דלג לתוכן

הפטיטיס C: אין חיסון. יש טיפול

להפטיטיס C אין חיסון, אבל גילוי של המחלה וטיפול בה יכול למנוע את התקדמות המחלה ומניעת נזק בלתי הפיך לכבד. מה אתם יודעים על דלקת כבד נגיפית מסוג C (הפטיטיס C)? במסגרת יום המודעות למחלה, היום - 28.7, הנה כמה פרטים חשובים

מאת: פרופ' זיו בן ארי
תאריך פרסום: 28/07/2014
2 דקות קריאה

להפטיטיס C אין חיסון, אבל גילוי של המחלה וטיפול בה יכול למנוע את התקדמות המחלה ומניעת נזק בלתי הפיך לכבד. מה אתם יודעים על דלקת כבד נגיפית מסוג C (הפטיטיס  C)? במסגרת יום המודעות למחלה, היום - 28.7, הנה כמה פרטים חשובים

הפטיטיס C היא סוג של צהבת נגיפית, אשר עלולה לגרום עם השנים אצל חלק מהחולים הצטלקויות בכבד וכשל בתפקוד הכבד.

הידבקות בנגיף עלולה להתרחש על ידי חשיפה לדם נגוע בנגיף, באמצעות קיום יחסי מין עם אדם שנושא אותו (נדיר מאוד ביחסים מונוגמיים), או מאם ליילוד (נדיר). אנשים שחשופים יותר לנגיף הם מי שקיבלו עירוי דם ותוצרים שלו לפני שנת 1992, מכורים לסמים (בגלל חשש לשימוש חוזר במחט מזוהמת) ועולים ממדינות חבר העמים.

הפטיטיס C היא מחלה כרונית, אשר בניגוד לתפיסה הרווחת, אין לה חיסון. אנשים שנדבקו בנגיף יכולים להיות נשאים במשך שנים רבות ולתפקד רגיל מבלי שיפתחו כלל סימפטומים. אצל 20% מהנשאים עלולה להתפתח שחמת של הכבד (רקמת הכבד מוחלפת ברקמה צלקתית שאינה מתפקדת), ובחלקם, עם הזמן הצלקות יתרבו, המחלה תתקדם ועלול להתפתח כשל של הכבד, צורך בהשתלת כבד, וסרטן ראשוני של הכבד.

אפשר לאבחן את הנגיף בבדיקת דם פשוטהידועים שישה זנים (גנוטיפים) שונים לנגיף, כאשר משך הטיפול והצלחתו משתנים בהתאם לגנוטיפ. לרוב החולים בישראל (כ- 70%) יש גנוטיפ 1. בשלוש השנים האחרונות חלה מהפכה בטיפול האנטינגיפי במחלה, עם כניסתן של תרופות חדשות ופורצות דרך הפועלות ישירות נגד הנגיף ופוגעות במעגל החיים שלו. תרופות אלו מעלות באופן משמעותי את הסיכוי להחלמה מלאה.



שתי תרופות חדשות מקבוצה זו המטפלות בגנוטים 1 נכנסו לסל הבריאות בישראל ב-2012, אינסיבו וויקטרליס. הן ניתנות בשילוב עם זריקת פגאינטרפרון וטבליות ריבאוירין בלבד, למשך 24-48 שבועות. הטיפול המשולש שיפר משמעותית את סיכויי התגובה ומביא להחלמה מלאה ב- 65-70% מהחולים. חשוב לציין, כי לטיפול זה תופעות לוואי רבות.

כיום, ישנן מעל 40 תרופות חדשות בשלבים השונים של המחקרים הקליניים, המשיגות שיעורי החלמה מלאה בקרב מעל 90% מהחולים. כמה תרופות סיימו את השלבים השונים של המחקרים הקליניים. רשות התרופות האמריקאית (FDA) אישרה את התרופות Simeprevir ו-Sofosbuvir והן משווקות בארה"ב ובאירופה. התרופות Daclatasvir ו- Asunaprevir משווקות ביפן ובזמן הקרוב צפויות לקבל אישור גם באירופה.


חברת Abbvie ממתינה לקבלת אישור הרשויות לתרופה Daclatasvir ולשילוב של שלוש תרופות, לקראת סוף השנה הנוכחית. מדובר בתרופות הניתנות באמצעות פומית, בעלות מעט תופעות לוואי ומשך טיפול קצר משמעותית מהתרופות הקיימות.

אין ספק כי תחום הטיפול האנטינגיפי בהפטיטיס C עומד בפני פריצת דרך ושינוי משמעותי לחולים ולרופאים המטפלים.

מאת: פרופ' זיו בן ארי, מנהלת המרכז למחלות כבד, מרכז רפואי שיבא תל השומר

האם המאמר עניין אותך?

נושאים מרכזיים

רופאים בתחום
ד"ר דוד חובל
ד"ר דוד חובל גסטרואנטרולוגיה
מומחה לפנימית ולגסטרואנטרולוגיה ומחלות כבד
פרופ' צבי בנטואיץ
פרופ' צבי בנטואיץ אלרגיה ואימונולוגיה
ד"ר רוני רוזן
ד"ר רוני רוזן גסטרואנטרולוגיה
הצטרפו לניוזלטר השבועי של אינפומד

שאלות מתוך פורום מחלות כבד מבוגרים

X
שדות המסומנים ב-* הינם שדות חובה

צור קשר

פרטים אישיים
פרטי הפנייה
תודה על פנייתך, אנו נשוב אליך בהקדם!

חזור לעמוד הבית
באנר הצטרפות

רופא, אתה עדיין לא חלק מאינדקס המומחים שלנו?

שווה לך להצטרף!
youtube ערוץ הוידאו של
Infomed
הפייסבוק
שלנו
instagram האינסטגרם
שלנו