קיץ 2014: תקן ישראלי חדש לקרם הגנה מהשמש
משרד הבריאות הוציא נוהל חדש בנוגע להנחיות ייצור, יבוא ושיווק מוצרי הגנה מקרינת השמש. הנוהל כולל כמה הנחיות שמטרתן להבטיח מוצרים טובים ואמינים יותר
משרד הבריאות הוציא נוהל חדש בנוגע להנחיות ייצור, יבוא ושיווק מוצרי הגנה מקרינת השמש. הנוהל, שגובש על ידי וועדת מומחים ממשרד הבריאות והאגודה למלחמה בסרטן, כולל כמה הנחיות שמטרתן להבטיח שיווק מוצרים טובים ואמינים יותר, שיספקו הגנה מתאימה ויעילה מקרני השמש, וכן עוסק בכיתוב על תוויות המוצרים, כדי שיהיה ברור ולא יעודד חשיפה מיותרת לשמש.
החמרה בתקן - מה צריך לכלול קרם הגנה מהשמש?
אחד השינויים החשובים שהוצגו בנוהל החדש הוא שינוי בתקן של מוצרי הגנה מהשמש. למרות שלפי התקנים הישנים, שווקו בישראל מוצרים איכותיים להגנה מהשמש, התקנים החדשים כוללים כמה שינויים מהותיים שאמורים להגן עלינו ושחשוב להכיר:
רמת SPF המינימלית היא 6 - רמת יעילות התכשירים מוגדרת לפי ערכי SPF (Sun protection factor), שנקבעת לאחר בדיקת רמת ההגנה של התכשיר מקרינת השמש. על מנת שתכשיר ייחשב לתכשיר הגנה, מקדם ההגנה שלו חייב להיות 6 לפחות.
הגנה מקרינת UVA - על פי התקן החדש, על תכשירי ההגנה לספק הגנה גם נגד קרינת UVA ברמה של 1/3 לפחות לעומת ערכי SPF המצוינים על האריזה. כמו כן, מוצר ייחשב למוצר הגנה מהשמש אך ורק במידה והוא מספק הגנה כנגד קרינת UVB ו-UVA, ולא יעמוד בתקן אם הוא לא מספק הגנה מפני סוג זה של קרינה.
הרחבת טווח ההגנה - בהתאם להנחיות החדשות, הערך המינימלי של אורך הגל הקריטי (כלומר, אורך הגל הקצר ביותר עבורו קיימת הגנה) הוא 370 ננומטר לכל הפחות. הרחבת הטווח תבטיח תכשירים יעילים יותר, שיגנו טוב יותר מקרינת השמש.
עמידות במים - על מנת שמוצר ייחשב לעמיד במים, חובה לבצע מבחני עמידות שמציגים ירידה של רמות ה-SPF של עד 25% לאחר החשיפה למים.
תווית המוצר - איך אפשר לקרוא את זה?
בנוסף להנחיות לגבי התקן, משרד הבריאות קבע הנחיות לגבי הכיתוב על התוויות כדי למנוע בלבול ולספק לציבור מידע ברור לגבי המוצר. ההנחיות העיקריות לגבי התוויות הן:
רמת ההגנה של התכשירים - כפי שמקובל באירופה ובאוסטרליה, רמת ההגנה של התכשירים תוצג על פי רמות SPF שנבדקו במעבדה ובהתאם לשיטת דירוג מסודרת. מלבד הצגת רמות ה-SPF, ניתן יהיה להוסיף את רמות ההגנה באופן מילולי (רמת הגנה נמוכה, בינונית, גבוהה).
בנוסף, המספר המקסימלי של ערכי SPF יוגבל ל-SPF50 ותכשירים אלה ייכנסו לקטגוריה של "רמת הגנה גבוהה מאוד". בנוסף, על מוצרים עם SPF של 6-15 שנחשבים לרמת הגנה נמוכה יצוין כי הם מפחיתים את הסיכון לכוויה בלבד, אך אינם מונעים סרטן עור.
הנחיות לשימוש - ההנחיות לגבי השימוש בתכשירים יחודדו ויכללו המלצה להימרח מריחה ראשונה לפני היציאה אל השמש, להימרח פעמיים ברצף כדי ליצור שכבת הגנה אחידה, ולהימרח כל שעתיים ובמקרים של הזעה וכניסה למים ועוד.
סימון תכשירים מאושרים בתקן החדש - כל תכשיר שעומד בתקן החדש יסומן בכיתוב הבא: "עומד בתקינה החדשה 2014 של משרד הבריאות לגבי הגנה מ-UVA/UVB"
מידע מטעה שאסור לכתוב - ההנחיות החדשות מונעות כיתוב שיכול להטעות את הציבור. מדובר על כיתוב מטעה שאינו ברור ומעודד חשיפה שלכם לקרני השמש, כמו "חוסם קרני שמש", "הגנה גבוהה פי 70 מהגנת העור", "לשיזוף יפה", "חסין למים", "למניעת נזקי השמש" ועוד.
מאת: ברק מידן, מערכת אינפומד