המדריך המלא לכאבי ברכיים ופציעות
מפרק הברך הוא המפרק הגדול בגוף, לוקח חלק פעיל בכל סוג של פעילות ספורטיבית, ואחד האזורים הנפוצים ביותר בפציעות של ספורטאים צעירים. יש דיווחים שכ- 55% מהפציעות בספורט הן בברכיים.
מפרק הברך הוא המפרק הגדול בגוף, לוקח חלק פעיל בכל סוג של פעילות ספורטיבית, ואחד האזורים הנפוצים ביותר בפציעות של ספורטאים צעירים. יש דיווחים שכ- 55% מהפציעות בספורט הן בברכיים.
איך בנויה הברך?
הברך מורכבת משלוש עצמות: הפמור (Femur), שהיא עצם הירך, הטיביה (Tibia), שהיא עצם השוק, והפיקה הממוקמת בחלק הקדמי של הברך (Patella). המניסקוסים, שהם שני מבנים סחוסים בצורת חצי סהר, נמצאים בין הפמור לטיביה ומשמשים כבולמי זעזועים. הם עוזרים ביציבות הברך ומאפשרים תנועה חלקה של עצמות אלו אחת מעל השניה. עוד יש לנו שק מלא בנוזלים, הנקרא בורסה, בחלק הקדמי של הברך, קדמית לפיקה. הברך מיוצבת על ידי שרירים, גידים ורצועות (ליגמנטים).
בברך ארבע רצועות משמעותיות: הרצועה הצולבת הקדמית (ACL - Anterior Cruciate Ligament), הרצועה הצולבת האחורית (PCL - Posterior Cruciate Ligament), הרצועה הצדדית החיצונית (LCL - Lateral Collateral Ligament), והרצועה הצדדית הפנימית (MCL - Medial Collateral Ligament)
פציעות ברכיים מחולקות ל- 2 סוגים עיקריים:
פציעות משימוש יתר (overuse injuries), הנגרמות מפעולה שחוזרת על עצמה, ופציעות חריפות - מטראומה ישירה או עקיפה לברך. חבלה ישירה יכולה לגרום לשבר, פריקה של הפיקה או קרע של רצועה. לעומת זאת, חבלה לא ישירה, למשל חבלה סיבובית או נחיתה לא נכונה מקפיצה, יכולה לגרום לקרע במניסקוסים, קרע של רצועה או פגיעת סחוס. בחלק גדול מהמקרים, לאחר החבלה הברך תתנפח עקב דימום בתוך המפרק.
הטיפול הראשוני המומלץ הוא מנוחה לברך, קירור הברך עם קומפרסים קרים, חבישה אלסטית, והרמה של הרגל (RICE - Rest, Ice, Compression and Elevation). משככי דלקת שאינם סטרואידים (למשל, איבופרופן - אדוויל או נורופן) יכולים להקל במידה מסוימת על הכאב.
סוגי פציעות משימוש יתר
כאב ממקור פיקתי (Patello-Femoral Pain Syndrome) - נקרא לעיתים "ברך של אצנים" (Runner's knee), נחווה ככאב בקדמת הברך בעיקר בירידה או עלייה של מדרגות או בישיבה עם ברכיים מכופפות לאורך זמן, למשל בסרט או בטיסה. במקרים רבים, הגורם לכאב זה הוא חולשת שרירים שגורמת להסטה של הפיקה מהציר הנורמלי שלה, ובהמשך - לפגיעה סחוסית. התעלמות מהבעיה יכולה לגרום לכאב חד שמוביל לתחושה של "כניעה" של הברך ואף נפילה.
בורסיטיס - דלקת של הבורסה בקדמת הברך. לרוב נחווה כנפיחות ולעיתים אודם בקדמת הברך.
דלקת של גיד הפיקה - הגיד שמחבר את הפיקה אל השוק, נקרא גם "ברך של קופצים" (Jumper's Knee).
דלקת של השומן על שם הופה (Hoffa's Syndrome) השומן שמתחת לגיד הפיקה.
כאבי גדילה / אוסגוט שלאטר (Osgood Schlatter disease) כאב ורגישות בחלק התחתון של גיד הפיקה באזור החיבור אל הבליטה הגרמית בחלק העליון של השוק. לעיתים קרובות הבליטה הזו תהיה גם גדולה מהרגיל. אופייני לילדים בגיל ההתבגרות, ולרוב חולף מעצמו עם סיום הגדילה.
דלקת של הרצועה האיליו-טיביאלית (Illio-Tibial Band Syndrome) - כאב בצד החיצוני של הברך, באזור ראש הפיבולה (השוקית), זו לרוב פציעה של אצנים אך יכולה להופיע גם אצל רוכבי אופניים. אופיני שיופיעו כאבים לאחר מספר קילומטרים של ריצה ולא מייד בתחילת הריצה.
סוגי פציעות חריפות של הברך (מסודרות לפי דרגת החומרה של הפציעה)
מתיחה או קרע חלקי של שריר או גיד - Knee Strain
מתיחה או קרע חלקי של רצועה - Knee Sprain
קרע של הרצועה הצדדית המדיאלית (MCL) - יופיע כאב בצד הפנימי של הברך שמוחמר בעת נשיאת משקל על הרגל (הליכה) - לרוב ניתן לטיפול באופן שאינו דורש ניתוח.
קרע של אחד המניסקוסים - יופיע כאב בגובה הסדק המפרקי בחלק הפנימי (למניסקוס המדיאלי) או בחלק החיצוני של הברך (למניסקוס הלטרלי) והברך תתנפח לאחר כיממה. במקרים רבים, למטופל עם קרע מניסקוס כואב לכופף הברך עד הסוף (עד לישבן). לעיתים, בקרע ידית דלי, לא ניתן ליישר את הברך עד הסוף (מה שנקרא, ברך נעולה) ובמקרה מיוחד זה מומלץ לנתח במהירות האפשרית כדי לשחרר את הנעילה ואם ניתן, לבצע תפירה של הקרע. כדי לאבחן בצורה טובה קרע במניסקוס, מבצעים MRI של הברך ולפי התוצאה, ניתן להחליט האם יש צורך בניתוח והאם ישנה אפשרות לתפירה של המניסקוס או הוצאה של החלקים הקרועים.
קרע של הרצועה הצולבת האחורית (PCL) - לעיתים קרובות הקרע אינו מלא וניתן לחזור לפעילות ספורטיבית לאחר שיקום, גם ללא ניתוח.
קרע של הרצועה הצולבת הקדמית (ACL) - ברוב המקרים, מתרחש בתנועה סיבובית של הגוף מעל הברך. לעיתים קרובות נשמע "פופ" מהברך בזמן החבלה והברך מתנפחת זמן קצר לאחר החבלה. לפעמים הברך מתנפחת מאוד, עד כדי כך שמומלץ לבצע ניקור ולהוציא דם מהברך על מנת להוריד כאבים. הרצועה הצולבת הקדמית חשובה בעיקר בפעילות ספורטיבית הדורשת תנועה סיבובית, למשל בכדורגל, כדורסל או סקי. במקרים האלו מומלץ לבצע שחזור של הרצועה. שיקום טוב של הברך בפיזיותרפיה יכול להביא את הברך ליציבות טובה, במידה ועדיין יש תחושה של אי יציבות, למשל בכניסה לרכב, מומלץ לבצע שחזור של הרצועה.
קרע של הרצועה הצולבת הצדדית (LCL) - במידה והקרע מלא וישנה אי יציבות בבדיקה, מומלץ לבצע שחזור.
האם חובה לעשות MRI?
MRI היא בדיקה שעוזרת מאוד לאבחן פציעות של רקמה רכה בברך, כגון קרעי רצועות, פגמים בסחוס וקרעי מניסקוסים. במידה ושוקלים לבצע ניתוח, מומלץ לבצע לפני כן MRI.
אובחן לי קרע במניסקוס. האם חובה לעשות ניתוח?
לא. לעיתים קרובות ניתן להשתקם גם ללא ניתוח. שיקום טוב של הברך יכול להביא אותה למצב שאינה כואבת, וניתן לוותר על הניתוח. אם שישה שבועות של פיזיותרפיה לפחות לא עזרו, מומלץ לבצע ניתוח. עם זאת, כאשר מדובר בקרע ידית דלי או בקרע שניתן לתפירה במטופל צעיר, הייתי ממליץ על ניתוח גם ללא שיקום מקדים.
אובחן לי קרע ACL. מתי אפשר לעבור ניתוח?
כשישה שבועות לאחר הפציעה. כדי לשפר את תוצאות הניתוח, מומלץ לתת לברך להחלים מהטראומה ולאפשר לנפיחות של הרקמות הרכות לרדת לפני הניתוח. מומלץ להתחיל פיזיותרפיה לפני הניתוח כדי לשמור על טווחים ולחזק את השרירים, מה שיקל על השיקום לאחר הניתוח.
ייתכן ש...
אם כואב לכם בחלק הקדמי של הברך כשאתם יורדים במדרגות, ייתכן שהכאב הוא ממקור פיקתי
אם כואב לכם בצדי הברך כאשר אתם מכופפים את הברך עד הסוף, יתכן שמדובר בקרע במניסקוס
אם אתם חווים כאב בצד החיצוני של הברך לאחר מספר קילומטרים של ריצה, יתכן שאתם סובלים מ- ITB syndrome
אם אתם מרגישים "פופ" והתנפחות מיידית של הברך אחרי חבלה סיבובית, יכול להיות שיש לכם קרע ב- ACL
אי יציבות של הברך בתנועה סיבובית יכולה להעיד על קרע ב- ACL
בריחה של הברך עד כדי נפילה מלווה בכאבים עזים בברך יכולה להיות כאב ממקור פיקתי
בכל מקרה של כאב, אי נוחות, מוגבלות או חשש לבעיה או חבלה, יש לפנות לרופא מומחה בתחום.
מאת: ד"ר איתמר בוצר, אורטופד ספורט מנתח