דלג לתוכן

ארתרוסקופיה של מפרק הירך: ניתוח גדול - פולשנות מינימלית

ארתרוסקופיה של הירך, ניתוח המתבצע באמצעות מצלמה וכלים זעירים המוחדרים אל מפרק הירך ומחליפים ניתוח "קונבנציונלי", מאפשר טיפול יעיל במספר בעיות מכאיבות ומקצר משמעותית את משך ההחלמה

מאת: ד"ר איתמר בוצר
תאריך פרסום: 20/07/2014
3 דקות קריאה

ארתרוסקופיה של הירך, ניתוח המתבצע באמצעות מצלמה וכלים זעירים המוחדרים אל מפרק הירך ומחליפים ניתוח "קונבנציונלי", מאפשר טיפול יעיל במספר בעיות מכאיבות ומקצר משמעותית את משך ההחלמה


ארתרוסקופיה הינו ניתוח זעיר פולשני, שמתבצע דרך חורים קטנים דרכם מוחדרת מצלמה למפרק וכן כלים לטיפול או ביצוע האבחנה. המילה ארתרוסקופיה מורכבת למעשה משתי מילים - ארתרו שפירושה "מפרק", וסקופ שפירושה "להסתכל", ממש בדומה למונחים מיקרוסקופ או טלסקופ. ארתרוסקופיה של מפרק הירך הינו ניתוח חדש יחסית בהשוואה לניתוחי אתרוסקופיה של מפרק הברך או הכתף, לדוגמה.

מפרק הירך הוא המפרק המחבר בין האגן לעצם הירך (הפמור) ובנוי בצורת מכתש ועלי, שהם האצטבלום וראש הפמור בהתאמה. באזור מפרקי זה מכוסות העצמות בסחוס חלק וקשיח שנקרא סחוס היאליני או סחוס מפרקי והוא נועד להבטיח החלקה קלה של שתי העצמות זו על זו.

בשולי המכתש (האצטבלום), נמצאת טבעת סחוסית שנקראת לברום והיא משמש לאיטום המפרק ואף מסייעת ליציבות. קרע בלברום עלול לגרום לכאבים עזים, לרוב באזור המפשעה שמוחמר בישיבה או בקימה מישיבה והוא רק אחד ממספר סימפטומים שונים המאפיינים פציעה בירך.  

ארתרוסקופיה של הירך (Hip Arthroscopy) החלה לתפוס תאוצה בתחילת שנות האלפיים כטיפול שהחליף את הפריקה הניתוחית הפתוחה של מפרק הירך לטיפול בתסמונת התפס (אימפינג'מנט) של הירך ובקרעים של הלברום. בניתוח בשיטת ארתרוסקופיה משתמשים בשולחן ניתוחים מיוחד שמסייע במתיחת הרגל ויוצר מרווח שניתן להחדיר בו את הכלים ומצלמה הזעירים.

בניגוד לניתוחים ארתרוסקופיים של מפרקי הברך או הכתף, שמבוצעים באופן יחסי קרוב לעור, ניתוח של מפרק הירך עמוק הרבה יותר ונמצא בעומק של בין שישה לעשרה סנטימטרים מתחת לפני השטח.

הניתוח מבוצע כמעט בכל הגילאים, אבל במהותו מדובר ניתוח לספורטאים וצעירים - שחקני כדורגל, שחקני טניס, רקדניות ואתלטים – בשל הפולשנות המינימלית וההחלמה המהירה. לצורך העניין, הטניסאי אנדי רם סבל מקרע בלברום לפני מספר שנים, עבר ארתרוסקופיה של הירך בארצות הברית ולאחר מספר חודשים חזר לשחק. טייסון גיי, אצן 100 מטר אולימפי, פרש מתחרות אתלטיקה בשנת 2011 עקב כאב מטריד בירך, עבר ארתרוסקופיה של מפרק הירך לטיפול בקרע בלברום ושנה לאחר מכן באוליפיאדה בלונדון הגיע למקום הרביעי בריצת 100 מטר. ידוענית נוספת שעברה ארתרוסקופיה של הירך היא ליידי גאגא, שנאלצה לעצור  את מסע ההופעות שלה "Born This Way" בשנת 2013 עקב קרע בלברום, עברה ארתרוסקופיה של הירך בשיקאגו וכעת מפזזת שוב על הבמות. 


במה אפשר לטפל בארתרוסקופיה של מפרק הירך?

קרע בלברום - הסיבה הנפוצה ביותר בעולם לביצוע ארתרוסוקפיה של מפרק הירך. ישנן שלוש אפשרויות לטיפול בקרע לברום בצורה ארתרוסקופית - תיקון, הטריה או שחזור. בזמן הניתוח המנתח יכול להעריך את חומרת הפגיעה והאם ניתן לשמר את הלברום על ידי תפירה שלו חזרה למקומו או הטרייה של החלקים הקרועים על מנת להפחית את הכאבים של המטופל. במידה ומתגלה חסר משמעותי של הלברום או שקיימים כאבים לאחר ניתוח להטריה של הלברום, ניתן לבצע ניתוח לשחזור של הלברום בעזרת שתל גיד.

תסמונת התפס (אימפנג'מנט) של הירך -  ישנם שלושה סוגים של תסמונת התפס - Cam, Pincer ושילוב של השניים. מדובר במבנה גרמי של הירך שגורם ל"צביטה" של הלברום בין העצמות ובהמשך אף לקרע של הלברום ולפגיעה בסחוס המפרקי. הבעיה יכולה לנבוע מהפמור (קאם), עקב ראש בצורת ביצה במקום בצורת כדור או עקב מכתש עמוק מהנורמלי (פינסר). במהלך הניתוח הארתרוסקופי, משתמשים למעשה במשייפת חשמלית לתיקון הצורה של העצם ולמנוע את התפס.

בעיות נוספות שניתן לטפל בהן בצורה ארתרוסקפית הן פגיעה סחוסית של האצטבלום או הפמור, קרע של הלימנטום טרז (הליגמנט העגול), קפיצה של גיד האליו-פסואס (Internal Snapping Hip), או קפיצה של האיליו-טיביאל בנד מעל הטרוכנטר הגדול (External Snapping Hip), בורסיטיס טרוכנטרי, קרע של גידי הגלוטאוס מדיוס ופציעות נוספות.

מה קורה לאחר הניתוח?

הטיפול לאחר הניתוח משתנה בהתאם לפציעה, לפעולות הכירורגיות שבוצעו ולמנתח המבצע. באופן כללי, מתחילים לאחר הניתוח תהליך של שיקום פיזיותרפי ובמרבית המקרים ניתן לחזור לעבודה משרדית כשבוע מיום הניתוח ללכת ללא עזרת קביים כבר לאחר שבועיים בלבד. 

חזרה לפעילות ספורטיבית מתונה (שמבוצעת בקו ישר) מתאפשרת לאחר כשלושה חודשים, ואילו חזרה מלאה לספורט תתאפשר לאחר כחצי שנה. נהיגה ברכב מותרת לרוב בין 5 ימים לשבועיים מהניתוח, תלוי ברגל המנותחת והאם הרכב בעל תיבת הילוכים אוטומטית או ידנית. 

מאת: ד"ר איתמר בוצר, אורתופד ספורט מנתח

האם המאמר עניין אותך?

רופאים בתחום
ד"ר גד ולן
ד"ר גד ולן אורתופדיה
מנתח בכיר ומנהל את יחידת עמוד השדרה בביה"ח לניאדו
ד"ר ירון ברין
ד"ר ירון ברין אורתופדיה
4.9
( 14 חוות דעת )
"דר' ירון ברין נעים מדהים אלוף אחרי שבוע כבר הרגשתי מצויין ללא כאבים ובערך חודש כבר הלכתי רגיל ללא צליעה וכאבים מתכוונת לעשות את רגל ימין החלפת מפרק הירך"
 יגאל קלי
יגאל קלי שיאצו
4.7
( 3 חוות דעת )
"יגאל הוא מטפל חכם ורגיש. מכיר את תחום השיאצו והטיפול ברפואה הסינית לעומק. הוא עבד איתי על תחום ספציפי ואני מרגישה שיפור גדול אחרי מספר טיפולים. ממליצה על יגאל בחום."
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד
X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו