דלג לתוכן

כמה רעש פוגע בשמיעה?

רעש נמצא בכל מקום. אבל כשאתם חשופים לרעש חזק מדי, אתם עלולים לפגוע בשמיעה שלכם. בפעם הבאה שתלכו להופעה או שתעמדו ליד מכונה רועשת במיוחד, חשבו על האוזניים שלכם.

מאת: ד"ר טליה מרק
תאריך פרסום: 11/03/2014 תאריך עדכון: 19/11/2020
2 דקות קריאה

רעש נמצא בכל מקום. אבל כשאתם חשופים לרעש חזק מדי, אתם עלולים לפגוע בשמיעה שלכם. בפעם הבאה שתלכו להופעה או שתעמדו ליד מכונה רועשת במיוחד, חשבו על האוזניים שלכם.


מהי עוצמת קול ואיך מודדים אותה?


כדי להגדיר עוצמת קול ולמדוד אותה' אנו מודדים את לחץ גל הקול על האוזן (Sound Pressure) בדציבלים. מדידה בדציבלים היא שיטה שנעשית בסקלה לוגריתמית. למשל, עצמה של 0 דציבל היא העצמה השקטה ביותר הקיימת. עצמה של 10 דציבל היא למעשה מכפלה של פי 10 משקט מוחלט. עצמה של 20 דציבל היא גדולה פי 100, ועצמה של 30 דציבל גדולה פי 1000 מ- 0 דציבל.

לכן, אם אנחנו רוצים להשוות רמה של שיחה רגילה (שהיא באזור ה- 60 דציבל), מדובר בלחץ גל קול על האוזן בעצמה הכפולה פי מיליון משקט מוחלט.


רעש שפוגע בשמיעה שלכם


האוזן שלנו רגישה לרעשים בעצמה חזקה. רעשים כאלה עלולים לפגוע בתאי שיער שקיימים באוזן הפנימית (באיבר קורטי שאחראי לשמיעה התקינה). בעקבות הפגיעה נוצר ליקוי שמיעה עצבי (סנסורי נאורלי). ליקוי כזה גורם לאבדן עצמה, בהירות הצליל ולצפצופים באוזניים (טיניטוס, טינטון). הפגיעה מורגשת יותר כאשר האדם נמצא בסביבה עם רעשי רקע או מספר אנשים שמדברים בו זמנית ואז הקושי בשמיעה בולט ומטריד במיוחד.

הנזק תלוי בעוצמת הקול ובמשך החשיפה. מקובל להניח ש- 5% מהאנשים החשופים לרעש ממושך בעצמה של 80 דציבלים במשך 8 שעות עבודה ביום יפתחו ליקוי שמיעה משמעותי. בחשיפה של 85 דציבלים, 5%-15% מהעובדים יפתחו ליקוי שמיעה, ובחשיפה של 90 דציבלים, 15%-25% מהעובדים עלולים לסבול מפגיעת שמיעה.

ברוב המדינות המתקדמות, נקבעה עצמה של 85 דציבלים כנקודה מעליה תיתכן חבלת רעש, המוכרת כתאונת עבודה. במקרים כאלו, יש לצייד את העובדים באטמים או אזניות כדי להגן על שמיעתם. 

המשמעות של כל עלייה של 3 דציבלים בעצמת הרעש מכפילה את לחץ גל הקול על האוזן, ובמצב כזה משך הזמן שמותר לחשיפה לרעש מתקצר למחצית. למשל, משך החשיפה המרבי המותר ליום עבודה הוא 85 דציבלים (בסמוך לנחשף) למשך 8 שעות, 88 דציבלים למשך 4 שעות, 91 דציבלים למשך שעתיים, 94 דציבלים למשך שעה וכן הלאה.


בהתחלה, הליקוי המתפתח הוא זמני ויכול להשתפר אם החשיפה לרעש מסתיימת, אולם בהמשך הליקוי עלול להפוך לקבוע ובלתי הפיך. 


עוצמות רעש גבוהות במקומות בילוי (כמו מועדונים, הופעות) או שמיעת מוזיקה חזקה באוזניות לאורך שעות רבות עלולים לפגוע בשמיעה. צעירים ובני נוער במיוחד חשופים לנזקים על רקע האזנה למוזיקה בעוצמות גבוהות. 


רעש הפוגע בכל הגוף

רעש יכול לגרום לתופעות נוספות כמו לחץ דם גבוה, מתח, עצבנות, כאבי ראש, השפעה על דרכי העיכול ועוד. כלומר הפגיעה יכולה להיות רב מערכתית. כשנחשפים לרעש בשילוב ויברציות, ההשפעה אף חמורה יותר, כך שאם אתם עובדים ליד מכונה אשר גם מרעישה וגם רוטטת, לא מספיק להגן על האוזניים אלא יש להגן על כל הגוף.

מחקרים על רעש מגלים ממצאים מטרידים

במחקר אפידמיולוגי שנעשה בארה"ב נמצא חשד לחבלת רעש בקרב 9% מהילדים מתחת לגיל 11. במחקר אחר נמצא ש- 12.5% מהילדים בגילאי 9-16 נמצאו עם ליקוי שמיעה מחבלת רעש. באיסוף נתונים באתר המוזיקה MTV נמצא כי מתוך 10,000 בני נוער, ל- 61% היה טינטון אחרי חשיפה לרעש, בקרב 45% נמצא ליקוי שמיעה זמני אחרי חשיפה לרעש, ואילו רק 14% מהם השתמשו בהגנה (כמו אטמי אוזניים). 

כמה רעש יש סביבכם?

- צעצוע מצפצף של תינוק יכול להשמיע רעש בעצמה של 80-110 דציבלים.

- קונצרט רוק - 120-140 דציבלים.

- בילוי בבר הומה – 95 דציבלים.

- הקשבה באוזניות למשך 3 שעות עלולה להוביל להפחתה זמנית של 10 דציבלים בעוצמת השמיעה.

מאת: ד"ר טליה מרק - מכון אופקים, מומחית אף אוזן גרון, מנהלת תחום ליקויי שמיעה, מכשירי שמיעה וטינטון

האם המאמר עניין אותך?

רופאים בתחום
פרופ' פיטר גילבי
פרופ' פיטר גילבי אף אוזן גרון וכירורגיית ראש-צוואר
4.9
( 10 חוות דעת )
"הפרופסור אדם מדהים ורגיש עם המון נחת ושלווה. קשוב מאוד וענה לכל צרכיי. מאחלת שכולם יהיו כאלה מקצועיים"
ד"ר ראובן ישי
ד"ר ראובן ישי אף אוזן גרון וכירורגיית ראש-צוואר
רופא בכיר ומנתח במחלקת אף אוזן גרון, בית חולים רמב״ם 
ד"ר נעמי רבינוביץ
ד"ר נעמי רבינוביץ אף אוזן גרון וכירורגיית ראש-צוואר
רופאה בכירה במחלקת אף אוזן גרון ניתוחי ראש וצוואר במרכז הרפואי שיבא תל השומר
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום אף אוזן גרון

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו