דלג לתוכן

מספר המשקפיים שלכם קופץ מהר? בדקו קרטוקונוס

קרטוקונוס היא מחלת עיניים פרוגרסיבית, בה הידקקות (מלשון דק) של הקרנית גורמת לבלט בקרנית. בלט זה גורם לפגיעה בחדות הראייה, בהתאם לשלב ההתקדמות של המחלה, ובמקרים קיצוניים גם לעיוורון.

מאת: גילי בושרי
תאריך פרסום: 26/05/2014 תאריך עדכון: 28/08/2014
3 דקות קריאה

קרטוקונוס היא מחלת עיניים פרוגרסיבית, בה הידקקות (מלשון דק) של הקרנית גורמת לבלט בקרנית. בלט זה גורם לפגיעה בחדות הראייה, בהתאם לשלב ההתקדמות של המחלה, ובמקרים קיצוניים גם לעיוורון.


הסימפטומים שצריכים להביא אתכם לבדיקה

- קוצר ראייה גבוה וצילינדר גבוה - אם המספר שלכם במשקפיים עולה בקפיצות גבוהות ולעיתים קרובות. מה זה אומר? קשה לתת מספרים מדויקים, אך אם המספר שלכם עולה כל כמה חודשים או עולה במספר או שניים בבת אחת, זהו תמרור אזהרה שיש לבדוק אצל מומחה.

- קושי להגיע לחדות ראייה טובה ונוחה גם בשימוש במשקפיים במספר שלכם.

- 'מריחה' של אורות, לדוגמא – אם אתם רואים את האורות בלילה 'מרוחים' מאוד ולא חדים כלל.


איך מאבחנים קרטוקונוס?

בבדיקת עיניים אצל אופטומטריסט. הבדיקה מורכבת משני חלקים: הראשון הוא בדיקה של הרפרקציה (כלומר, מספר המשקפיים) בהשוואה לנתונים הקודמים, והשני הוא מיפוי קרנית. מיפוי קרנית מבוצע על ידי מכשיר טופוגרפי מיוחד שמצלם את קרנית העין ומציג אותה בצורת מפה טופוגרפית, אשר מאפשרת לראות אם קיים בלט בקרנית או לא. הבדיקה מספקת תוצאות של רמת הקמירות של הקרנית כולה. מערכים מסוימים ומעלה, המשמעות היא שהקרנית קמורה מדי ואז מאבחנים את העין כחולה בקרטוקונוס.

קרטוקונוס היא חלק ממשפחת מחלות עיוותים בקרנית, וישנם כמה סוגים של המחלה: קרטוקונוס מסוג nipple, קרטוקונוס מסוג oval, keratoglobus,  קרטוקונוס מסוג PMD. את כל הסוגים מאבחנים באמצעות בדיקה של הרפרקציה, מיפוי הקרנית ובדיקה קלינית של קרנית העין באמצעות ביו-מיקרוסקופ.

בדיקה קלינית אפשר לאבחן גם את השלב בו נמצאת המחלה, על ידי סימנים קליניים שפחות מורגשים על ידי המטופל.

קרטוקונוס היא מחלה שמופיעה לרוב בשתי העיניים. לכן חשוב מאוד לבדוק את שתי העיניים. לרוב, עין אחת מורגשת ובולטת יותר במחלה מהשנייה.


טיפול בקרטוקונוס

אופן הטיפול מתבצע בהתאם לשלב וחומרת המחלה וחשוב מזה, בהתאם לנוחות הראייה שמתקבלת על ידי הטיפול, בין אם במשקפיים, עדשות מגע רגילות או מיוחדות, טיפולי מניעת החמרה או ניתוח.

הדבר הראשון שמבצעים לרוב הוא להתאים למטופל משקפיים אשר יאפשרו לו חדות ראייה מספקת ונוחה. ההגדרה של נוחות הראייה היא משמעותית, שכן לעיתים קרטוקונוס באה לידי ביטוי בצילינדר גבוה ביותר (עד 4, 5), אשר עלול לגרום בהרכבת משקפיים לאי נוחות, כאבי ראש וכדומה. לכן, חדות ראייה טובה ונוחה היא חשובה ביותר בשלב הראשון לטיפול.

במידה ואנו לא מצליחים להשיג חדות ראייה מספקת ונוחה בעזרת משקפיים, ניתן לעבור לשלב הטיפול הבא - התאמת עדשות מגע קשות נושמות. מדובר על עדשות המותאמות במיוחד למחלה, בעזרת מבנה מיוחד התואם את הבלט של הקרנית, עדשות אלו מתאמות לכל עין באופן אישי ועיצוב עדשת המגע הסופית נקבע בהתאם למצב המחלה והבלט של הקרנית. כלומר, לא מדובר במוצר מדף, אלא במוצר המותאם אישית למטופל. 

ברוב המקרים, בשלב זה מסתיים הטיפול, שכן אנו מצליחים לייצב את הראייה באופן מספק ונוח. במקרים קיצוניים, כשהמחלה ממשיכה להחמיר ועדשות מגע קשות נשמות אינן נוחות יותר, אפשר להמשיך לטפל בעזרת עדשות מגע מיניסקלרליות.

כיום הולך וגדל שימוש בטיפול מניעת החמרה שנקרא CROSS LINKING. טיפול זה מבוצע על ידי רופא עיניים ומיועד לבלום את התקדמות המחלה, כלומר – לא לרפא את המחלה או לשפר את המצב, אלא למנוע החמרה במצב.

אם המחלה נמצאת בשלב מתקדם בו מבנה הקרנית נמצא בסכנה פיזית (מרוב שהקרנית דקה ובולטת), יש לבחון אפשרות של ניתוח להשתלת קרנית בשיתוף עם רופא העיניים.


האם אפשר למנוע קרטוקונוס?

לא ידוע על דבר מה שניתן לעשות כדי למנוע אותה. עם זאת, ישנה חשיבות עליונה לאבחון שלה בזמן. לכן, בכל מקרה של חשד למחלה, חשוב מאוד להיבדק אצל אופטומטריסט מומחה לעדשות מגע ובמידה ומתבצע אבחון של המחלה, להקפיד על מעקב טיפול גם אצל רופא עיניים.

קרטוקונוס פוגעת בגברים ובנשים בשכיחות דומה. נושא התורשה עדיין לא ברור בצורה מובהקת בהקשר של המחלה, היא פורצת לרוב בגיל העשרה ומתקדמת בהחמרתה עד לעשור הרביעי לחיים. לאחר גיל 40 לערך, אין לרוב החמרה של המחלה והיא נותרת בעינה.

לכן, חומרת המחלה קשורה באופן ישיר לגיל בו המחלה הופיעה לראשונה: אם היא פרצה לראשונה בגיל 15, סביר להניח שתהיה חמורה יותר בגיל 40 (אז מפסיקה להתפתח) מאשר אם פרצה לראשונה בגיל 30, שכן היא פרוגרסיבית (מחמירה לאורך השנים, עד לגיל 40 לערך).


זכרו

כאשר יש חשד לקרטוקונוס, חשוב מאוד ללכת להיבדק בהקדם האפשרי. חשוב לא פחות לבצע בדיקת עיניים הכוללת בדיקה יסודית ביותר של הרפרקציה (המספר והצילינדר) וכן מיפוי אבחון קרנית. אם אובחנתם כחולים במחלה, חשוב מאוד להקפיד על מעקב שוטף, הכולל את כל האלמנטים של בדיקת האבחון – בדיקת עיניים יסודית של הרפרקציה ומיפוי קרנית על מנת לעקוב אחרי השינויים של המחלה בקרנית. 

מאת: גילי בושרי, אופטומטריסט קליני

האם המאמר עניין אותך?

רופאים בתחום
ד"ר גיא תם
ד"ר גיא תם עיניים
4.9
( 78 חוות דעת )
"רופא מאוד מקצועי נחמד ואנושי, יחס מצויין."
פרופ' מיכל קרמר
פרופ' מיכל קרמר עיניים
מנהלת שרות אוביאיטיס, כולל מרפאת אוביאיטיס ילדים בשניידר, מחלקת עיניים, מרכז רפואי רבין
ד"ר אליק רוזנפלד
ד"ר אליק רוזנפלד עיניים
5.0
( 5 חוות דעת )
"רופא מעולה מקצוען יחס טוב מאוד הכי טוב שיש"
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום קרטוקונוס וקרנית העין

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו