. 

מלבד זאת, לחץ דם גבוה שמתגלה לראשונה בגיל צעיר קשור לפעמים למחלות רקע אחרות (כמו מחלת כליות ומחלות אנדוקריניות) ומצריך בירור מתאים לאבחון מחלה קיימת אשר אחרת, ככל הנראה היתה מאובחנת רק בשלב מאוחר יותר.

ההמלצות למדידת לחץ דם משתנות בהתאם למצב הבריאותי שלכם, לקיומם של גורמי סיכון נוספים ולהיסטוריה משפחתית. רוב הרופאים ימליצו על מדידת לחץ דם תקופתית אחת לכמה שנים.

תבדקו את העור שלכם ותמנעו מחלות

חשיפה לשמש עלולה לגרום לבעיות עור רבות, החל מכתמי שמש ונגעים אסתטיים ועד למלנומה. חשיפה רבה לשמש בשילוב נטייה גנטית למחלות עור עומדת בבסיס המלצתם של רופאי עור על ביצוע בדיקת עור שנתית לזיהוי נגעים חשודים.

מדובר בבדיקה פשוטה שנמשכת מספר דקות בלבד, בה הרופא בודק את הנגעים שבעור ("נקודות חן" ונגעים נוספים) על ידי מכשיר שנקרא דרמטוסקופ, ומחליט אם הנגעים תקינים או חשודים. במידה ועולה חשד כי נגע מסויים אינו תקין, מסירים אותו על ידי הליך פשוט ושולחים אותו לבדיקה פתולוגית.

חשוב להדגיש שרוב הנגעים תקינים, אך במידה ומסירים נגע במצב טרום ממאיר או בשלבי ממאירות מוקדמים, הדבר יכול להציל חיים וסיכויי הצלחת הטיפול גבוהים ביותר. לעומת זאת, הזנחה וחוסר מעקב עלולים להביא לגילוי המחלה בשלבים מאוחרים יותר, בהם היא כבר מפושטת, עם סיכויים נמוכים להצלחת הטיפול.

יש לציין, שבמקרים של הופעת נגע עור חדש או אם אם קיימים נגעים רבים על העור, מומלץ להגיע לרופא העור עוד לפני גיל 30 (באופן כללי מומלץ להיות במעקב של רופא עור מגיל צעיר יותר). עם זאת, מכיוון שרוב החשיפה של העור לקרני השמש מתרחשת עד גיל 30, חשוב שתקפידו על מעקב החל מגיל זה. כמו כן, אם ישנה היסטוריה משפחתית של מלנומה, התייעצו עם רופא העור שלכם לגבי תדירות המעקב הנדרשת וגיל תחילת המעקב.


בדיקות דם  - רפואה מונעת נרחבת

בדיקות דם הן בדיקות מעקב שגרתיות שנהוג לבצע בכל גיל, אך מגיל 30 מומלץ להתחיל ולבדוק גורמים ספציפיים שמגבירים את הסיכון למחלות שונות:

פרופיל שומנים 

כידוע, יתר כולסטרול מהווה גורם סיכון לטרשת עורקים ולמחלות נוספות. לכן, ההמלצה היא לבדוק את פרופיל השומנים ורמות הכולסטרול בדם אחת לכמה שנים בהתאם לגורמי הסיכון הקיימים. בהתאם לתוצאות הבדיקה, ניתן להתחיל לטפל בכולסטרול, בין אם על ידי שינוי בתזונה ובאורח החיים ובין אם על ידי טיפול תרופתי.

מעקב אחר רמות הסוכר

סוכרת היא מחלה קשה הגורמת לפגיעה רב מערכתית, ואבחון מוקדם שלה הוא חיוני. לכן, מומלץ לבצע מעקב אחר רמות הסוכר בצום בבדיקת דם פשוטה שתספק מידע לגבי הסיכון לסוכרת ותאפשר המשך בירור, במידת הצורך.

מאת: ברק מידן, מערכת אינפומד

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר יעל מליניאק
ד"ר יעל מליניאק משפחה
4.9
( 56 חוות דעת )
"הרופאה צלצלה בחלון הזמן הנתון, בקשיבה בסבלנות , הציע דרכי אבחון אפשריים ושלחה זימונים לכך, ברק זמן קצר ולעיניין ובאדיבות"
ד"ר נטע לניאדו שריג - מומחית למשפחה, עוסקת ברפואת גיל המעבר
ד"ר נטע לניאדו שריג - מומחית למשפחה, עוסקת ברפואת גיל המעבר משפחה
5.0
( 4 חוות דעת )
"ד"ר לניאדו פתרה לי בעיה שרופאים אחרים לא התייחסו אליה כמו שצריך אחרי הרבה זמן ללא פתרון"
ד"ר טטיאנה פצ'יוני
ד"ר טטיאנה פצ'יוני משפחה
מומחית ברפואת המשפחה פנימית וכללית
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום מלנומה והסרת שומות

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו