לראשונה: ארגון בריאות ממליץ על תזונה מהצומח
קייזר פרמננטה, ארגון בריאות מוביל בארה"ב, פרסם עדכון למערכות הרפואה השונות הממליץ על מעבר לתזונה המבוססת על מזונות מהצומח. מה הארגון ממליץ להוציא מהתפריט ולמה?
קייזר פרמננטה (Kaiser Permannente), ארגון בריאות מוביל בארצות הברית,פרסם לפני מספר חודשים עדכון למערכות הרפואה השונות הממליץ על מעבר לתזונה המבוססת על מזונות מהצומח. הארגון ממליץ להוציא מהתפריט בשר, עוף, מוצרי חלב, ביצים ומזונות מעובדים.
ארגון קייזר פרמננטה הוא ארגון שירותי בריאות פרטי המעסיק 167,000 עובדים, 14,600 רופאים ומבוטחים בו 9 מיליון אנשים. הארגון מחזיק 37 מרכזי בריאות ו- 611 משרדים רפואיים. בנוסף, קיימת בארגון זרוע מחקרית המבצעת מאות מחקרים בשנה, כאשר חלק ניכר מהם שם דגש על היבט הרפואה המונעת.
עדויות מוצקות בעד צמחונות
בעדכון שפרסם הארגון נטען כי – למרות שישנו בסיס מוצק של ראיות להעדפת תזונה צמחית, כולל מחקרים המראים את נכונותו של הציבור הרחב לאמץ אותה, רופאים רבים אינם מדגישים את חשיבותה של תזונה צמחית כטיפול ראשון למחלות כרוניות. זה יכול להיות בגלל חוסר המודעות לתזונה זו או מחסור במשאבים לחינוך החולה.
מטרת העדכון הייתה לסקור את הראיות התומכות בתזונה צמחית ולספק הנחיה להצגתם לחולים. מקרה המבחן שנבחר היה של מטופל בן 63 עם היסטוריה של יתר לחץ דם הגיע לרופא המשפחה שלו עם תלונות של עייפות, בחילות והתכווצויות שרירים.
הרופא שלו הורה על תזונה צמחית דלת נתרן שלא כללה את כל המוצרים מן החי וסוכרים מזוקקים וצריכה מוגבלת של לחם, אורז ותפוחי אדמה למנה אחת ביום. הומלץ לחולה לצרוך ירקות, כאלה שאינם עמילניים, ללא הגבלה, קטניות ושעועית. הוא התבקש גם להתחיל פעילות גופנית של 15 דקות, פעמיים ביום. התוצאות היו מדהימות: במשך תקופה של 16 שבועות, חל שיפור משמעותי במדדי התוצאות הביומטריות. כל זאת תוך הפחתה משמעותית בכמות התרופות ובמספרן.
מה זה אומר – תזונה מהצומח?
במסקנות אותו עדכון, מומלץ בפירוש לעבור לתזונה מהצומח. בתוך כך, הוסבר כי תזונה צמחית היא לא תכנית של הכל או כלום, אלא דרך חיים, המותאמת באופן אישי לכל אדם. מטרת אותו מאמר הייתה לסייע לרופאים את פוטנציאל התועלות בתזונה המבוססת על הצומח. מומלץ לרופאים להימנע ממונחים של 'צמחונות' או 'טבעונות' ולדבר יותר על אכילה בריאה של מזונות מלאים ומבוססים על הצומח, תוך צמצום למינימום עד הימנעות מצריכה של בשר, ביצים ומוצרי חלב.
אין ספק שהקריאה המפורשת של ארגון כה גדול ומוביל לתזונה על בסיס צמחי הינה פריצת דרך של ממש, בייחוד לאור העובדה ששוק המזון העולמי מהווה גורם משפיע ונקודת ממשק של אינטרסים כלכליים רבים, לעיתים אף סותרים של גורמים בעלי השפעה עצומה על התפריט היומי.
עדכון זה עשוי להוות נקודת מפנה אמיתית בכל הקשור להתייחסות לתזונה כגורם מונע ו/או מפחית בצורה ניכרת את הישנותן של מחלות באופן כללי ומחלות כרוניות בפרט. בנוסף, בקריאה הנלהבת לרופאים להעמיק את הידע שלהם אודות התועלות שבתזונה בריאה ובחינוך החולים שלהם בכיוון זה.
מאת: אורלי נעמן, מערכת אינפומד